Σώζωντας ζωές – Τουρνικέ για το στήθος

 

us-army-junctional-tourniquet-1

Φωτ: US Army

 

Ο Αμερικανικός Στρατός έχει αναπτύξει ήδη τουρνικέ για τραύματα στο στήθος, καθώς τα υπάρχοντα που ήταν σχεδιασμένα για τα άνω και κάτω άκρα δεν μπορούσαν να προσφέρουν μια αξιόπιστη λύση.

Την σχετική ανακοίνωση έκανε η Γενική Χειρούργος του Αμερικανικού Στρατού, Αντιστράτηγος Νάντια Γουέστ. Μάλιστα προσέθεσε ότι η Υπηρεσία Υγειονομικού Υλικού, υποδιοίκηση της Διοίκησης Ιατρικών Ερευνών και Υλικών, ξεκίνησε ήδη να τα διανέμει για επιχειρησιακή χρήση.

Τα τουρνικέ σύνδεσμοι ζυγίζουν 450 γραμμάρια περίπου, δένουν ως ζώνη και περιλαμβάνουν δύο ασκούς – μπαλόνια – αντίστοιχα με αυτά ενός πιεσόμετρου, τα οποία μπορούν να φουσκώσουν ανεξάρτητα προκειμένου να ασκήσουν πίεση στο τραύμα.

Όπως ανέφερε η Γενική Χειρούργος, η σχεδίαση τους είναι τέτοια ώστε να μπορούν να τοποθετούνται σε λιγότερο από ένα λεπτό. Στη συσκευασία περιλαμβάνεται εκπαιδευτικό DVD, εκτυπωμένες λεπτομερείς οδηγίες και κάρτα σύντομων οδηγιών. Επιπροσθέτως, ο Κέντρο και η Σχολή Υγειονομικού του Αμερικανικού Στρατού έχει προσθέσει στα προγράμματα την εκπαίδευση στο νέο υλικό.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Αμερικανικού Στρατού τα τουρνικέ συνέβαλλαν στην επιβιωσιμότητα των τραυματιών στο Ιράκ κατά 89,9% και στο Αφγανιστάν κατά 91,4%. Τα ποσοστά αυτά στο Βιετνάμ, στην Κορέα και στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν 76%, 78,2% και 70,7% αντιστοίχως.

Επίσης, παρατηρήθηκε ότι η χρήση των τουρνικέ συνοδευόταν από μεγάλες επιφυλάξεις, καθώς η λάθος τοποθέτησή τους (πολύωρη χρήση ή πολύ δυνατό σφίξιμο) είχε ως αποτέλεσμα να χάνονται τα άκρα των τραυματιών από κακή κυκλοφορία του αίματος. Ωστόσο, η μη χρήση τους συνεπάγεται σίγουρη ακατάσχετη αιμορραγία. Άρα, η λύση δεν είναι άλλη από τη σωστή εκπαίδευση του προσωπικού.

Έχοντας υπόψη το παράδειγμα των Ενόπλων Δυνάμεων, το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας (Department of Homeland Defense) ξεκίνησε από την πλευρά του το πρόγραμμα «Stop the Bleed».

Στην ίδια προσπάθεια τάχθηκε κι ο Λευκός Οίκος, ο οποίος υποστηρίζει εθνικά προγράμματα εκπαίδευσης στην χρήση των τουρνικέ και τοποθετώντας τα στις υγειονομικές συλλογές στα σχολεία, στα αεροδρόμια, στα εμπορικά κέντρα και σε άλλα μέρη, προκειμένου να μειωθούν οι απώλειες από τρομοκρατικές επιθέσεις ή βομβιστικές ενέργειες.

Η συγκεκριμένη λογική είναι παράδειγμα προς μίμηση για τα Γενικά Επιτελεία και ειδικά για το ΓΕΣ που ο ρόλος του είναι τέτοιος που συνεπάγεται άμεση επαφή με τον αντίπαλο. Με τους τραυματίες να είναι πολλοί σε μια δυνητική σύρραξη, είναι τραγικό το πως το ΓΕΣ έχει παραμελήσει ένα τόσο σοβαρό ζήτημα. Οι εικόνες των «νοσοκόμων μάχης» του ΕΣ με τις καννάβινες τσάντες που περιέχουν οξυζενέ, βαμβάκι και μερικές γάζες… είναι καταθλιπτικές!

Όταν ο κάθε Υπουργός Άμυνας κάνει αναφορές ότι το προσωπικό είναι το πιο σημαντικός παράγοντας ισχύος, μπορεί να δηλώσει επίσημα γιατί δεν ενδιαφέρεται για την προμήθεια επαρκών ποσοτήτων τουρνικέ και γενικά υγειονομικών συλλογών μάχης; Αντί για τις ζώνες λεόντων που κάποιοι προώθησαν κι επέβαλαν, μήπως θα ήταν πιο σοβαροί εάν προωθούσαν την αγορά τέτοιων υλικών;

Για το υπόλοιπο δημόσιο τομέα και τις υγειονομικές συλλογές που υπάρχουν σε εμπορικά κέντρα ή πολυκαταστήματα (ακόμα κι αυτά που βρίθουν από πολεοδομικές αυθαιρεσίες) τα πράγματα απέχουν πολύ από τον σοβαρό σχεδιασμό. Το ότι πάγωσε το αλάτι είναι η απόδειξη της ανεπάρκειας και της έλλειψης κουλτούρας ασφαλείας.

 

Ετικέτες: , , , , , , ,

Κατηγορίες: Ένοπλες Δυνάμεις, Αμυντική Βιομηχανία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: