Εσθονία: Αύξηση των αμυντικών δαπανών

 

Ανιχνευτές της δύναμης ταχείας αντίδρασης του Εσθονικού Στρατού κατά τη διάρκεια ΝΑΤΟϊκής άσκησης (Φωτ: ΝΑΤΟ)

 

Η Εσθονία πρόκειται να αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες, έπειτα από την έγκριση που έλαβε από το Κοινοβούλιο ο σχετικός προϋπολογισμός. Έτσι, η χώρα της Βαλτικής θα καταφέρει να ξεπεράσει το όριο του 2% του ΑΕΠ που είχε συμφωνηθεί κατά τη διάρκεια της Συνόδου του ΝΑΤΟ στην Ουαλία το 2014.

Σύμφωνα με τον κρατικό προϋπολογισμό του 2017, οι αμυντικές δαπάνες θα αυξηθούν κατά 5,8% σε σχέση με πέρυσι, φτάνοντας στο ποσό των 477 εκ. Ευρώ. Την ίδια στιγμή η χώρα αν κι έχει δαπανήσει κονδύλια για επενδύσεις σε υποδομές, έχει λάβει άμεσες επενδύσεις ύψους 11,2 εκ. Δολλαρίων από τις ΗΠΑ για την αναβάθμιση της στρατιωτικής βάσης Τάπα, που βρίσκεται βόρεια του Ταλίν.

Η Εσθονία βρέθηκε σε δεινή οικονομική κατάσταση λόγω της οικονομικής κρίσης. Τα κόμματα που βρέθηκαν στη διακυβέρνηση της χώρας όλα αυτά τα χρόνια, κατάφεραν να ισορροπήσουν τα οικονομικά μεγέθη, με αποτέλεσμα το 2016 να έχουν πετύχει δημοσιονομικό έλλειμμα μόνο 0,5% και εθνικό χρέος 9,4% του ΑΕΠ. Ακόμα και με τη σημαντική αύξηση των αμυντικών δαπανών, το έλλειμμα δεν αναμένεται να ξεπεράσει το 0,6% του ΑΕΠ.

Αυτήν την περίοδο, στη διακυβέρνηση της χώρας βρίσκεται συνασπισμός τριών κομμάτων με επικεφαλής τον κεντροαριστερό πρωθυπουργό Γιούρι Ράτας.

 

 

Ετικέτες: , , , , , , , ,

Κατηγορίες: Ασφάλεια

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: