Έναρξη διαδικασίας αναβάθμισης των F-16

 

Greece Air Force Zeus F-16 RIAT15 2

 

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ξεκίνησε τη διαδικασία αναβάθμισης των μαχητικών αεροσκαφών Lockheed Martin F-16, έπειτα από την αποστολή της Επιστολής Αιτήματος (Letter of Request – LOR) προς τις ΗΠΑ.

Η αποστολή μιας LOR είναι το πρώτο βήμα για την έναρξη της διαδικασίας FMS και αφορά είτε την αίτηση για προμήθεια αντικειμένων/υπηρεσιών (Request for Proposal – RfP) ή την αρχική παροχή αρχικής εκτίμησης του κόστους (Price & Availability – P&A), προκειμένου ο αποστολέας – ενδιαφερόμενος να αποφασίσει τη συνέχιση της διαδικασίας.

Με τη λήψη της σχετικής απάντησης, η ελληνική ηγεσία θα αποφασίσει πόσα αεροσκάφη τη συμφέρει να αναβαθμίσει σε συνάρτηση με το κόστος του πακέτου που επιθυμεί.

Ταυτόχρονα, η ελληνική πλευρά απέστειλε και αίτημα για ενημέρωση σχετικά με το αεροσκάφος F-35. Αυτό αφήνει ανοιχτή την προμήθεια τέτοιων αεροσκαφών για το μέλλον, καθώς όλα εξαρτώνται από την οικονομική κατάσταση της χώρας.

Η Lockheed Martin έχει προτείνει την αναβάθμιση των F-16 Blk 50 / Blk 52+ / Blk 52+ Adv στην έκδοση F-16V, ενώ για τα Blk 30 έχει προταθεί η ενσωμάτωση ορισμένων εκ των συστημάτων που θα αφαιρεθούν από τα υπόλοιπα αεροσκάφη (π.χ. των ραντάρ Northrop Grumman APG-68(V)9, των υπολογιστών αποστολής κτλ.).

Όπως γίνεται κατανοητό, μένει να δούμε στο μέλλον τι θα περιλαμβάνει το πακέτο αναβάθμισης, όποτε αυτό αποφασιστεί να υλοποιηθεί, και τι έργο θα αναλάβουν οι ελληνικές αμυντικές βιομηχανίες.

 

screen-shot-2017-02-08-at-03-46-57

Ετικέτες: , , , , ,

Κατηγορίες: Ένοπλες Δυνάμεις

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: