Τουρκία: Παραλαβή της πρώτης παρτίδα τυφεκίων ΜΡΤ-76

 

 

Turkey rifle MPT-76 2

 

Ο Τουρκικός Στρατός παρέλαβε την πρώτη παρτίδα των νέων τυφεκίων ΜΚΕΚ ΜΡΤ-76. Ο Υπουργός Άμυνας, Φικρί Ισί, δήλωσε ότι «αυτά τα εδάφη δεν έγιναν εύκολα πατρίδα μας. Για να συνεχίσουν να είναι πατρίδα μας θα πρέπει να έχουμε μια ισχυρή δημοκρατία, μια ισχυρή οικονομία κι ένα ισχυρό στράτευμα».

Τόνισε επίσης πως οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν άριστο προσωπικό και ειδικά μετά τις εκκαθαρίσεις λόγω του πραξικοπήματος, οι ΤΕΔ έγιναν πιο ισχυρές. Το προσωπικό αυτό χρειάζεται καλό εξοπλισμό, όπως ανέφερε, και για το λόγο αυτό θα πρέπει οι βιομηχανίες να παραδίδουν τα εγχώριας παραγωγής συστήματα, υπενθυμίζοντας τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν με το εμπάργκο όπλων μετά την εισβολή στην Κύπρο.

Στην εκδήλωση που έλαβε χώρα στις εγκαταστάσεις της ΜΚΕΚ, παρόντες ήταν ο Γενικός Γραμματέας Αμυντικών Βιομηχανιών, Ισμαήλ Ντεμίρ, και ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Στρατηγός Σαλίχ Ζεκί Τσολάκ. Όλοι τους είχαν την ευκαιρία να εκτελέσουν μερικές βολές με το όπλο στο σκοπευτήριο της εταιρείας.

Η αρχική σύμβαση προβλέπει την κατασκευή 35.014 τυφεκίων, εκ των οποίων τα 20.000 θα είναι για τον Στρατό, το Ναυτικό και τη Χωροφυλακή. Το κόστος θα ανέλθει στα 30 εκατομμύρια δολλάρια. Στόχος, πάντως, είναι η προμήθεια 200.000 τυφεκίων μέσα στα επόμενα χρόνια.

Το ΜΡΤ-76 λειτουργεί με έμβολο αερίων και περιστρεφόμενο κλείστρο. Η κάννη είναι μήκους 16 ιντσών (40,64 εκ.), ενώ το συνολικό μήκος είναι 36 ίντσες (91,44 εκ.) και το βάρος 4.082 γραμ.

Φέρει ρυθμιζόμενο κοντάκι, ράγες Picatinny για την προσαρμογή παρελκομένων και τα σκοπευτικά είναι αναδιπλούμενα (παρόμοια με του FN SCAR) προκειμένου να μπορεί να τοποθετηθεί ευκολότερα το οποιοδήποτε οπτικό βοήθημα. Εξάλλου, κατά τη διάρκεια της IDEF 2015, οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις ανακοίνωσαν την επιλογή ως σκοπευτικό του AVCI 1-4x Combat Rifle Scope της εταιρείας 3E EOS. Τις ημέρες της έκθεσης ανακοινώθηκε μάλιστα ότι παραγγέλθηκαν 200 σκοπευτικά για την εκτέλεση δοκιμών.

Το σκοπευτικό, που θα βελτιώσει δραματικά την ικανότητα πρόσκτησης και επανασκόπευσης επί του στόχου, που είναι ένας σημαντικός παράγοντας όσον αφορά την ευκολία χρήσης τυφεκίων στο διαμέτρημα των 7,62 χλστ. Το βάρος του σκοπευτικού είναι 650 γραμμάρια. Χρησιμοποιεί σταυρόνημα ερυθρού φωτισμού για σκόπευση τόσο με διαμέτρημα 7,62 όσο και 5,56 χλστ. Λειτουργεί με μπαταρία CR2032 που έχει διάρκεια ζωής 300 ώρες. Ωστόσο, στο άνω τμήμα του φέρει βάση για τοποθέτηση μικρότερου σκοπευτικού red-dot.

Η Τουρκία προωθεί το τυφέκιο σε ξένες αγορές, όχι μόνο στρατιωτικές, αλλά όπως ακούγεται και στο βίντεο στην πολιτική αγορά των ΗΠΑ. Θα γκρινιάξουμε πάλι και θα εκφράσουμε την γνωστή απορία για το εάν η ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας σε συνεργασία με τα ΕΑΣ προτίθενται να παρουσιάσουν έστω και μια «ρετουρασιμένη» έκδοση του G-3 ή του Μ-4/Μ-16 εντός της χώρας και στις διεθνείς αγορές ή εάν θα συνεχίσουν να ταξιδεύουν στις διεθνείς εκθέσεις με φυλλάδια του G-3 όπως ακριβώς ήταν πριν 30 χρόνια.

Ετικέτες: , , , , , ,

Κατηγορίες: Αμυντική Βιομηχανία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: