Πεντάγωνο: Πρόγραμμα σχεδίασης νέων ινών και υφασμάτων στολών

 

Carter MIT

Φωτ.: ΜΙΤ

 

Ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Άστον Κάρτερ, ανακοίνωσε την έναρξη ενός νέου ερευνητικού προγράμματος που στόχο έχει να αναπτύξει ίνες και υφάσματα υψηλής τεχνολογίας, τα οποία θα μπορούν να αποθηκεύουν μπαταρίες, εξελιγμένα κυκλώματα υπολογιστών και αισθητήρες καταγραφής ζωτικών στοιχείων των οργανισμών των στρατιωτών.

Στο πλαίσιο της λειτουργίας της ελεύθερης οικονομίας, το αμερικανικό κράτος αναλαμβάνει να επιχορηγήσει το ερευνητικό πρόγραμμα με 75 εκατομμύρια Δολλάρια μέσω κονδυλίων του Πενταγώνου, με τα υπόλοιπα 250 εκ. να προέρχονται από ιδιωτικά και πολιτειακά κεφάλαια.

Επικεφαλής της ερευνητικής κοινοπραξίας “Advanced Functional Fabrics of America Alliance”, όπως ονομάζεται, θα είναι το πανεπιστήμιο ΜΙΤ. Ταυτόχρονα θα συμμετέχουν και γνωστές εταιρείες όπως οι New Balance, Bose, Nike, Intel, DuPont, Buhler Quality Yarns και πολλέσ άλλες.

Η ανακοίνωση για το νέο πρόγραμμα έγινε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στο ΜΙΤ, η οποία αποτελεί μέρος της περιοδίας του στα μεγάλα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Σκοπός του υπουργού είναι να αναπτύξει τις πρωτοβουλίες καινοτομίας και τεχνολογίας τόσο σε ακαδημαϊκό επίπεδο, όσο και στο επίπεδο της αγοράς. Δηλαδή, να ενισχύσει εταιρείες του αμυντικού τομέα, οι οποίες θα μπορέσουν να παράξουν νέα προϊόντα χάρη στην καινοτομία που θα έχει δημιουργηθεί μέσα από τα ερευνητικά προγράμματα.

Με άλλα λόγια ομιλεί για το μοντέλο που θα έπρεπε να ακολουθείται και στην Ελλάδα και που διαχρονικά οι κυβερνήσεις, τόσο των υποτιθέμενων πολιτικών της ανοιχτής οικονομίας, όσο και των πιο αριστερών απέδειξαν ότι αμφότεροι είναι ένα μείγμα κακού κρατικισμού. Έτσι, και στην Ελλάδα, οι Ένοπλες Δυνάμεις, τα Κέντρα Έρευνας και Τεχνολογίας των Κλάδων, τα πανεπιστήμια, οι φορείς χρηματοδότησης (τράπεζες, επιχειρηματίες, θερμοκοιτίδες καινοτομίας κτλ) θα έπρεπε να αναπτύσσουν νέες τεχνολογίες και στη συνέχεια να τις εμπορεύονται μέσω των ελληνικών εταιρειών, ώστε να διατηρούν την παραγωγική δυνατότητα της χώρας σε υψηλά επίπεδα.

Οι ιδέες για την εφαρμογή των νέων τεχνολογιών είναι αρκετές, αλλά όπως δήλωσε κι ο υπουργός, είναι άγνωστο που μπορεί να οδηγήσει η τεχνολογία τα πράγματα. “Αυτό είναι και το εντυπωσιακό με την καινοτομία και είναι ένας ακόμα λόγος για τον οποίον οι ΗΠΑ και οι Ένοπλες Δυνάμεις της πρέπει να πετύχουν πρώτες.”

Το σίγουρο είναι ότι οι Αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις θα μπορέσουν να αποκτήσουν στολές που στα νήματά τους θα φέρουν ηλεκτρικά κυκλώματα, λαμπτήρες LED, ηλιακές κυψέλες και πολλά άλλα, ώστε να μπορούν να ρυθμίζουν τη θερμοκρασία του σώματος, να δίνουν ρεύμα σε συσκευές και να εντοπίζουν ΡΒΧΠ στοιχεία.

Ετικέτες: , , , , ,

Κατηγορίες: Τεχνολογία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: