Σε συναγερμό έχουν τεθεί οι υπηρεσίες ασφαλείας της Ιταλίας και άλλων ευρωπαϊκών κρατών, καθώς το Ισλαμικό Κράτος φαίνεται να αναπτύσσεται στην γειτονιά μας. Αυτά αποκαλύπτει σε δημοσίευμά της η ιταλική εφημερίδα La Repubblica.
Έντονες είναι οι προειδοποιήσεις που κάνουν πολλές δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών, καθώς σε πολλά αλβανικά χωριά και ειδικά σε αυτά που βρίσκονται στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο, υπάρχει έντονη ριζοσπαστικοποίηση των κατοίκων σε σημείο που να κυματίζουν σημαίες του Ισλαμικού Κράτους.
Σύμφωνα με τις πηγές της εφημερίδας, η αύξηση των ακραίων ισλαμιστών παρουσιάζει αυξητική πορεία. Το γεγονός ανησυχεί τις ιταλικές υπηρεσίες πληροφοριών τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο περιοχών όπως η Πούλια, όπου υπάρχει έντονα το αλβανικό στοιχείο και αυξημένη παρουσία δικτύων οργανωμένου εγκλήματος και διακίνησης ναρκωτικών.
Όπως αναφέρεται στο άρθρο της La Repubblica, η πίεση που δέχεται το Ισλαμικό Κράτος στην Συρία έχει ως αποτέλεσμα να μειώνεται δραστικά η άφιξη μαχητών από τα Βαλκάνια και να παραμένουν στην περιοχή αυτή και γενικότερα στην Ευρώπη, προκειμένου να λειτουργήσουν ανεξάρτητα ή ως πυρήνες. Αυτός είναι και ο λόγος που παρατηρείται αύξηση της ριζοσπαστικοποίησης στη γειτονιά μας και στην Ευρώπη γενικότερα.
Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 1.000 άτομα έχουν φύγει από τα Βαλκάνια για να ενταχθούν στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους.
Στην Αλβανία, για την οποία γίνεται λόγος στο άρθρο, το φαινόμενο έχει λάβει σημαντικότατες διαστάσεις. Εκτός από την ανάπτυξη των ακραίων ισλαμιστών, οι αλβανικές υπηρεσίες ασφαλείας δυσκολεύονται να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα και να ελέγξουν την κατάσταση. Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 89 τεμένη είναι πλήρως εκτός ελέγχου, αφήνοντας ελεύθερο το πεδίο στους ισλαμιστές να στρατολογούν κόσμο.
Οι πηγές της εφημερίδας αναφέρουν ότι ανάμεσα στα μέρη όπου υπάρχει έντονη κινητικότητα βρίσκονται το Ζαγκορτσάν (κοντά στο Πόγραδετς – βόρεια της Κορυτσάς) και η Λέσνιτσα (στα ελληνοαλβανικά σύνορα).
Η σχέση των εγκληματικών δικτύων στα οποία ηγούνται ή συμμετέχουν Αλβανοί, με τους πυρήνες των τζιχαντιστών είναι κάτι πάρα πολύ πιθανό. Υπό αυτό το πρίσμα δεν είναι τυχαίο ότι αμέσως μετά την τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια, η Γαλλική Αστυνομία συνέλαβε ζεύγος Αλβανών ως υπόπτους για την παροχή υποστήριξης στον Μωχάμεντ Λαχουαϊέζ-Μπουχλέλ – τον τρομοκράτη που οδήγησε το φορτηγό επάνω στους πολίτες.
Οι Ιταλικές Αρχές λαμβάνουν σοβαρά μέτρα και εντείνουν τις συνεργασίες με τις υπηρεσίες άλλων κρατών. Προσφάτως η Ιταλική Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία υπέγραψε συμφωνία με την αντίστοιχη Σερβική, προκειμένου να ανταλλάσσουν πληροφορίες για τις κινήσεις των ισλαμιστών. Σύμφωνα πάντα με το άρθρο, οι Αρχές στο λιμάνι του Μπάρι, απ’ όπου εκτελούνται δρομολόγια από και προς την Αλβανία, έχουν διασυνδέσει το πληροφοριακό τους σύστημα με αυτό της Αστυνομίας, προκειμένου να ελέγχουν σε πραγματικό χρόνο την ταυτότητα των ταξιδιωτών.
Όπως αναφέρει το άρθρο, χάρη στο λογισμικό στο λιμάνι του Μπάρι κατέστη εφικτό να εντοπιστεί ο Δαμάνι Άχμαντ, ένας από τους συνεργάτες του Σαλάχ Αμπντεσλάμ, του τρομοκράτη της επίθεσης στο Παρίσι τον Νοέμβριο του 2015. Οι δυο τους είχαν ταξιδέψει από το Μπάρι στην Πάτρα.
Το «χόμπυ» των Δημοκρατικών των ΗΠΑ τη δεκαετία του ’90 με τις ανθρωπιστικές επεμβάσεις έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα. Η ανάδειξη του αλβανικού εθνικισμού, η «μαύρη τρύπα» πολιτικής αστάθειας στο Κοσσυφοπέδιο, η «δοσοληψίες» εξουσίας της ηγεσίας των Σκοπίων με τους πρώην Αλβανούς αντάρτες και η παράνοια της Τουρκίας, δημιουργούν ιδανικό έδαφος για την ανάπτυξη ακόμα πιο ακραίων κύκλων. Στην προκειμένη περίπτωση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.
Αντιστοίχως, η Ευρωπαϊκή Ένωση κυριαρχείται από κακής ποιότητας πολιτικούς και συντεχνιακά συμφέροντα. Το πείραμα της διεύρυνσης προς την Ανατολική Ευρώπη αντί της εμβάθυνσης αποδείχτηκε κακή ιδέα. Η δε Γερμανία έχει στόχο να κυριαρχήσει στην Ευρώπη αλλά αποδεικνύεται άπειρη, ανίκανη και άβουλη στο να αντιληφθεί και να αναλάβει πλήρως τις ευθύνες που συνεπάγεται η ηγετική θέση. Η Α. Μέρκελ κι ο Β. Σόιμπλε, που τόσο εκθιάζουν κάποιοι εδώ στην Ελλάδα, πρέπει να αντιληφθούμε ότι δεν είναι τίποτε άλλο παρά πολιτικοί και μόνο πολιτικοί, που σκέφτονται το κομματικό τους συμφέρον. Γι’ αυτό και η Ευρώπη δεν προβλέπεται να λάβει ιδιαίτερες αποφάσεις και θα κάνει αυτό που κάνει καλύτερα. Να βάζει τα προβλήματα κάτω από το χαλί και να μοιράζει κάποια χρήματα.
Η Ελλάδα βρίσκεται στο «μάτι του κυκλώνα». Δυστυχώς είναι δύσκολο να συνεργαστεί με την Αλβανική ή Σκοπιανή πολιτική ηγεσία, οι οποίες ζουν στο δικό τους παρανοϊκό κόσμο ταυτιζόμενες με ακραίους κύκλους. Γι’ αυτό θα πρέπει να ενισχυθεί η συνεργασία με άλλες Δυτικές υπηρεσίες και να εκμεταλλευτεί όσο γίνεται καλύτερα το υπάρχον τεχνικό πλαίσιο.
Τα ελληνικά κόμματα θα πρέπει κάποτε να σοβαρευτούν ακόμα περισσότερο. Το δικό τους «χόμπυ», η δημιουργία προεκλογικού κλίματος και η συντήρησή του δεν βοηθάει σε τίποτα. Είναι δείγμα πολιτικής αθλιότητας η αδυναμία τους να συνεργαστούν. Η εναλλαγή στην εξουσία των ιδίων ατόμων δείχνει ότι δεν έχουν επαφή με την πολιτική πραγματικότητα που βιώνει ο κάθε πολίτης και η χώρα.
Ελπίζουμε… ότι οι αρμόδιοι στις Αρχές γνωρίζουν τι συμβαίνει και είναι σε θέση να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα. Όσο τα κόμματα παίζουν το προεκλογικό παιχνίδι οι Αρχές θα πρέπει να μπορούν να λειτουργούν όσο γίνεται καλύτερα.