«Λυσσασμένος Σκύλος» εναντίον Ντ. Τραμπ για το F-35

 

James Mattis

 

Άδειασε για μια ακόμα φορά τον μελλοντικό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ο υποψήφιος Υπουργός Άμυνας Στρατηγός (εα) Τζέιμς Μάττις, γνωστός και με το προσωνύμιο Λυσσασμένος Σκύλος (Mad Dog). Αυτήν την φορά πρόκειται για το μέλλον του προγράμματος του F-35.

Προσφάτως ο μελλοντικός Πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν από επικριτικός έως αρνητικός έναντι του προγράμματος του αεροσκάφους κρούσης F-35. Μάλιστα, έφτασε στο σημείο να προτείνει ακύρωσή του και αντικατάστασή του με Boeing F/A-18E/F. Ωστόσο, ο Τζέιμς Μάττις τον «άδειασε» στηρίζοντας το αεροσκάφος.

Το γεγονός έγινε γνωστό από τον Γερουσιαστή Ρίτσαρντ Μπλούμενθαλ της πολιτείας του Κοννέκτικατ, ο οποίος είναι και μέλος της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων, έπειτα από τη συνάντηση που είχε με τον Τζ. Μάττις.

Ο γερουσιαστής ανέφερε ότι ο προταθείς Υπουργός Άμυνας ήταν ξεκάθαρος όσον αφορά τη δέσμευσή του στην αμερικανική αεροπορική υπεροχή και το σημαντικό ρόλο που θα διαδραματίσει το F-35 στο πλαίσιο αυτής.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τζ. Μάττις «αδειάζει» τον Ντ. Τραμπ. Ο τελευταίος σε μια πρόσφατη ομιλία του δήλωσε πως του προκάλεσε εντύπωση που ο τέως στρατηγός απέρριψε την πρόταση για «ενισχυμένες τεχνικές ανάκρισης» των υπόπτων για τρομοκρατία! Αντ’ αυτού του είπε ότι μπορεί να αντλήσει περισσότερες πληροφορίες από έναν κρατούμενο με μερικές μπύρες και μερικά πακέτα τσιγάρα.

Ο Τζ. Μάττις βρίσκεται σε συνεχείς συναντήσεις με Γερουσιαστές ενόψει των ακροαματικών διαδικασιών στην Γερουσία. Στο αμερικανικό πολιτικό σύστημα ο εκάστοτε προταθείς για Υπουργός Άμυνας περνάει από ακροαματικές διαδικασίες, προκειμένου να καταθέσει τις απόψεις του, πριν λάβει την έγκριση-ψήφο της Γερουσίας για την ανάληψη των καθηκόντων του. Αυτό γίνεται στο πλαίσιο του πολιτικού ελέγχου του στρατεύματος. Αντίστοιχες διαδικασίες υπάρχουν και για τους Αρχηγούς των Επιτελείων.

Το πρόβλημα που υπάρχει με την υποψηφιότητα του Τζ. Μάττις είναι η υπάρχουσα νομοθεσία. Βάσει αυτής, ένας πρώην στρατιωτικός μπορεί να αναλάβει πολιτικά καθήκοντα μετά την πάροδο επτά ετών. Ωστόσο, ο στρατηγός παραιτήθηκε μόλις το 2013 και θα πρέπει να υπάρξει ειδική έγκριση στην Γερουσία ώστε να γίνει τελικά υπουργός. Ιστορικά, τέτοια έγκριση είχε δοθεί μόνο στον Στρατηγό Τζωρτζ Μάρσαλλ.

Σήμερα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που δεν επιθυμούν να αρθεί η απαγόρευση, στο πλαίσιο της δημοκρατικής λειτουργίας του πολιτεύματος, θέτοντας ένα σοβαρό ερώτημα για την επιτυχία της υποψηφιότητας καθώς και για τις πρακτικές που θα ακολουθήσει ο Ντ. Τραμπ για να επιβάλλει τη θέλησή του.

 

 

Ετικέτες: , , , , , , , , , , , ,

Κατηγορίες: Διεθνείς Σχέσεις & Διεθνής Οικονομία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: