ΗΠΑ: Έχασαν έδαφος στον ηλεκτρονικό πόλεμο

 

Krasukha-4 1

 

Σημαντικό έδαφος φαίνεται ότι έχασαν οι Αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις στον τομέα του ηλεκτρονικού πολέμου, έναντι αντιπάλων όπως η Κίνα και η Ρωσία. Αιτία του προβλήματος είναι οι πολύχρονες επιχειρήσεις στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, καθώς και σε άλλες περιοχές του πλανήτη, με αποτέλεσμα οι αμυντικές δαπάνες να στοχεύουν πρώτα στην κάλυψη επειγουσών αναγκών και ύστερα στην ανάπτυξη δυνατοτήτων που δεν ήταν άμεσα απαραίτητες για αντιπάλους όπως οι Ταλιμπάν ή το Ισλαμικό Κράτος.

Το ζήτημα τέθηκε τον περασμένο μήνα, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου της AUSA (Association of the United States Army). Στην ομιλία του, ο υπαρχηγός της Διεύθυνσης Κυβερνοπολέμου, Ρόναλντ Πόντιους, δήλωσε ότι η πρόοδος στον τομέα του ηλεκτρονικού πολέμου δε γίνεται με το ρυθμό που απαιτούν οι εξελίξεις στις απειλές.

Ο Αρχιλοχίας της Διοίκησης, Ρόντνεϋ Χάρρις, δήλωσε ότι το ζήτημα της κυβερνοασφάλειας έχει πολλές όψεις. Η απειλή θα είναι πάντα υπαρκτή, άρα κανείς δεν μπορεί να μετρήσει τις επιτυχίες της και συνεπώς ο στόχος δεν μπορεί να είναι οι μηδενικές επιθέσεις. Μάλιστα, ανέφερε την περίπτωση του περασμένου καλοκαιριού όπου το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του Πενταγώνου ναι μεν δέχθηκε επίθεση, αλλά αυτή δεν ήταν καταστροφική γιατί εντοπίστηκαν οι επιτιθέμενοι.

Καταλήγοντας οι ομιλητές τόνισαν ότι το ζήτημα των ηλεκτρονικών επιθέσεων πρέπει να αποτελέσει καίριο αντικείμενο εργασίας στα υψηλότερα κλιμάκια της ηγεσίας, αλλά και σε επίπεδο σχηματισμών και μονάδων, με τους επιχειρησιακούς διοικητές να πρέπει να είναι υπεύθυνοι για την προστασία των δικτύων τους. Με άλλα λόγια, οι επιχειρησιακοί διοικητές να διαθέτουν οργανικά τις δυνατότητες κυβερνοπολέμου και όχι “υπό διοίκηση”.

Το πρόβλημα στο ηλεκτρομαγνητικό φάσμα καταδείχθηκε έντονα με τη ρωσική εισβολή στην Κριμαία το 2014. Οι Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες τους, οι οποίες ήταν “νεκρές” για αρκετές ώρες. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε και τα προβλήματα που αντιμετώπισαν τα μη επανδρωμένα αεροχήματα του Οργανσιμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (σημειώθηκε μέχρι και πτώση), τα οποία αδυνατούσαν να επιτηρήσουν την κατάπαυση του πυρός.

Πρόσφατα δε, αντίστοιχα φαινόμενα παρατηρήθηκαν και στην Συρία, όπου οι Ρωσικές δυνάμεις “βομβαρδίζουν” και στο ηλεκτρομαγνητικό φάσμα. Όσον αφορά το περιστατικό με την πτήση ρωσικού μαχητικού κοντά στο αμερικανικό καταδρομικού USS Donald Cook, στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, ναι μεν υπήρξε παρεμβολή, ωστόσο τα αποτελέσματα μάλλον ήταν πολύ μακρυά από τα όσα “μεγαλειώδη” αναφέρθηκαν από ξένες ιστοσελίδες, κατ’ επέκταση και ελληνικές, που φαίνεται ότι βασίστηκαν σε “συγκεκριμένες” ρωσικές πηγές.

 

Predator Electronic Warfare 1

 

Στη δική του ομιλία, ο Συνταγματάρχης Τζέφρεϋ Τσερτς, επικεφαλής της Διεύθυνση Συστημάτων Ηλεκτρονικού Πολέμου του Αμερικανικού Στρατού, έθεσε και την παράμετρο της επάνδρωσης των σχετικών θέσεων. Η μείωση στο προσωπικό συμπιέζει πολύ τα δεδομένα. Ο κλάδος έχει εγκρίνει συνολικά 1.000 θέσεις για τον ηλεκτρονικό πόλεμο και προς το παρόν επιχειρησιακά είναι 813 άτομα.

Κάθε μονάδα του Αμερικανικού Στρατού διαθέτει οργανικά δύο άτομα που είναι επιφορτισμένα με την εκτέλεση ηλεκτρομαγνητικών αποστολών. Ωστόσο, ο αριθμός είναι σίγουρα πολύ μικρός για τη διεξαγωγή υψηλής έντασης επιχειρήσεων. Το πρόβλημα, όπως είναι φυσικό, εντείνεται όταν πρόκειται για αντιπάλους με μεγάλες δυνατότητες τόσο σε τεχνικό όσο και σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού, όπως αυτές που διαθέτουν η Ρωσία και η Κίνα.

Το πρόβλημα έχει καταδειχθεί και διαπιστωθεί από όλα τα κλιμάκια της ηγεσίας των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων και φαίνεται ότι θα υλοποιηθούν οι απαιτούμενες δράσεις. Ωστόσο, κάτι τέτοιο θα απαιτήσει σημαντικό χρονικό διάστημα.

Ετικέτες: , , , , , ,

Κατηγορίες: Ασφάλεια, Τεχνολογία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: