Πρώτη πτήση για το Μ-345 HET

 

leonardo-m-345-het-1

 

Η Leonardo ανακοίνωσε την επιτυχή εκτέλεση της πρώτης δοκιμαστικής πτήσης του εκπαιδευτικού αεροσκάφους M-345HET (High Efficiency Trainer). Η πτήση διεξήχθη την 29η Δεκεμβρίου 2016, από το αεροδρόμιο Venegono Superiore στην περιοχή Βαρέζε.

Μετά την ολοκλήρωση της τριαντάλεπτης πτήσης, οι δύο χειριστές-δοκιμαστές της Leonardo, o Quirino Bucci και ο Giacomo Iannelli, δήλωσαν ότι το αεροσκάφος λειτούργησε άψογα και σύμφωνα με τις προσδοκίες. Ειδικά δε, για τους κινητήρες ανέφεραν ότι, παρείχαν μεγάλες δυνατότητες αντίδρασης σε αλλαγές των συνθηκών, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό για ένα εκπαιδευτικό αεροσκάφος.

Ο επόμενος και τελικός γύρος δοκιμών θα ολοκληρωθεί εντός του 2017. Θα περιλαμβάνει ελέγχους στα ηλεκτρονικά συστήματα, τους κινητήρες, καθώς και την επέκταση του φακέλου πτήσης όσον αφορά τις δυνατότητες πτήσης σε μεγαλύτερο ύψος, μεγαλύτερη ταχύτητα κι ευελιξία.

Το M-345ΗΕΤ θεωρείται ως μια από τις πλέον οικονομικές και αποδοτικές λύσεις στον τομέα της εκπαίδευσης, χάρη στη μείωση του κόστους κτήσης και το κόστος κύκλου ζωής. Το συνολικό κόστος χρήσης και λειτουργίας του αεροσκάφους, σύμφωνα με την εταιρεία, στηρίζεται κυρίως στο αυξημένο όριο κόπωσης και στη συντήρηση δύο κλιμακίων. Ειδικότερα, χάρη στο σύστημα Health and Usage Monitoring System (HUMS), δεν είναι απαραίτητη η συντήρηση υψηλών κλιμακίων που είναι αναγκαία για άλλα αεροσκάφη.

Επιπλέον, δεδομένου ότι το αεροσκάφος δύναται να φέρει πυλώνες οπλισμού, είναι ιδανικό και για την ανάληψη επιχειρησιακών ρόλων. Τα ηλεκτρονικά του συστήματα είναι αντίστοιχα με αυτά μαχητικών αεροσκαφών. Περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, HOTAS, HUD, Οθόνες Πολλαπλών Λειτουργιών (MFD) και σύνδεση δεδομένων σε πραγματικό χρόνο.

Ο κινητήρας του αεροσκάφους είναι ο Williams FJ44-4M-34 (turbofan) μέγιστης ώσης 3,400 λιβρών. Εσωτερικά το Μ-345ΗΕΤ μεταφέρει 1.545 λίβρες (700 κ.) καυσίμου. Ωστόσο, διαθέτει σύστημα εναέριου ανεφοδιασμού και σύστημα παραγωγής οξυγόνου (OBOGS), τα οποία του επιτρέπουν μεγάλη παραμονή στον αέρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Leonardo, η μέγιστη ταχύτητα του Μ-345 ΗΕΤ είναι οι 420 κόμβοι σε ύψος 20.000 ποδών και το μέγιστο ύψος πτήσης τα 40.000 πόδια. Η μέγιστη ακτίνα δράσης είναι τα 760 ν.μ. (2,75 ώρες πτήσης) σε «καθαρή» διαμόρφωσή ή τα 1.000 ν.μ. (3,85 ώρες πτήσης) με εξωτερικές δεξαμενές καυσίμου. Η μέγιστη διατηρούμενη επιτάχυνση της βαρύτητας φτάνει τα +4G.

 

 

 

Ετικέτες: , , , ,

Κατηγορίες: Αμυντική Βιομηχανία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: