Δύο και πλέον χρόνια μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Κριμαία, και ευθυγραμμιζόμενη με τις πιέσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, η Γερμανία αποφάσισε να αυξήσει τις στρατιωτικές δυνάμεις της. Στα μέσα Ιανουαρίου έγινε γνωστή μία ακόμα ενέργεια προς αυτήν την κατεύθυνση.
Συγκεκριμένα, η Bundeswehr αποφάσισε να ενεργοποιήσει 12 αυτοκινούμενα πυροβόλα KMW PzH 2000.
Η ενέργεια αποτελεί πλήρη μεταστροφή από αντίστοιχη που είχε ληφθεί το 2015 και αφορούσε τη διάλυση της 215ης Μοίρας «Τεθωρακισμένου» Πυροβολικού (ονομασία η οποία έχει να κάνει με την ύπαρξη τεθωρακισμένων μεραρχιών στις οποίες εντάσσονται τα μηχανοκίνητα τάγματα του πεζικού και των λοιπών όπλων), της 21ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας.
Η κίνηση αυτή άφησε τον Γερμανικό Στρατό με τις ακόλουθες τέσσερις Μοίρες Πυροβολικού:
- 325η Μοίρα Πυροβολικού (ΜΠΒ) της 1ης Τεθωρακισμένης Μεραρχίας (η οποία λειτουργεί και ως εκπαιδευτική),
- 131η ΜΠΒ της 10ης ΤΘ Μεραρχίας,
- 345η ΜΠΒ της 10ης ΤΘ Μεραρχίας (η οποία είναι κι εκπαιδεύσεως), και
- 295η ΜΠΒ της Γαλλογερμανικής Ταξιαρχίας.
Όλες οι παραπάνω Μοίρες διαθέτουν 16 PzH 2000, 8 MLRS, δύο συστήματα ραντάρ πυροβολικού COBRA και συστήματα ΜΕΑ KMW KZO. Εξαίρεση αποτελεί η 345η που διαθέτει 24 PzH 2000. Επίσης, όλες υπάγονται απευθείας στα στρατηγεία των Μεραρχιών (πλην της 295ης ΜΠΒ που υπάγεται απευθείας στην Γαλλογερμανική Ταξιαρχία, όπως και οι υπόλοιπες μονάδες της). Ενδιαφέρουσα είναι επίσης και η κατανομή των MLRS στις Μοίρες Πυροβολικού των Μεραρχιών.
Σχετικά με τα 12 Α/Κ πυροβόλα που θα ενεργοποιηθούν, η πιθανότερη και λογικότερη επιλογή είναι να μην αποτελέσουν τη δύναμη νέας μονάδας, αλλά να ενισχύσουν τις υπάρχουσες μονάδες, αυξάνοντας των αριθμό των προς διάθεση συστημάτων.
Από τον αριθμό των εν ενεργεία συστημάτων PzH 2000, συμπεριλαμβανομένων και όσων πρόκειται να ενεργοποιηθούν, γίνεται αντιληπτό ότι υπάρχουν ακόμα 17 συστήματα που τηρούνται σε αποθήκευση.
Οι αλλαγές στον τομέα των συστημάτων MLRS (MARS) της αρχικής έκδοσης είναι πολύ πιθανές σε βραχυπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα. Οι επιλογές δεν είναι ξεκάθαρες ακόμα. Ουσιαστικά, θα πρόκειται για ένα μείγμα απόσυρσης ορισμένων MARS και αναβάθμισης κάποιων στο MARS ΙΙ, και πιθανής προμήθειας DONAR (επί ερπυστριοφόρων ή επί τροχοφόρων Boxer). Οι όποιες μελλοντικές μεταβολές θα έχουν σίγουρα ενδιαφέρον και για την Ελλάδα.