BAE Systems: Παρουσίαση του πρωτότυπου AMPV

 

ampv-2

Το πρωτότυπο του AMPV κατά την επίσημη παρουσίασή του στον Αμερικανικό Στρατό (Φωτ. BAE Systems)

 

Η BAE Systems Combat Vehicles έκανε πριν από λίγες ημέρες στον Αμερικανικό Στρατό, την επίσημη παρουσίαση του πρωτότυπου του τεθωρακισμένου οχήματος AMPV (Armoured Multi-Purpose Vehicle).

Το AMPV είναι η πλατφόρμα που σκοπεύει να αντικαταστήσει την οικογένεια τεθωρακισμένων οχημάτων Μ-113. Το σκάφος έχει ρίζες στα ΤΟΜΑ Bradley και στα οχήματα των αυτοκινούμενων πυροβόλων Μ109. Η ανάπτυξή του σε διάφορες εκδόσεις, θα επιτρέψει την πλήρη ενσωμάτωσή του στις Ομάδες Μάχης Τεθωρακισμένων Ταξιαρχιών του Αμερικανικού Στρατού, ώστε να επιχειρεί παράλληλα με τα άρματα Μ1 Abrams και τα ΤΟΜΑ Bradley.

Πιο συγκεκριμένα, η συμφωνία προβλέπει την παράδοση των εκδόσεων: α) γενικής χρήσης, β) διοίκησης, γ) μεταφοράς όλμων, δ) εκκένωσης τραυματιών και ε) υγειονομικής περίθαλψης.

Η BAE Systems αναδείχθηκε νικήτρια του διαγωνισμού το 2014. Το συνολικό κόστος του προγράμματος έρευνας, ανάπτυξης, κατασκευής και χαμηλού ρυθμού αρχικής παραγωγής φτάνει τα 1,2 δισεκατομμύρια Δολλάρια. Το πρωτότυπο όχημα είναι το αποτέλεσμα της σύμβασης για την παροχή 29 οχημάτων, σε όλες τις εκδόσεις, τα οποία θα αξιολογηθούν στο πλαίσιο της φάσης έρευνας, ανάπτυξης και κατασκευής. Η συγκεκριμένη διαδικασία δοκιμών θα διαρκέσει μέχρι το 2017 και η δοκιμές ανάπτυξης έως το 2018.

Το πρόγραμμα του AMPV είχε εξαρχής θεωρηθεί ως πρόγραμμα “ολοκλήρωσης οχήματος” ή αλλιώς μη-αναπτυξιακό, καθώς τα υποψήφια οχήματα θα έπρεπε να είναι υπάρχουσες εκδόσεις ή τροποποιημένες υπάρχουσες εκδόσεις. Με τα δεδομένα της προκήρυξης, το μέσο κόστος των οχημάτων θα έπρεπε να κυμαίνεται στο φάσμα του 1,8 εκ. Δολλαρίων. Στόχος του Αμερικανικού Στρατού είναι να αποκτήσει 2.907 μονάδες προς αντικατάσταση των Μ-113 στις τεθωρακισμένες ταξιαρχίες, όπου αποτελούν το 32% των ερπυστριοφόρων.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι κάθε τεθωρακισμένη ταξιαρχία του Αμερικανικού Στρατού, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Κογκρέσου, διαθέτει 114 οχήματα Μ-113. Ειδικότερα, 19 Μ-113Α3 γενικής χρήσης, 41 Μ-1068Α3 διοίκησης, 15 Μ1064 ΤΟΜΟ, 31 Μ-113 εκκένωσης τραυματιών και 8 Μ-577 υγειονομικής περίθαλψης.

Ωστόσο, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο προμήθειας επιπλέον οχημάτων για τα επίπεδα διοίκησης πάνω από τις ταξιαρχίες (πιθανότητα για 1.922 μονάδες). Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ειδικά για τα ανώτερα κλιμάκια διοίκησης, τα οχήματα θα πρέπει να έχουν διαφορετικές προδιαγραφές, οι οποίες δεν έχουν ακόμα αποσαφηνιστεί.

Επιπλέον, μελετάται η προμήθεια επιπλέον μονάδων που θα σταλούν στην Ευρώπη για τη δημιουργία αποθεμάτων οχημάτων επιπέδου δύναμης τεθωρακισμένης ταξιαρχίας (APS – Army Prepositioned Stocks), καθώς και για τη δημιουργία των EAS (European Activity Set). Τα τελευταία είναι σύνολα οχημάτων συγκροτημάτων συνδυασμένων όπλων επιπέδου τάγματος, που θα αποθηκευτούν επίσης στην Ευρώπη, και θα εξοπλίσουν τις αμερικανικές δυνάμεις που αποστέλλονται στις ευρωπαϊκές χώρες για ασκήσεις ή επιχειρήσεις.

Οι καθυστερήσεις στη λήψη αποφάσεων για τα APS και EAS οφείλονται στο γεγονός ότι μέλη του Κογκρέσου ζήτησαν να αναθεωρηθεί ο σχεδιασμός ώστε να συμπεριλάβει τροχοφόρα τεθωρακισμένα οχήματα, προκειμένου να μειωθεί το κόστος του προγράμματος.

Έτσι, το σχέδιο του αμυντικού προϋπολογισμού που εκδόθηκε το 2015 ζητούσε να εξεταστεί περαιτέρω η χρήση τροχοφόρων τεθωρακισμένων για τις ανάγκες των ανωτέρων κλιμακίων και για την έκδοση εκκένωσης-μεταφοράς τραυματιών.

Ο Αμερικανικός Στρατός παρείχε επίσημη απάντηση στο Κογκρέσο με την οποία τονίζει ότι η ύπαρξη τροχοφόρων τεθωρακισμένων οχημάτων στις τεθωρακισμένες ταξιαρχίες δεν είναι αποδεκτή, καθώς:

α) τα τροχοφόρα τεθωρακισμένα είναι ανίκανα να ελιχθούν με δυνάμεις πολύ υψηλής ευκινησίας (ερπυστριοφόρα), ούτε να παρέχουν ικανά επίπεδα προστασίας έναντι των απειλών που είναι σχεδιασμένες να αντιμετωπίσουν οι τεθωρακισμένες ταξιαρχίες,

β) λόγω του ότι τα οχήματα μεταφοράς τραυματιών επιχειρούν κοντά με τα τεθωρακισμένα Abrams και Bradley, τα AMPV θα πρέπει να είναι ικανά να ελίσσονται σε δύσκολα εδάφη, προστατεύοντας τα πληρώματα και τους τραυματίες έναντι καίριων απειλών, και

γ) η έλλειψη προστασίας κι ευκινησίας μπορεί να αναγκάσει τους διοικητές να χρησιμοποιήσουν τα Bradley για την εκκένωση τραυματιών, κάτι που είναι εκτός τακτικής λογικής, καθώς αυξάνεται ο χρόνος μεταφοράς των τραυματιών στα μετόπισθεν και δημιουργείται κενό στην ισχύ πυρός των επιλαρχιών/ταγμάτων.

Πάντως, ο μέχρι στιγμής σχεδιασμός προβλέπει την προμήθεια 520 AMPV γενικής χρήσης, 991 διοίκησης, 384 ΤΟΜΟ, 788 εκκένωσης τραυματιών και 214 υγειονομικής περίθαλψης. Το συνολικό κόστος με βάση τις τελευταίες εκτιμήσεις, θα ανέλθει στα 10,918 δις Δολλάρια, εκ των οποίων 9,887 δις για την προμήθεια και 1,031 δις για έρευνα κι ανάπτυξη.

Γίνεται κατανοητό ότι η έναρξη παράδοσης των πρώτων οχημάτων θα οδηγήσει στην απόσυρση μεγάλου αριθμού Μ-113. Δεδομένης της οικονομικής κατάστασης, αυτά θα μπορούσαν από το 2020 κι έπειτα να παραχωρηθούν με διάφορους τρόπους στον Ελληνικό Στρατό, για την κάλυψη κενών ή την απόκτηση ανταλλακτικών.

 

ampv-1

AMPV (Φωτ. BAE Systems)

 

Ετικέτες: , , , , , , , , , , ,

Κατηγορίες: Αμυντική Βιομηχανία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: