Ιταλία: Προς αντικατάσταση των ΑW129 Mangusta

 

italy-army-aw129-1

Φωτ.: Ιταλικός Στρατός

 

Τη μελλοντική αντικατάσταση των επιθετικών ελικοπτέρων AW129 Mangusta που υπηρετούν με τον Ιταλικό Στρατό σχεδιάζει το Υπουργείο Άμυνας της χώρας. Στα μέσα Ιανουαρίου υπογράφηκε συμφωνία με την Leonardo, ύψους 487 εκ. Ευρώ, με την οποία θα ξεκινήσει η ανάπτυξη μιας νέας πλατφόρμας.

Η απόφαση για αντικατάστασή των 59 υπαρχόντων με νέα πλατφόρμα, και όχι άλλη επιλογή, όπως για παράδειγμα η αναβάθμισή τους, έχει να κάνει με το ότι οι Ιταλοί επιτελείς θεωρούν πως τα Mangusta είναι παλιά (το 2025 θα συμπληρώνουν 35 χρόνια υπηρεσίας) και πλέον δεν μπορούν να ανταποκριθούν πλήρως στις αποστολές που τους ανατίθενται. Συνολικά, ο Ιταλικός Στρατός σκοπεύει να αποκτήσει 48 από τα νέα ελικόπτερα.

Σε αντίστοιχο πλαίσιο κινούνται και άλλες χώρες που προμηθεύτηκαν πιο ελαφρά επιθετικά ελικόπτερα. Αυτό από τη μία πλευρά καταδεικνύει την ορθότητα της απόφασης του ΓΕΣ για προμήθεια των Boeing AH-64A/D Apache. Ίσως αυτό να δημιουργεί και κάποια ερωτηματικά για τις δυνατότητες των τουρκικών Τ129 ΑΤΑΚ, τα οποία φυσικά θα είναι καινούριας κατασκευής.

Η ανάπτυξη του νέου ελικοπτέρου θα συνεχιστεί μέχρι το 2025, με την κατασκευή και πιστοποίηση των πέντε πρωτοτύπων. Εξ αυτών, το ένα θα είναι σειριακής και αρχικού ρυθμού παραγωγής και αρχικής επιχειρησιακής ικανότητας. Στη συνέχεια, τρία από τα πρωτότυπα, αυτά της προ-σειριακής παραγωγής, θα αναβαθμιστούν στο επίπεδο αρχικής επιχειρησιακής ικανότητας.

Σε συνέχεια της απόφασής του, το Ιταλικό Υπουργείο Άμυνας αναφέρει ότι, το νέο ελικόπτερο θα χαρακτηρίζεται ως «αναγνώρισης και συνοδείας». Σε τεχνικό επίπεδο θα έχει αυξημένη επιβιωσιμότητα, καλύτερες επιθετικές δυνατότητες, βελτιωμένα ψηφιακά συστήματα τηλεπικοινωνιών και αυξημένη αυτονομία.

Μάλιστα, σε μια προσπάθεια συμπίεσης του κόστους, η ιταλική ηγεσία θέλει να χρησιμοποιηθούν τμήματα, εξαρτήματα και όπλα που βρίσκονται ήδη σε παραγωγή και υπηρεσία. Σε αυτά εντάσσονται οι αντιαρματικοί πύραυλοι Rafael Spike, το σύστημα σκόπευσης Rafael Toplite, οι κινητήρες, οι έλικες και το σύστημα μετάδοσης των Leonardo AW149 και το πυροβόλο 20 χλστ. Leonardo TM 197B.

 

 

Ετικέτες: , , , , , , , ,

Κατηγορίες: Αμυντική Βιομηχανία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: