Γερμανία: Αναβάθμιση της αεράμυνας… με «εντολή» Τραμπ

 

germany-army-shorads-asrad-1

Φωτ: Bundeswehr

 

Στην σταδιακή αντικατάσταση των αντιαεροπορικών συστημάτων πρόκειται να προχωρήσει η Γερμανία, σύμφωνα με δήλωση του Εκπροσώπου Τύπου του Υπουργείου Άμυνας, την οποία επικαλείται το Reuters. Η απόφαση έρχεται, μεταξύ άλλων, ως αποτέλεσμα της πίεσης και των δηλώσεων του Ντόναλντ Τραμπ, ότι οι Γερμανοί πρέπει να βάλουν βαθύτερα το χέρι στην τσέπη εφόσον θέλουν ευρωπαϊκή άμυνα.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Εκπρόσωπος Τύπου, οι Αμερικανοί και Γερμανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι εντόπισαν τον περασμένο χρόνο, το αυξανόμενο κενό ικανοτήτων που υπάρχει στα συστήματα SHORADS, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, με αποτέλεσμα να υπάρχει σχετική αδυναμία στην αντιμετώπιση σμηνών μη επανδρωμένων αεροχημάτων. Η δε Γερμανία από την πλευρά της, όπως και πολλές άλλες χώρες, θεωρεί ως σημαντικό κίνδυνο και τους βαλλιστικούς πυραύλους.

Το πρόγραμμα προμήθειας αναμένεται να κοστίσει 460 εκ. Ευρώ περίπου μέχρι το 2025, ενώ στη συνέχεια θα απαιτηθούν άλλα 2 δισ. Ευρώ μέχρι το 2030. Ωστόσο, έγγραφα του υπουργείου, που επικαλείται το Reuters, αναφέρουν ότι το συνολικό κόστος μπορεί να φτάσει τα 3,3 δισ. Ευρώ, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται αναβαθμίσεις σε νέες τεχνολογίες, όπως τα λέιζερ. Η συγκεκριμένη προμήθεια συνεπάγεται ανάγκη για αύξηση του γερμανικού αμυντικού προϋπολογισμού, διαφορετικά θα πρέπει να γίνουν περικοπές σε άλλα προγράμματα.

Η εκδήλωση του ενδιαφέροντος για την προμήθεια νέων αντιαεροπορικών συνδέεται με το αίτημα του ΝΑΤΟ προς την Γερμανία, προκειμένου να προσφέρει 10 πυροβολαρχίες VSHORADS, έξι πυροβολαρχίες SHORADS και τέσσερις για συστήματα καταστροφής επερχόμενων βλημάτων πυροβολικού, ρουκετών ή όλμων.

 

 

 

Ετικέτες: , , , , , , , ,

Κατηγορίες: Αμυντική Βιομηχανία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: