Τουρκία: Τα χειρότερα έρχονται (;)

 

Incirlik

 

Άκρως ανησυχητική είναι η απόφαση του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ να αποσύρει στρατιωτικό προσωπικό και τις οικογένειές τους από την Τουρκία. Η διαταγή είναι απόδειξη ότι υπάρχουν βάσιμες πληροφορίες που δείχνουν ότι η κατάσταση ασφαλείας στη γειτονική χώρα είναι ιδιαίτερα σοβαρή.

Η απόφαση του Πενταγώνου αφορά στρατιωτικούς και πολίτες, στις περιοχές της Σμύρνης, της Μούγλας, της αεροπορικής βάσης στο Ιντσιρλίκ και γενικότερα στις νότιες επαρχίες που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με την Συρία. Μόνο στο Ιντσιρλίκ υπάρχουν 700 μέλη οικογενειών στρατιωτικών και 2.500 στρατιωτικοί. Εξ αυτών θα μείνουν όσοι είναι απαραίτητοι για τη διενέργεια των επιχειρήσεων.

Στην επίσημη δήλωσή του, ο επικεφαλής της US European Command, Πτέραρχος Φίλιπ Philip M. Breedlove, ανέφερε: “κατανοούμε ότι αυτό αποτελεί διακοπή της καθημερινότητας των στρατιωτικών οικογενειών, αλλά πρέπει να τους κρατήσουμε ασφαλείς και να διασφαλίσουμε την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα των δυνάμεών μας για την στήριξη της συμμάχου Τουρκίας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.”

Οι ανησυχίες της αμερικανικής στρατιωτικής ηγεσίας δεν είναι καινούριες. Στα μέσα του περασμένου καλοκαιριού είχε δοθεί εντολή για μεγαλύτερα μέτρα ασφαλείας και απαγόρευση εξόδου των Αμερικανών στρατιωτικών και πολιτών στην ευρύτερη περιοχή των Αδάνων, όπου βρίσκεται η βάση. Επίσης, τον περασμένο Σεπτέμβριο, το Πεντάγωνο προσέφερε τη δυνατότητα για εκκένωση σε όσους πολίτες το επιθυμούσαν. Ωστόσο, περίπου ένας στου δέκα είχε ζητήσει να φύγει.

Τέλος, στις 9 Μαρτίου το Πεντάγωνο έκλεισε το σχολείο που λειτουργούσε υπό την αιγίδα του στο Ιντσιρλίκ, λόγω εντονότερων ανησυχιών, με τα μέτρα ασφαλείας να φτάνουν στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο.

Τα άτομα θα μεταφερθούν αεροπορικώς στη βάση Ραμστάιν της Γερμανίας και στη συνέχεια στις ΗΠΑ ή σε άλλες βάσεις. Αν και η απόφαση δεν είναι μόνιμη, εντούτοις κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει πότε θα υπάρξει κάποια αλλαγή.

Στο ίδιο μήκος κύματος, το Ισραήλ εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία την Δευτέρα, με την οποία προειδοποιεί τους Ισραηλινούς πολίτες να φύγουν όσο πιο γρήγορα γίνεται από την Τουρκία και να αποφύγουν να ταξιδεύουν εκεί. Μάλιστα η οδηγία είναι ένα επίπεδο πάνω από αυτήν που εξέδωσε προ ημερών, μετά την τελευταία βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη, στην οποία σκοτώθηκαν τρεις Ισραηλινοί πολίτες.

Η νέα οδηγία αναφέρεται σε υψηλού επιπέδου, επιβεβαιωμένη απειλή. Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας του Ισραήλ από την πλευρά του αποφάσισε ότι η απειλή επιθέσεων από τρομοκρατικές οργανώσεις αυξάνει, ιδιαίτερα εκ μέρους του Ισλαμικού Κράτους και έναντι τουριστικών προορισμών και Ισραηλινών τουριστών. Αντίστοιχου επιπέδου ταξιδιωτικές οδηγίες το Ισραήλ εξέδωσε για το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και την Τυνησία. Ένα επίπεδο υψηλότερες είναι οι ταξιδιωτικές οδηγίες για το Σινά, την Σομαλία, το Σουδάν και την Λιβύη, ενώ απαγορεύει τους πολίτες του να επισκέπτονται την Συρία, τον Λίβανο, το Ιράκ και το Ιράν.

Οι αποφάσεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ είναι επιβεβαίωση ότι κάποια τρομοκρατική ενέργεια επίκειται στο άμεσο μέλλον. Λόγω της ευρύτερης κατάστασης με το μεταναστευτικό ζήτημα και τον τρόπο που η Άγκυρα “παίζει” με την προώθηση προσφύγων και λαθρομεταναστών προς την Ελλάδα και την Ευρώπη, οι ανησυχίες ασφαλείας αφορούν και την Ελλάδα. Αν και η χώρα δε φαίνεται να αποτελεί στόχο των τρομοκρατών, μιας και δε θα ήθελαν να κλείσει ολοκληρωτικά η δίοδος, εντούτοις η ιστορία με τους τρομοκράτες έχει δείξει ότι πέρασαν από το ελληνικό έδαφος.

Το δεύτερο σημαντικό στοιχείο είναι η κατάσταση στην οποία έχει εισέλθει η Τουρκία. Το μείγμα πολιτικής αστάθειας, προβλημάτων από την τρομοκρατία και αρνητικής οικονομικής πορείας, είναι άγνωστο πως θα εκτονωθεί. Ωστόσο, είναι πολύ πιθανό να υπάρξει προσπάθεια συσπείρωσης των πολιτών μέσω της κατάδειξης κάποιου αντιπάλου που ευθύνεται για όλα αυτά. Μέχρι στιγμής οι ΗΠΑ και οι ΕΕ καταδεικνύονται έμμεσα ως αυτές που είναι ανίκανες να διαχειριστούν το μεταναστευτικό και την περιφερειακή αστάθεια. Δεν θα πρέπει να αποκλείεται πλήρως να υπάρξει αντίστοιχη προσπάθεια δημιουργίας κάποιου είδους κρίσης και με την Ελλάδα. Η προσοχή της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας, σε όλο το πολιτικό φάσμα, θα πρέπει να ενταθεί και να μην παρουσιάζει την αποκαρδιωτική εικόνα που είδαμε το βράδυ στην Βουλή.

Ετικέτες: , , , , , , , , ,

Κατηγορίες: Ασφάλεια, Εξωτερική Πολιτική & Ασφάλεια

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: