Γερμανικά υποβρύχια για τη Νορβηγία

 

norway-navy-ula-submarine-2

Φωτ.: Υπουργείο Άμυνας της Νορβηγίας

 

Έπειτα από πολύμηνη διαδικασία αξιολόγησης, η Νορβηγία ανακοίνωσε την επιλογή της Γερμανίας ως της χώρας-εταίρου στο πλαίσιο του προγράμματος προμήθειας νέων υποβρυχίων, αφήνοντας τη γαλλική πρόταση δεύτερη.

Η συμφωνία των δύο χωρών ξεφεύγει από τα στενά πλαίσια μιας προμήθειας καθώς πρόκειται για ευρύτερη συμφωνία συνεργασίας, η οποία προβλέπει την προμήθεια πανομοιότυπων υποβρυχίων και τη συνεργασία στους τομείς της εκπαίδευσης, των ασκήσεων, των ανταλλακτικών, της συντήρησης και διαχείρισης του καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής των σκαφών, ενώ προβλέπεται και η συνεργασία σε βιομηχανικό επίπεδο.

Τα νέα υποβρύχια θα βασίζονται στο σχέδιο των TKMS Type 212 και σταδιακά θα αντικαταστήσουν τα υπάρχοντας κλάσης Ula. Όπως δήλωσε η Νορβηγίδα Υπουργός Άμυνας Ίνε Έρικσεν Σορέιντε, η συνεργασία και η προμήθεια των υποβρυχίων από την Γερμανία, θα αποτελέσει και βάση στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της πρωτοβουλίας “smart defence”.

Το επόμενο στάδιο είναι η έναρξη διαπραγματεύσεων με τις Γερμανικές Αρχές, σε κυβερνητικό επίπεδο. Εφόσον υπάρξει συμφωνία σε όλα τα σημεία, τότε θα ακολουθήσουν οι Νορβηγογερμανικές επαφές με την κατασκευάστρια εταιρεία TKMS. Σε επίπεδο αρχικού χρονοδιαγράμματος, στόχος είναι να υπάρξει υπογραφή συμφωνίας το 2019, ώστε να γίνει η παράδοση των υποβρυχίων μεταξύ της περιόδου 2025 – 2030. Τότε τοποθετείται η διαδικασία απόσυρσης των υποβρυχίων Ula.

Επίσης, όπως ανακοίνωσε το Νορβηγικό Υπουργείο Άμυνας, ανεξαρτήτως της συγκεκριμένης απόφασης, θα συνεχιστεί και η περαιτέρω συνεργασία με άλλες χώρες, με στόχο τη δημιουργία συνεργιών και οικονομιών κλίμακας. Σε αυτό το φάσμα εντάσσεται η συνεργασία με την Πολωνία και την Ολλανδία στον τομέα των υποβρυχίων.

 

 

 

Ετικέτες: , , , , , , , ,

Κατηγορίες: Αμυντική Βιομηχανία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: