Την ανάγκη αύξησης του αριθμού του προσωπικού και ειδικά των σμηνιτών της Αμερικανικής Αεροπορίας ανέφερε ο Αρχηγός της, Πτέραρχος David L. Goldfein, κατά τη διάρκεια επίσημης ομιλίας στην Ουάσινγκτων.
Δεδομένων των αυξημένων επιχειρησιακών αναγκών, λόγω του υψηλού ρυθμού εκτέλεσης επιχειρήσεων, η USAF θα πρέπει να αυξήσει τη δύναμή της στα 350.000 άτομα μέσα στα επόμενα επτά χρόνια. Προς το παρόν ο βραχυπρόθεσμος στόχος έχει τεθεί στα 321.000 άτομα μέχρι το 2018 και στα 324.000 άτομα μέσα στα αμέσως επόμενα χρόνια.
Η μη δυνατότητα αύξησης του αριθμού του προσωπικού συσχετίζεται με τις περικοπές που τέθηκαν (sequestration) τα περασμένα χρόνια. Μέσα σε αυτές περιλαμβάνεται και η συγκράτηση των προσλήψεων. Ωστόσο, τα επιχειρησιακά δεδομένα άλλαξαν, με αποτέλεσμα η USAF να υφίσταται πίεση στο επίπεδο του προσωπικού.