Καλώς ήρθατε στην τεχνολογία του Πέρδικα (Βίντεο)

 

uav-perdix

 

 

Πραγματικά εντυπωσιακή είναι η νέα τεχνολογία που ανέπτυξε το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ στον τομέα των μη επανδρωμένων αεροχημάτων. Το Γραφείο Στρατηγικών Ικανοτήτων του Πενταγώνου, σε συνεργασία με τη Διοίκηση Αεροπορικών Συστημάτων του Ναυτικού, έκανε επίδειξη των ΜΕΑ «υψηλής νοημοσύνης».

Το όνομα αυτών δεν θα μπορούσε παρά να είναι ελληνικό και τι καλύτερο από το Πέρδικας (Πέρδιξ ή αλλιώς Τάλως), το όνομα του ανιψιού και μαθητή του Δαιδάλου. Σύμφωνα με τη μυθολογία, τα επιτεύγματά του ήταν τέτοια που πολλοί πίστευαν ότι ξεπέρασε το δάσκαλό του. Ο φθόνος του τελευταίου τον οδήγησε στο να τον σπρώξει να πέσει από την Ακρόπολη. Όμως, η θεά Αθηνά τον μετέτρεψε αμέσως σε πουλί, την ομώνυμη πέρδικα.

Το πρόγραμμα Πέρδιξ (Perdix) του Πενταγώνου ξεκίνησε το 2013 από μαθητές του Εργαστηρίου Λίνκολν του πανεπιστημίου ΜΙΤ. Πρόκειται για αναλώσιμα αεροχήματα μεγέθους όσο η παλάμη του χεριού, τα οποία τοποθετούνται εντός κάνιστρου με αναδιπλωμένες τις εμπρόσθιες και πίσω πτέρυγες, καθώς και τις έλικες των κινητήρων τους. Το μήκος τους είναι 16,5 εκ. και το πλάτος τους 30 εκ.

Η άφεσή τους γίνεται από το κάνιστρο που μεταφέρει περισσότερα του ενός, με το ίδιο το κάνιστρο να φέρεται επί αεροσκαφών. Μετά την άφεση, τα μικροαεροχήματα ίπτανται ως σμήνη πάνω από μια περιοχή, συλλέγοντας πληροφορίες και μεταδίδοντάς τις.

Οι δοκιμές που εκτελέστηκαν πρόσφατα στο πεδίο δοκιμών China Lake επέδειξαν εντυπωσιακές δυνατότητες συλλογικής συμπεριφοράς ως σμήνη, δυνατότητα προσαρμογής με πτήση σε σχηματισμούς κτλ. Η άφεση έγινε από δύο μαχητικά αεροσκάφη F/A-18.

Όπως δήλωσε ο Διευθυντής του Γραφείου Στρατηγικών Δυνατοτήτων του Πενταγώνου, «λόγω της πολυπλοκότητας της φύσης του πολέμου, τα Perdix δεν είναι προ-προγραμματισμένα όσον αφορά τον συγχρονισμό τους. Είναι συλλογικοί οργανισμοί που μοιράζονται έναν “εγκέφαλο” και προσαρμόζονται μεταξύ τους ώστε να συμπεριφέρονται όπως τα σμήνη των πτηνών στη φύση. Λόγω του ότι κάθε Perdix επικοινωνεί και συνεργάζεται με τα άλλα Perdix, δεν έχουν ηγέτη, οπότε και μπορούν να προσαρμόζονται με άλλα ΜΕΑ που εισέρχονται ή εξέρχονται της ομάδας.»

Εδώ έγκειται και η διαφορά του συγκεκριμένου προγράμματος, σε σχέση με τις κλασικές πλατφόρμες ΜΕΑ με μεγαλύτερο μέγεθος. Δηλαδή, η χρήση μικρότερων και φθηνότερων αεροχημάτων, τα οποία εκτελούν αποστολές που μέχρι πρόσφατα έφερναν σε πέρας μεγάλου μεγέθους συστήματα.

Οι δοκιμές συνεχίζονται από το 2014, με την χρήση μαχητικών F-16 ή ακόμα και με την άφεσή τους από ναυτικές πλατφόρμες. Η ανάπτυξη θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, καθώς η διάρκεια ζωής τους προς το παρόν φτάνει τα 20 λεπτά. Το λογισμικό και η σχεδίαση αναβαθμίζονται συνεχώς και από το 2013 μέχρι σήμερα βρίσκονται στην έκτη έκδοσή τους.

Τέλος, το Πεντάγωνο ερευνά τα πλήρους εμπορικής προέλευσης υλικά κατασκευής των Perdix, σε διαφορετικές συνθήκες ταχυτήτων και θερμοκρασιών. Ταυτόχρονα, συνεργάζεται με την Πειραματική Αμυντικο-βιομηχανική Μονάδα (DIUx) προκειμένου να βρουν εταιρείες που θα μπορούσαν να κατασκευάσουν τα μικρο-αεροχήματα σε μαζικούς αριθμούς και πιο συγκεκριμένα σε παρτίδες των 1.000 μονάδων.

 

 

 

Ετικέτες: , , , ,

Κατηγορίες: Τεχνολογία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: