Καναδάς: Ενδιάμεση προμήθεια F/A-18

 

 

F-18 AARGM

 

Σε μια προσπάθεια να αναπληρώσει τα κενά που θα δημιουργηθούν από την παλαιότητα των CF-18, ο Καναδάς ξεκίνησε τις συζητήσεις με τις ΗΠΑ για την προμήθεια μέχρι 18 μαχητικών Boeing F/A-18. Ωστόσο, το γεγονός ότι η απόφαση έρχεται σε μια περίοδο που ο Ντ. Τραμπ έθεσε όρους για το πρόγραμμα του F-35, δημιουργούνται ερωτηματικά για την προτίμηση προς το JSF.

Υπενθυμίζεται ότι, η κυβέρνηση του Τζάστιν Τρουντώ είχε ανακοινώσει αμέσως μετά την εκλογή της πως δεν θα συνεχίσει να συμμετέχει στο πρόγραμμα του F-35. Αντ’ αυτού είχε ανακοινωθεί η προμήθεια κάποιου φθηνότερου αεροσκάφους και η κατανομή μέρους των κονδυλίων στο ναυτικό. Ωστόσο, αυτή η θέση άλλαξε, καθώς ανακοινώθηκε ο μη αποκλεισμός του F-35 από μελλοντικό διαγωνισμό.

Σύμφωνα με Καναδικά Μέσα Ενημέρωσης, αξιωματούχοι της Αεροπορίας επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις της Boeing στις ΗΠΑ, προκειμένου να συζητήσουν τεχνικά θέματα, όπως για παράδειγμα η διαμόρφωση των νέων μαχητικών.

Ένα ακόμα ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα είναι το πως θα καταφέρει η γραμμή παραγωγής της εταιρείας να αντεπεξέλθει στο πρόγραμμα της Καναδικής Αεροπορίας για επιχειρησιακή ένταξη του πρώτου αεροσκάφους το 2019, την στιγμή που η γραμμή παραγωγής βγάζει δύο αεροσκάφη το μήνα. Από αυτά καλύπτονται οι προμήθειες του Αμερικανικού Ναυτικού και του Κουβέιτ.

Επίσης, σύμφωνα και με τα στοιχεία του Αμερικανικού Κονγκρέσου, η τιμή βάσης του Super Hornet κυμαίνεται στα 65 εκ. Δολλάρια ΗΠΑ, χωρίς κινητήρες, ραντάρ και λοιπά ηλεκτρονικά συστήματα, τα οποία μπορούν να ανεβάσουν την τιμή του κατά 20 εκ. Δολλάρια ΗΠΑ. Τέλος, υπάρχει το κόστος προγράμματος FMS, που υπολογίζεται στο 3,5% και πιθανόν άλλα κόστη στο πλαίσιο της έρευνας κι ανάπτυξης (ως R&D υπολογίζεται και η απαίτηση για αλλαγή σε κάποιο σύστημα που επιθυμεί ο πελάτης) που μπορούν να φτάσουν μέχρι και 11% ανάλογα με τις προδιαγραφές του αγοραστή. Έτσι, ένα Super Hornet μπορεί να κοστίσει μεταξύ 88 και 95 εκ. Δολλαρίων ΗΠΑ.

 

 

 

Ετικέτες: , , , , , , , ,

Κατηγορίες: Αμυντική Βιομηχανία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: