ΕΔΑΔ: Σημαντική απόφαση κατά προσφυγής Τούρκων

 

european-court-of-human-rights

 

Σε απόφαση σταθμό προχώρησε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφορικά με τα δικαιώματα των μουσουλμάνων. Η υπόθεση αφορά την προσφυγή Ελβετών υπηκόων, Τουρκικής καταγωγής, οι οποίοι προσέφυγαν στο ΕΔΑΔ κατά της Ελβετίας.

Αντικείμενο της προσφυγής ήταν η άρνηση των πολιτών αυτών να στείλουν τις έφηβες κόρες τους σε υποχρεωτικά μαθήματα κολύμβησης τα οποία παρακολουθούνται από μεικτές τάξεις αγοριών και κοριτσιών.

Οι καθηγητές και τα αρμόδια όργανά τους τόνισαν στους Τουρκικής καταγωγής πολίτες πως τέτοια εξαίρεση επιτρέπεται μόνο σε κορίτσια τα οποία έχουν φτάσει σε ηλικία της εφηβείας, κάτι που δε συνέβαινε τότε.

Το γεγονός συνέβη το 2010 κι εκτός της υποχρέωσης του να στέλνουν τα κορίτσια τους σε μεικτές σχολικές τάξεις, το Ελβετικό κράτος τους επέβαλλε συνολικό πρόστιμο κοντά στα 1.500 ευρώ με την αιτιολογία της «παράβασης των γονεϊκών τους καθηκόντων».

Στη συνέχεια οι γονείς θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο παραβιάζει το Άρθρο 9 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, προσέφυγαν στο ΕΔΑΔ.

Το τελευταίο στην απόφασή του ανέφερε ότι, η αρνητική απόφαση για εξαίρεση των μαθητριών όντως αναμειγνύεται με το δικαίωμα της ανεξιθρησκίας. Ωστόσο, ο εν λόγω Ελβετικός νόμος σχεδιάστηκε για να «προστατεύσει ξένους μαθητές από οποιαδήποτε μορφή κοινωνικού αποκλεισμού». Για το λόγο αυτό κρίθηκε ότι η Ελβετία είναι ελεύθερη να σχεδιάσει το εκπαιδευτικό της σύστημα σύμφωνα με τις δικές της ανάγκες και παραδόσεις.

Στη συνέχεια, η απόφαση του ΕΔΑΔ ανέφερε ότι, τα σχολεία διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην κοινωνική ενσωμάτωση και οι εξαιρέσεις από κάποια μαθήματα δικαιολογούνται σε πολύ εξαιρετικές περιπτώσεις.

Ακόμη, το ΕΔΑΔ τόνισε πως το ενδιαφέρον των παιδιών για πλήρη εκπαίδευση, η οποία επιτρέπει την επιτυχή κοινωνικής τους ένταξη στα τοπικά ήθη και έθιμα, επικρατεί έναντι της επιθυμίας των γονιών τους για εξαίρεση από τα μαθήματα κολύμβησης.

Τέλος, στο πλαίσιο της συναίνεσης, προσφέρθηκαν διευκολύνσεις όπως, η δυνατότητα να φορούν μπουρκίνι αντί για τα κλασικά μαγιώ, όπως και το να τις επιτρέπεται να αλλάζουν ρούχα σε χώρους όπου δεν υπάρχουν αγόρια.

Αντίστοιχα γεγονότα υπήρξαν τόσο στην Ελβετία, όσο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αντίστοιχο πρόστιμο επιβλήθηκε και σε Βοσνιακής καταγωγής Μουσουλμάνο γονέα, ο οποίος δεν επέτρεψε στην κόρη του να παρακολουθήσει μαθήματα κολύμβησης του σχολείου.

Σε μια πιο ακραία περίπτωση τα μέτρα των Ελβετών ήταν πολύ πιο αυστηρά. Πιο συγκεκριμένα, αξιωματούχοι της Βασιλείας ακύρωσαν τη διαδικασία λήψης Ελβετικής υπηκοότητας της οικογένειας δύο μουσουλμάνων μαθητών, οι οποίοι αρνήθηκαν τη χειραψία σε γυναίκες δασκάλες.

 

 

Ετικέτες: , , , , , ,

Κατηγορίες: Πολιτική & Οικονομία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: