
Η Βρετανίδα Πρωθυπουργός Τερέζα Μέυ ενημερώνεται από στελέχη της 3ης Μεραρχίας του Βρετανικού Στρατού. Φωτ: 3 (UK) Division
Σε αναδιοργάνωση θα προχωρήσει ο Βρετανικός Στρατός προκειμένου οι δυνάμεις τους να διαθέτουν τις ικανότητες που απαιτούνται σύμφωνα με την Στρατηγική Αναθεώρηση (SDSR) του 2015 και προκειμένου να μπορούν να μάχονται καλύτερα σε επίπεδο Μεραρχίας.
Βάσει της SDSR 2015 αυξάνεται το επίπεδο ετοιμότητας που απαιτείται από τον Στρατό, εισάγονται οι ταξιαρχίες κρούσης, που θα βασίζονται στη οικογένεια οχημάτων Ajax, ενώ θα δημιουργηθούν και ειδικού τύπου τάγματα πεζικού τα οποία θα προσφέρουν επιπλέον δυνατότητες στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και στην σταθεροποίηση περιοχών εκτός των συνόρων.
Σε ομιλία του στο Κοινοβούλιο, ο Υπουργός Άμυνας Μάικλ Φάλλον, τόνισε ότι ο Βρετανικός Στρατός θα έχει δύναμη 82.000 ατόμων και συνολικά, μαζί με την εφεδρεία και το λοιπό προσωπικό, θα μπορεί να φτάνει τις 112.000.
Κεντρικό ρόλο στην αναδιοργάνωση θα διαδραματίσουν οι Μεραρχίες, με βάση κυρίως στη νέα δομή που θα αποκτήσει η 3η Μεραρχία (3rd UK Division). Πλέον, θα διαθέτει τέσσερις Ταξιαρχίες – δύο κρούσης (strike) και δύο «τεθωρακισμένου πεζικού» (armoured infantry) – αντί των τριών Ταξιαρχιών τεθωρακισμένου πεζικού. Έκαστη από τις Ταξιαρχίες αυτές, δηλαδή συνολικά δύο, θα είναι σε κατάσταση υψηλή ετοιμότητα για συγκεκριμένες χρονικές περιόδους, ενώ μέχρι σήμερα μόνο μία ήταν σε τέτοιο επίπεδο.
Αυτό συνεπάγεται ότι σε περιόδους κρίσης, ο Βρετανικός Στρατός θα μπορεί να αναπτύξει σε διάφορες περιοχές ενδιαφέροντος, μία Μεραρχία με τρεις Ταξιαρχίες.
Επίσης, από φέτος ξεκινάει και η δημιουργία των πρώτων δύο ταγμάτων πεζικού ειδικού τύπου. Η αρχή θα γίνει με τη δημιουργία ενός Στρατηγείου Συγκροτήματος για αυτές τις μονάδες, με έδρα την πόλη Γιορκ, όπου βρίσκεται η 1η Μεραρχία (1st UK Division). Στη συνέχεια και μέχρι το 2019, θα δημιουργηθούν άλλα δύο τάγματα ειδικού τύπου, τα οποία θα παρέχουν αμυντική προστασία, εκπαίδευση, βοήθεια, συμβουλές και καθοδήγηση σε οποιαδήποτε φίλια χώρα χρειαστεί.
Σε αυτόν τον σχεδιασμό, σημαντικό ρόλο θα παίξει η εφεδρεία, βάσει και του ευρύτερου πλάνου που προβλέπεται για αυτήν μέχρι το 2020. Ειδικότερα, προβλέπεται η βελτιστοποίηση των δομών εφεδρείας, η ενσωμάτωση των μονάδων εφέδρων σε εν ενεργεία μονάδες και η αύξηση των εφεδρικών επιχειρησιακών μονάδων υποστήριξης των Μεραρχιών. Σε πρακτικό επίπεδο, μεταξύ άλλων, από φέτος θα δημιουργηθούν δύο νέα εφεδρικά τάγματα πεζικού κι ένα εφεδρικό τάγμα εξουδετέρωσης αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών.

Στρατοπέδευση δίπλα στα άρματα Challenger 2 κατά τη διάρκεια άσκησης υπό καταρρακτώδη βροχή. Φωτ. 3 (UK) Division
Η συγκεκριμένη αναδιοργάνωση αποτελεί τροφή για σκέψη για τον Ελληνικό Στρατό, ειδικά όσον αφορά την τετράγωνη δομή των Μεραρχιών και την ολοκλήρωση του Μηχανοκίνητου Πεζικού και των Τεθωρακισμένων σε ενιαία τάγματα «Τεθωρακισμένου Πεζικού».
Το δεύτερο κύριο σημείο είναι αυτό που αφορά την εφεδρεία. Τα τάγματα εθνοφυλακής και οι εφεδρικές οργανώσεις που θεωρητικά είναι υπό την αιγίδα του Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, έχουν περισσότερο χαρακτήρα παραγκωνισμού, παρά ουσίας.
Προ ημερών το ΓΕΣ ανακοίνωσε ότι το 306 ΕΒΤ έλαβε πιστοποίηση ISO 9001:2008. Όμως τί σημαίνει πιστοποίηση; Με πολύ απλά λόγια πιστοποιείται ότι το 306 ΕΒΤ ή ο κάθε οργανισμός ή εταιρεία που τη λαμβάνει, θα ακολουθεί συγκεκριμένες προδιαγραφές-διαδικασίες, σύμφωνες με τα «standards» του τομέα εργασίας.
Αντίστοιχη είναι και η λογική που διέπει την εκπαίδευση και οργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων και του Ελληνικού Στρατού στη συγκεκριμένη περίπτωση. Ειδικότερα, τα διάφορα εκπαιδευτικά κέντρα οπλιτών και μονίμων στελεχών, διασφαλίζουν ότι όλοι θα εκτελούν μια συγκεκριμένη σειρά λειτουργιών, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου μηχανισμού.
Από μια άλλη πλευρά, αυτό εκφράζεται ξεκάθαρα στα Εγχειρίδια Εκστρατείας και τους Στρατιωτικούς Κανονισμούς. Κοινώς περιγράφουν σε γραπτή μορφή την τυποποίηση που εφαρμόζεται στην οργάνωση και στις διαδικασίες.
Με πιο απλά λόγια, ο διοικητής μιας μονάδας ξέρει πως είναι οργανωμένη μια γειτονική μονάδα, ξέρει στο μέγιστο δυνατό βαθμό πως θα λειτουργήσει ο διοικητής της, ξέρει ποια είναι τα «κανάλια» επικοινωνίας, με αποτέλεσμα να διευκολύνεται η μεταξύ τους συνεργασία για τη μεγιστοποίηση του αποτελέσματος, βάσει των διαταγών που εκδίδονται. Για αυτό κι ένας διοικητής, φεύγοντας από μια μονάδα σε ένα νησί είναι σε θέση, σε σύντομο χρονικό διάστημα, να διοικήσει μια μονάδα στον Έβρο.
Άρα το ερώτημα που τίθεται στο Υπουργείο Άμυνας και στον εκάστοτε υπουργό είναι, το κατά πόσο η δομή των μονάδων εθνοφυλακής, στην πράξη και όχι στη θεωρία, και των διαφόρων εθελοντικών-εφεδρικών συλλόγων είναι σύμφωνη με τα επιχειρησιακά σχέδια και τις διαδικασίες που εφαρμόζεται στις εν ενεργεία μονάδες.
Δηλαδή, ένα τάγμα εθνοφυλάκων που εκτελεί βολές ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ξέρει πως να επιχειρήσει ως σύνολο; Ο διοικητής μιας μονάδας που γνωρίζει ότι στα μετόπισθεν έχει μια μονάδα εθνοφυλακής είναι σίγουρος ότι τα μέλη της είναι σε θέση να εφαρμόσουν και υλοποιήσουν τα σχέδια;
Αντίστοιχα είναι και τα ερωτήματα για τους συλλόγους εφέδρων, που βρίσκονται υπό την αιγίδα του. Δηλαδή, το ΥΕΘΑ γνωρίζει εάν ένας έφεδρος του Πυροβολικού ή των Διαβιβάσεων ή των Τεθωρακισμένων, που πραγματικά θέλει να προσφέρει όντας μέλος σε τέτοιους συλλόγους, είναι σε θέση να εκτελέσει τα καθήκοντα που απαιτούνται από το Όπλο του ή απλά εκτελεί καθήκοντα πεζικάριου (ή εν δυνάμει καταδρομέα) ελλείψει υποστήριξης από το υπουργείο χάνοντας τις γνώσεις για τις οποίες ο ΕΣ επένδυσε χρήματα και χρόνο;
Εάν σε περίπτωση ανάγκης το ΥΕΘΑ που έχει θέσει υπό την αιγίδα του τους συλλόγους αυτούς, καλέσει τα μέλη τους να προσφέρουν τις μάχιμες υπηρεσίες τους, τότε είναι σε θέση να «εγγυηθεί» στον διοικητή που θα τους υποδεχτεί ή στο διοικητή της γειτονικής μονάδας ότι οι έφεδροι είναι σε θέση να υλοποιήσουν τις διαδικασίες που προβλέπονται;
Με απλά λόγια, οι εκάστοτε υπουργοί που έχουν εξαγγείλει κατά καιρούς σχέδια επί χάρτου για την εφεδρεία, θα έπρεπε να μας μιλήσουν για ενέργειες που στόχο έχουν να πιστοποιήσουν ότι η εφεδρεία θα μπορεί να εκτελεί τις διαδικασίες που προβλέπει το «ISO» του ΕΣ, δηλαδή τα ΕΕ και οι ΣΚ.
Μεταξύ πολλών άλλων που μπορεί να αναφέρει κανείς, η ενσωμάτωση των εφεδρικών μονάδων στις εν ενεργεία, είναι μια ουσιαστική προσέγγιση.
Ωστόσο, για να προκύψει αυτό, το ΓΕΣ θα πρέπει να ξεκαθαρίσει ποιοι από τους εφέδρους επιθυμούν πραγματικά, έχοντας την σχετική δυνατότητα, να προσφέρουν υπηρεσίες στις εν ενεργεία μονάδες, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα σοβαρό, ικανό και πρόθυμο επιχειρησιακό σύνολο. Κρίσιμο ρόλο σε αυτό το σχέδιο θα έχει η διάθεση κονδυλίων, ώστε να υποστηριχθεί η εθελοντική διάθεση των εφέδρων. Έτσι, το κράτος θα μπορεί να ελέγχει για ουσιαστικούς λόγους τις οργανώσεις που θέτει υπό την αιγίδα του.
Τις λεπτομέρειες θα τις αφήσουμε για τους στρατιωτικούς που γνωρίζουν καλύτερα. Αυτό που θα περιμένουμε από την πολιτική ηγεσία είναι να κάνει το επόμενο βήμα μετά τις εξαγγελίες και να ανακοινώσει σχεδιασμό βάσει των διαδικασιών που προαναφέραμε. Γιατί οι πολιτικές ηγεσίες θα πρέπει να μάθουν να μιλούν για διαδικασίες που θα ακολουθήσουν και όχι θεωρητικά.