Έρχονται οι MLRS και HIMARS κατά ναυτικών στόχων…

 

Greece Army MLRS 01

 

Εδώ και αρκετές δεκαετίες το αμερικανικό οπλοστάσιο χαρακτηρίζεται από ουσιαστική έλλειψη πυραυλικών συστημάτων κατά στόχων επιφανείας. Πρόκειται για μια προσέγγιση που ήταν αποτέλεσμα των τακτικών σε θέματα άμυνας παραθαλάσσιων περιοχών και της ισχυρής παρουσίας του Αμερικανικού Ναυτικού στις περισσότερες θάλασσες του κόσμου.

Η κατάσταση αυτή αλλάζει λόγω της δυνατότητας άρνησης πρόσβασης / άμυνας περιοχής που διαθέτουν ολοένα και περισσότερες χώρες που είναι οι δυνητικοί αντίπαλοι των ΗΠΑ, όπως για παράδειγμα η Κίνα, η Ρωσία, το Ιράν κτλ. Οι χώρες αυτές, χάρη στα πυραυλικά τους συστήματα και τις λοιπές στρατιωτικές δυνατότητες μπορούν να αποκλείσουν περιοχές που θεωρούνται κρίσιμες για την αμερικανική εξωτερική πολιτική.

Για παράδειγμα η Ταϊβάν ή ο Περσικός Κόλπος ή η Βόρεια Θάλασσα, μεταξύ άλλων περιοχών. Γίνεται κατανοητό ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα αντιμετώπιζαν σημαντικά προβλήματα στο να επιχειρήσουν ελεύθερα ή όπως δύνονταν να επιχειρήσουν αρκετά χρόνια πριν. Για το λόγο αυτό το Πεντάγωνο έχει αποφασίσει να στραφεί προς τα πυραυλικά συστήματα με δυνατότητες κατά στόχων επιφανείας, ώστε να προσφέρει μία επιπλέον δυνατότητα άμυνας στους συμμάχους, καθότι δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν, στο άμεσο μέλλον τουλάχιστον, για την προστασία των αμερικανικών ακτών.

Στο πλαίσιο αυτό,  το Κέντρο Αεροπορίας Στρατού και Μηχανολογικής Έρευνας και Ανάπτυξης του Αμερικανικού Στρατού, αναπτύσσει ιδέες και τεχνολογίες για συστήματα που θα εκτελούν επιθετικές επιχειρήσεις κατά στόχων επιφανείας. Το πρόγραμμα ονομάζεται LBASM (Land-Based Anti-Ship Missile).

Μεταξύ των συστημάτων που θα προσαρμοστούν είναι το MLRS του Στρατού και το HIMARS των Πεζοναυτών. Ο Στρατός έχει ήδη διαθέσει κονδύλια για τις έρευνες μέσα στα επόμενα χρόνια, στοχεύοντας στην ολοκλήρωση των αλλαγών στα συστήματα και την εκτέλεση των πρώτων δοκιμαστικών βολών. Προσφάτως, το Κονγκρέσσο ζήτησε από τον Αμερικανικό Στρατό να συνεχίσει τις έρευνες και να ετοιμάσει εισήγηση την οποία θα πρέπει να παρουσιάσει την 1η Φεβρουαρίου 2017, αναφέροντας το κατά πόσο είναι εφικτή η οποιαδήποτε τροποποίηση των υπαρχόντων συστημάτων και η ανάπτυξη νέων, καθώς και τις απαιτήσεις χρηματοδότοσης του προγράμματος αυτού.

Η προσέγγιση θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για τον Ελληνικό Στρατό. Διαθέτοντας ήδη το σύστημα MLRS ίσως μελλοντικά να μπορέσει να διαθέτει ένα σύστημα με πολλαπλές δυνατότητες, αυξάνοντας την επιχειρησιακή ευελιξία και το λόγο κόστους/απόδοσης. Επιπλέον, θα μπορέσει να καλύψει καλύτερα τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, συμπληρώνοντας τους εκτοξευτές πυραύλων Exocet του Πολεμικού Ναυτικού. Τότε θα μιλάμε για μια σημαντική αλλαγή στον συσχετισμό ισχύος και στις δυνατότητες αποκλεισμού των νήσων από τις αντίπαλες δυνάμεις.

 

GMLRS 2

 

Ετικέτες: , , , , , , , , , ,

Κατηγορίες: Αμυντική Βιομηχανία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: