Ιράν: Η ανερχόμενη δύναμη στις αερομεταφορές (;)

Iran Air 2

 

Το άνοιγμα του Ιράν στη Δύση μετά τη μερική άρση των κυρώσεων εις βάρος του, ανοίγει τεράστιες οικονομικές ευκαιρίες που όπως όλα δείχνουν δεν αφήνουν καμία χώρα ασυγκίνητη. Τα δε σχέδια της Τεχεράνης είναι μεγάλα και ικανά να μετατρέψουν τη χώρα μέσα στην επόμενη δεκαετία ηγέτιδα περιφερειακή δύναμη σε όλους τους τομείς δραστηριοποίησης.

Εφόσον δεν υπάρξουν νέες πολιτικές ανωμαλίες, θα πρόκειται για μια εικόνα που θα έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις μοναρχίες του Περσικού Κόλπου, που μετά από δεκαετίες ευμάρειας λόγω των πετροδολλαρίων, ελάχιστα έχουν κάνει για την ανάπτυξή τους. Αν εξαιρέσει κανείς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που δημιούργησαν κάποιες σχετικές υποδομές για υπηρεσίες και δύο από τις μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες του κόσμου, το μέγεθός τους δεν επιτρέπει σημαντικές δυνατότητες.

Η δε Σαουδική Αραβία βιώνει ένα σοκ από τη μέρα που άρχισε η πτώση της τιμής του πετρελαίου. Σχεδόν 90 χρόνια από την πρώτη ανακάλυψη κοιτάσματος πετρελαίου στο έδαφός της, τα έσοδα του ΑΕΠ της προέρχονται κατά 80-90% από το πετρέλαιο, γεγονός που δείχνει και πόσο ευάλωτη είναι στις διακυμάνσεις της τιμής του χρυσού και πόσο ελάχιστα διαφοροποιημένη είναι η οικονομική παραγωγή. Δεν είναι τυχαίο που το άνοιγμα του Ιράν στον υπόλοιπο κόσμο ανησυχεί ιδιαίτερα τις μοναρχίες.

Στις 24 Ιανουαρίου έλαβε χώρα στην Τεχεράνη το πρώτο συνέδριο αεροπλοΐας της εταιρείας CAPA (Centre for Asia-Pacific Aviation). Η CAPA είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες ανάλυσης της αγοράς των αερομεταφορών. Στο συνέδριο βρέθηκαν 400 σύνεδροι (αεροπορικές βιομηχανίες, αεροδρόμια, κατασκευαστές και συντηρητές κινητήρων, εταιρείες ηλεκτρονικών κτλ), με εξαίρεση την Boeing.

Αυτό που έγινε αντιληπτό κατά τη διάρκεια του συνεδρίου είναι η βούληση της Τεχεράνης να αναπτύξει ταχύτατα τις αερομεταφορές, μέσω της προμήθειας νέων αεροσκαφών και των επενδύσεων στις σχετικές υποδομές. Εξάλλου, η συμφωνία του Ιανουαρίου του 2014 επέτρεψε τις χώρες της Δύσης να διασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία των πολιτικών αεροσκαφών του Ιράν, κάτι που με τη σειρά του άνοιξε τον δρόμο για την πώληση ανταλλακτικών. Ωστόσο, η πρόσφατη απόφαση της 16ης Ιανουαρίου για άρση των εμποδίων στην εξαγωγή αεροσκαφών, κινητήρων, ανταλλακτικών και υπηρεσιών, άνοιξε διάπλατα τον δρόμο.

Σε συνδυασμό με τις προβλέψεις για άλματα από την πλευρά της ιρανικής οικονομίας, προοιωνίζονται τεράστιες αλλαγές στον αεροπορικό χάρτη. Υπολογίζεται ότι οι επενδύσεις που θα απαιτηθούν μέσα στα επόμενα 20 χρόνια θα ανέλθουν στα 20-30 δισ. Δολλάρια.

Όσον αφορά την Boeing, αν και δεν ήταν παρούσα στο συνέδριο, εμφανιζόμενη να διατηρεί επιφυλάξεις, στην πραγματικότητα οι συνομιλίες για πώληση αεροσκαφών φαίνονται να κινούνται στο παρασκήνιο. Στον αντίποδα, η Airbus υπέγραψε συμφωνία για 118 αεροσκάφη και η κοινοπραξία ATR είναι πολύ κοντά στην υπογραφή συμφωνίας πώλησης περίπου 40. Αν λάβουμε υπόψη δηλώσεις αρμόδιων Ιρανών πολιτικών, η Boeing αναμένεται να λάβει ιδίου μεγέθους παραγγελία.

Από τα σημαντικότερα σημεία του συνεδρίου, που δείχνουν και την πορεία που θα ακολουθήσει το Ιράν ήταν:

  • Η παρουσίαση του δεκαετούς σχεδίου ανάπτυξης της Iran Air,
  • Ταυτόχρονα με την ανάπτυξη της Iran Air, το αεροδρόμιο της Τεχεράνης θα καταστεί κύριος κόμβος στις αερομεταφορές, προκειμένου μελλοντικά να μπορεί να διαχειριστεί 45 εκ. επιβάτες ετησίως,
  • Η ανακοίνωση του Ιρανού Υπουργού Οδών και Πολεοδομικής Ανάπτυξης, Δρ. Αμπάς Αχουντί, πως μέσα στα επόμενα χρόνια θα επενδυθούν 250 εκ. Δολλάρια για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος διαχείρισης αεροπορικής κυκλοφορίας, για την ασφάλεια των αερομεταφορών, καθώς μόνο λόγω της κρίσης στην Ουκρανία, οι υπερπτήσεις πολιτικών αεροσκαφών αυξήθηκαν από 550 σε 1300 το μήνα,
  • Η δήλωσή του ότι από τα 65 αεροδρόμια της χώρας, τα 10 μόνο έχουν τις απαραίτητες υποδομές, κάτι που ανοίγει πολλές ευκαιρίες για τις ενδιαφερόμενες εταιρείες για επενδύσεις και συνεργασίες,
  • Η βούληση ανάπτυξης των απαιτούμενων υποδομών συντήρησης αεροσκαφών,
  • Η επιεβαίωση της προμήθειας 127 αεροσκαφών Αirbus A320 / 330 / 350 / 380, τα οποία θα παραδοθούν μεταξύ 2016 και 2022,
  • Η επιβεβαίωση της διεξαγωγής διαπραγματεύσεων για 40 ATR, που θα παραδοθούν μέχρι το 2017,
  • Η επιβεβαίωση ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία δημιουργίας του κατάλληλου πλαισίου για την άφιξη των ξένων εταιρειών στην ιρανική αγορά,
  • Η ανάπτυξη των κατάλληλων δεξιοτήτων του προσωπικού,
  • Η μείωση, σε βραχυχρόνιο ορίζοντα, του μέσου όρου ηλικίας των αεροσκαφών από τα 20 έτη στα 12.

Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκαν και οι τοποθετήσεις εκπροσώπων ιδιωτικών αεροπορικών εταιρειών του Ιράν, που θεωρούν ότι για την κάλυψη των άμεσων αναγκών τους θα προτιμηθεί και η μίσθωση ή προμήθεια μεταχειρισμένων αεροσκαφών.

Οι Τουρκικές Αερογραμμές, εκπροσωπούμενες από τον Διευθ. Σύμβουλό τους, τον Δρ Τεμέλ Κοτίλ, ανέφεραν ότι η ανάπτυξη που θα παρουσιάσουν οι αερομεταφορές στο Ιράν θα είναι τόσο μεγάλη που θα υπάρχει χώρος για την δραστηριοποίηση και ξένων εταιρειών. Η τουρκική εταιρεία αναγνωρίζοντας ότι το Ιράν θα είναι άμεσος και σημαντικός ανταγωνιστής μέσα στα επόμενα χρόνια και γνωρίζοντας ότι δεν μπορεί να ανακόψει την ανοδική πορεία, θα εμπλακεί όσο το δυνατόν περισσότερο στην ιρανική αγορά, προκειμένου να κερδίσει το μεγαλύτερο δυνατό κομμάτι. Εντούτοις, πρόκειται για ένα ζήτημα το οποίο θα εξαρτηθεί από τις πολιτικές σχέσεις των δύο χωρών, που δεν είναι ιδιαίτερα καλές.

Ο αναπληρωτής Διευθ. Σύμβουλος της εταιρείας ανάπτυξης των Ιρανικών Αεροδρομίων (IAC), Δρ. Χοσσέιν Μπαγεριάν, δήλωσε ότι το κόστος ανάπτυξης των υποδομών είναι σίγουρα τεράστιο, για τα εγχώρια δεδομένα. Για το λόγο αυτό θα ανοιχτεί η αγορά της χώρας σε ξένους επενδυτές. Το πρώτο δείγμα αυτής της στρατηγικής είναι η κατακύρωση της επέκτασης των αεροδρομίων του Μασχάντ και Ισφαχάν στις εταιρείες IAC και VINCI Airports (γαλλική), και η κατακύρωση της επέκτασης του αεροδρομίου “Ιμάμ Χομεϊννί” της Τεχεράνης στις γαλλικές εταιρείες Aeroports de Paris (AdP) και Bouygues Batiment.

Το Ιράν θα χρειαστεί να ξεκαθαρίσει ορισμένα πράγματα όσον αφορά τη νομοθεσία του, όπως αντίστοιχα και οι ΗΠΑ θα πρέπει να καταστήσουν πιο ξεκάθαρο το τραπεζικό τοπίο, προκειμένου να μπορέσουν να εκτελεστούν οι εμπορικές συναλλαγές μέσω και της χρήσης Δολλαρίων.

Γίνεται κατανοητό πόσο σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν οι αερομεταφορές στην ανάπτυξη μιας οικονομίας. Φυσικά όταν μιλάμε για αερομεταφορές, δεν εννοοείται μόνο η διεξαγωγή μιας πτήσης, αλλά συμπεριλαμβάνονται οι υποδομές, τα τεχνικά μέσα, οι προσφερόμενες υπηρεσίες κτλ.

Η πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Ιράν είναι μια από τις ορθές επιλογές που πέτυχε να κάνει η κυβέρνηση και μάλιστα ταχύτατα. Οι ευκαιρίες που θα παρουσιάσει η ιρανική αγορά, εφόσον δεν υπάρξουν άλλου είδους ανωμαλίες, θα είναι τεράστιες. Τα οφέλη που θα μπορούσαν να αποκομίσουν ελληνικές εταιρείες είναι επίσης τεράστιας σημασίας. Λόγω της οικονομικής κρίσης τα ανοίγματα σε ξένες αγορές είναι ζωτικής σημασίας, γι’ αυτό και τέτοιου είδους πολιτικές ενέργειες δίνουν ζωή στην ελληνική οικονομία. Αρκεί βέβαια να μην είναι σπασμωδικές…

 

Iran Air 1

Ετικέτες: , , , , , , , , , ,

Κατηγορίες: Διεθνείς Σχέσεις & Διεθνής Οικονομία, Εξωτερική Πολιτική & Ασφάλεια

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: