Αμερικανικός Στρατός: Βελτίωση του υποδείγματος εκπαίδευσης στον Ηλεκτρονικό Πόλεμο

 

Blue force 1

 

Σε βελτίωση του υποδείγματος εκπαίδευσης περνάει ο Αμερικανικός Στρατός. Ο λόγος είναι η μεγάλη ανάπτυξη που παρουσίασαν τα ηλεκτρονικά συστήματα και τα συστήματα που βασίζονται στο GPS, τα οποία μπορούν να υποστούν παρεμβολές. Η αύξηση των δυνατοτήτων στον ηλεκτρονικό πόλεμο της Ρωσίας, όσο και της Κίνας, είναι ένα ζήτημα που απασχολεί τις Αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις, ολοένα και περισσότερο.

Οι ΗΠΑ δέχονται ως βάση για την αλλαγή του υποδείγματος εκπαίδευσης ότι:

α) ο εχθρός θα δραστηριοποιηθεί έντονα στο ηλεκτρομαγνητικό φάσμα, όχι όμως σε τόσο μεγάλη έκταση, καθώς θα υποστεί και ο ίδιος παρεμβολές στα δικά του συστήματα,

β) οι αντίπαλοι έχουν μεγάλες δυνατότητες, αλλά όχι πολύπλευρες, οπότε και πάλι δεν θα είναι σε θέση να αφαιρέσουν όλες τις ηλεκτρονικές δυνατότητες των Αμερικανικών δυνάμεων,

γ) τα όποια τεχνολογικά πλεονεκτήματα παρουσιάζει η κάθε πλευρά δεν είναι μόνιμα και ο κύκλος που οδηγεί την κάθε μία στο επόμενο βήμα γίνεται ολοένα και πιο μικρός,

δ) ο Αμερικανικός Στρατός δε θα διαθέτει οργανικά, ισχυρά μέσα επιθετικών παρεμβολών, μέχρι το 2023, με εξαίρεση τα μικρής εμβέλειας για την απενεργοποίηση αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών. Για το λόγο αυτό σήμερα βασίζεται υπέρμετρα στις εναέριες πλατφόρμες παρεμβολών του Ναυτικού και της Αεροπορίας.

Θέλοντας να φέρει τις εκπαιδευτικές συνθήκες πιο κοντά στην πραγματικότητα που πιθανόν να αντιμετωπίσει στο μέλλον σε περίπτωση κρίσης ή εμπλοκής με μεγάλες δυνάμεις, ο Αμερικανικός Στρατός θέλει να ενισχύσει την εκπαίδευση στις συνθήκες έλλειψης ηλεκτρονικών σημάτων και να βελτιώσει την ικανότητα χρήσης πιο παραδοσιακών μέσων, όπως είναι ο χάρτης και η πυξίδα, μεταξύ άλλων.

Οι αλλαγές στην εκπαιδευση θα ξεκινήσουν από τα Κέντρα Εκπαίδευσης Μάχης καθώς και το Εθνικό Κέντρο Εκπαίδευσης που είναι το μεγαλύτερο σε μέγεθος. Συγκεκριμένα, μέχρι σήμερα υπήρχε εκπαίδευση που περιελάμβανε και παρεμβολές στις συχνότητες τηλεπικοινωνιών ή στα συστήματα GPS. Μόνο που ήταν περιορισμένη και αρκετά “εκπαιδευτικού” χαρακτήρα. Πλέον, ο Στρατός θα παρουσιάζει στα κέντρα τις πλήρεις δυνατότητες ηλεκτρονικού πολέμου.

Ελλείψη τακτικών συστημάτων παρεμβολών, θα χρησιμοποιηθούν τα μέσα των άλλων Κλάδων, μαζί με τις “διαστημικές συλλογές”. Δηλαδή, συστήματα που θα προκαλούν παρεμβολές στα σήματα των δορυφόρων, ώστε να μην υπάρχει σήμα για τις συσκευές GPS, τις συσκευές συλλογής δορυφορικών εικόνων ή τις δορυφορικές τηλεπικοινωνίες. Η ανάπτυξή τους έγινε από τη Διοίκηση Διαστήματος και Πυραυλικής Άμυνας του Αμερικανικού Στρατού.

Επιπλέον, θα τεθούν συντομότερα σε χρήση διάφορα συστήματα τα οποία είναι σε φάση δοκιμών κατά τη διάρκεια των ασκήσεων NIE (Network Integration Evaluations), αυξάνοντας έτσι τον όγκο και τον ρυθμό των εκπαιδευομένων.

Αλλά το νέο υπόδειγμα εκπαίδευσης δεν θα περιοριστεί στα προαναφερθέντα. Θα βάλει στο μείγμα τεχνικές που χρησιμοποιούνταν επί Ψυχρού Πολέμου. Δηλαδή, τα Blue Force Tracker συστήματα θα αντικαθιστούνται από απλούς χάρτες με χρωματιστές καρφίτσες, οι στρατιώτες θα θυμηθούν και πάλι τι σημαίνει πειθαρχεία επικοινωνιών, η μετακίνηση των εκάστοτε κέντρων διοίκησης τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα, η εγκατάστασή τους σε σημεία απόκρυψης των ηλεκτρομαγνητικών εκπομπών και πολλά άλλα.

Όσο για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις η εκπαίδευση σε αυτές τις τεχνικές δε σημαίνει ότι δικαιολογείται η ανυπαρξία σύγχρονων συστημάτων τηλεπικοινωνιών ή διοίκησης κι ελέγχου.

 

Greece Army SSE Therini 9

 

Ετικέτες: , , , , , , , , , ,

Κατηγορίες: Ένοπλες Δυνάμεις, Τεχνολογία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: