Εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, νέος αμυντικός προϋπολογισμός των ΗΠΑ και μια μικρή επιβεβαίωση

 

Greece Navy Salamis 1

 

Η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο ζήτημα της διακίνησης προσφύγων και παράνομων μεταναστών στο Αιγαίο δεν πρέπει να μας προκαλεί εντύπωση. Σε γενικές γραμμές αποτελεί μια ακόμα απόδειξη ότι το ζήτημα είναι εξόχως πολιτικό, με τις ευρωπαϊκές δυνάμεις και ιδιαιτέρως την Γερμανία, να αδυνατούν να δώσουν μια ουσιαστική λύση, η οποία απαιτεί στρατιωτικού και αστυνομικού τύπου ενέργειες. Ιδιαίτερα δε, όταν το πρόβλημα είναι μια χώρα, όπως η Τουρκία, η οποία εκβιάζει απερίφραστα τους πάντες.

Το όλο θέμα αποτελεί και μια επιβεβαίωση για το Cube Defense Analysis – defense3.com, όταν τον περασμένο Νοέμβριο παρουσιάσαμε τη νέα στρατηγική του ΝΑΤΟ για την Μεσόγειο, η οποία θα αποτελούσε αντικείμενο συζήτησης στη σύνοδο του Δεκεμβρίου, διερωτώμενοι για το κατά πόσο η Ελλάδα θα ήταν παρούσα στις εξελίξεις.

Τότε είχαμε αναφέρει τα εξής:

Αναγνωρίζοντας το κενό που έχει στην στρατηγική του αναφορικά με τον πόλεμο στην Συρία, που ανατροφοδοτεί τα αίτια του πολέμου και της έλλειψης ασφάλειας, ενώ τροφοδοτεί άμεσα το διεθνικό φαινόμενο της τρομοκρατίας, αποφάσισε να προχωρήσει στη δημιουργία “Νότιας Στρατηγικής”.

Δηλαδή, μιας στρατηγικής ασφαλείας για το περιβάλλον της Μεσογείου. Στόχος της θα είναι η δημιουργία Αποτροπής, η οποία θα είναι ξεκάθαρη σε όλο το φάσμα της ισχύος. Από το τακτικό έως το στρατηγικό. Θα είναι δε ξεκάθαρη υπό την έννοια ότι δε θα αφήνει χώρο για παρανοήσεις.

Η νέα στρατηγική που θα καθοριστεί την 1η και 2α Δεκεμβρίου, κατά τη διάρκεια της συνόδου των υπουργών εξωτερικών της συμμαχίας, θα ξεδιπλωθεί σε πολλαπλούς τομείς. Σε αυτούς θα συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων και σύμφωνα δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα Γιενς Στόλτενμπεργκ, αποστολές επιτήρησης και αναγνώρισης από τις ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις, ανάπτυξη δυνάμεων σε ρόλους συμβούλων σε χώρες της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, ενισχυμένη μόνιμη παρουσία με ανάπτυξη δυνάμεων σε ορισμένες περιοχές. Στο ίδιο πλαίσιο, θα διεξαχθούν μεγαλύτερες και συχνότερες ασκήσεις, αντίστοιχες με την Trident Juncture που έλαβε χώρα πριν από λίγες ημέρες.

Πάντως, ήδη έχουν δρομολογούνται κάποιες ενέργειες στο πλαίσιο αυτό. Μία εξ αυτών προέρχεται από τη δήλωση του Διοικητή Ναυτικών Επιχειρήσεων του Αμερικανικού Ναυτικού, Ναυάρχου Τζων Ρίτσαρντσον, ο οποίος ανέφερε ότι μελετάται προς υλοποίηση η αποστολή μονάδων επιφανείας και υποβρυχίων στην Μεσόγειο, ως απάντηση στις κινήσεις των Ρώσων. Αντίστοιχης λογικής ήταν και η δήλωση του Υποδιοικητή Συμμαχικών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ, Στρατηγού Άντριαν Μπράντσω, ο οποίος τόνισε ότι, πολύ σύντομα πέντε μη επανδρωμένα αεροχήματα Global Hawk θα αναπτυχθούν στην Σικελία.

Οργανισμοί όπως το ΝΑΤΟ, αλλά και χώρες που οργανωτικά κάθε άλλο παρά σαθρές είναι, έχοντας σωστούς πολιτικούς αναλυτές, κατανόησαν τα δεδομένα και τα σενάρια με τα οποία θα βρισκόντουσαν αντιμετώπες κάποια στιγμή. Αυτός είναι ο λόγος που προχώρησαν στη δημιουργία της “Νότιας Στρατηγικής” ή της στρατηγικής για την Μεσόγειο.

Για αυτό κι εμείς διερωτηθήκαμε για το κατά πόσο η Ελλάδα θα είναι παρούσα στις εξέλιξεις, όντας στον πυρήνα του προβλήματος, ώστε να επηρεάσει αποφάσεις υπέρ της. Αν και διαθέτουμε Ένοπλες Δυνάμεις όπου τα περί υψηλής στρατηγικής και γεωπολιτικών αναζητήσεων είναι το χόμπυ πολλών υψηλόβαθμων αξιωματούχων, αφού τα στρατιωτικά τεχνικά και τακτικά ζητήματα δεν έχουν και πολύ ουσία με τις περικοπές, μια γενική αίσθηση που δημιουργείται στα Μέσα Ενημέρωσης είναι ότι πιαστήκαμε εξ απίνης.

Την ίδια στιγμή, ενώ η κυβέρνηση είχε τα αντι-ΝΑΤΟϊκά αντανακλαστικά, τελικά αποφάσισε να συμφωνήσει στην ανάπτυξη του Standing NATO Maritime Group 2 στο Αιγαίο, διασφαλίζοντας τη μη παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας. Ίσως το πρόβλημα να βοηθήσε κάποιους να κατανοήσουν ότι ούτε τα πλήρως ανοιχτά σύνορα λειτουργούν, ούτε οι συνεχόμενες περικοπές στις αμυντικές δαπάνες. Από την άλλη πλευρά, η αξιωματική αντιπολίτευση με την ανακοίνωσή της έδειξε ότι κάθεται στην κερκίδα και χασκογελάει, κάνοντας μαθήματα “στρατηγικής”, περιμένοντας τον αντίπαλο να χάσει.

Είναι πολύ πιο σοβαρό για κάποιον που ήταν βολεμένος στο ρόλο του “κράχτη” να βλέπει τελικά ποια είναι η αλήθεια μετατρεπόμενος σε πολιτικό χαμαιλέοντα, αναθεωρώντας αρκετές θέσεις του, παρά να μένει εκτός και να εμπαίζει, έχοντας σε θεωρητικό πλαίσιο τις “σωστές” θέσεις.

Τονίσαμε αρκετές φορές ότι, για να λειτουργήσει σωστά μια Δημοκρατία απαιτείται να υπάρχει σοβαρή κυβέρνηση και σοβαρή αντιπολίτευση. Όταν απουσιάζει το ένα από τα δύο υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα. Όταν απουσιάζουν και τα δύο, η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου. Σε κάθε περίπτωση, στο συγκεκριμένο θέμα, θα ήταν καλύτερο η χώρα να είναι εμφανίζεται ενωμένη, αντί να της φορτώνουν οι Ευρωπαίοι “σύμμαχοι” όλο το μεταναστευτικό, για να καταφέρουν πολιτικοί νάνοι όπως η Μέρκελ κι ο Ολλάντ να επανεκλεγούν. Δυστυχώς οι πιέσεις και οι εκβιασμοί που ασκούνται στη χώρα μας είναι τεράστιοι.

 

Frontex Operation Poseidon 1

 

Η απόφαση του ΝΑΤΟ να εμπλακεί, μετά την πρόσκληση, είναι μέρος της στρατηγικής του για την Μεσόγειο και αποτελεί τμήμα της αλυσίδας που ξεκινάει από την Βαλτική και καταλήγει στην Μέση Ανατολή. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Γερμανία αποδεικνύουν πως δε θέλουν και ταυτόχρονα αδυνατούν να επιλύσουν το πρόβλημα, ειδικά όταν αυτό προέρχεται από μία χώρα-εκβιαστή, που ταυτόχρονα θέλει να μπει στην ΕΕ. Το ΝΑΤΟ θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να διαχειριστεί αυτό το πρόβλημα, εντούτοις μόνο προσωρινά. Η συγκεκριμένη λύση απλά αγοράζει χρόνο για τις πολιτικές ηγεσίες των βορειοευρωπαϊκών κρατών μέχρι τις βουλευτικές εκλογές τους και το δημοψήφισμα για το Brexit.

Όπως και να έχει πάντως, το πρόβλημα που τροφοδοτεί τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές συνεχίζει να είναι ο πόλεμος στην Συρία, στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, καθώς και τα υπόλοιπα διεθνικά φαινόμενα. Όσο υπάρχουν αυτές οι αιτίες, τα hot spots, τα στρατόπεδα διαλογής και οι περιπολίες στο Αιγαίο δεν είναι τίποτε άλλο παρά ημίμετρα.

Οι πολιτικές εξελίξεις στα ζητήματα ασφάλειας της Ευρώπης είναι σημαντικές. Σε αυτό συνεπικουρεί και η ανακοίνωση του προϋπολογισμού του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ για το 2017. Τα στοιχεία που παρέχει είναι ενδιαφέροντα για όλους τους Κλάδους και λοιπούς χρηματοδοτούμενους τομείς. Ωστόσο θα σταθούμε στον προϋπολογισμό του Αμερικανικού Στρατού.

Η απάντηση στο δίλημμα για κατανομή των κονδυλίων μεταξύ των προγραμμάτων ανανέωσης/εκσυγχρονισμού και αυτών για επιχειρήσεις, ο Αμερικανικός Στρατός επέλεξε το δεύτερο. Ο συνολικός προϋπολογισμός που προτάθηκε φτάνει τα 148 δισ. Δολλάρια, που σε απόλυτα μεγέθη είναι ίδιος με του 2016. Επίσης, αν και ο βασικός προϋπολογισμός του για το 2017 προβλέπεται να είναι κατά 2 δισ. λιγότερος από το 2016, το κομμάτι των δαπανών για Επιχειρήσεις στο Εξωτερικό θα είναι αυξημένο κατά 2 δισ., φτάνοντας τα 23 δισ. Συνολικά δε, οι δαπάνες για Επιχειρήσεις και Συντήρηση, αυτές δηλαδή που απαιτούνται για την εύρυθμη λειτουργία και την εκτέλεση των “καθημερινών” αποστολών, θα φτάσουν τα 45,2 δισ. Δολλάρια.

Ο Διευθυντής Προϋπολογισμού του Αμερικανικού Στρατού, Υποστράτηγος Τόμας Χορλάντερ, δήλωσε ότι, αποτελεί πλέον προτεραιότητα η αύξηση της ετοιμότητας για τη διενέργεια ευρέου φάσματος επιχειρήσεων στο άμεσο μέλλον, πιθανόν κι εναντίον ισάξιου αντιπάλου. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως εφόσον ληφθεί η τελική έγκριση, ο Στρατός θα καταφέρει να έχει σε άμεση ετοιμότητα τα δύο τρίτα της συνολικής του δύναμης, σε σχέση με το ένα τρίτο που είναι τώρα. Σε αριθμούς αυτό μεταφράζεται σε 190.000 στρατιώτες ανεπτυγμένους σε 140 χώρες.

Από το ποσό αύξησης των παραπάνω κατανομών για Επιχειρήσεις και λοιπά λειτουργικά έξοδα, το περισσότερο θα διατεθεί για τις δυνάμεις στο Ευρωπαϊκό θέατρο επιχειρήσεων. Άρα θα υπάρξει αύξηση της παρουσίας αμερικανικών χερσαίων δυνάμεων. Σε αυτό το πλαίσιο, αποφασίστηκε, μεταξύ πολλών άλλων, η μόνιμη παρουσία μίας τεθωρακισμένης ταξιαρχίας στην Ευρώπη.

Στο σύνολο, ο Αμερικανικός Στρατός προγραμματίζει να δαπανήσει 15,1 δισ. Δολλάρια για την προμήθεια 2.020 JLTV προς αντικατάσταση των Humvee, τον εκσυγχρονισμό 60 Μ1 Abrams, την προμήθεια 48 Paladin, την αναβάθμιση 123 Stryker, την ανακατασκευή 52 AH-64 Apache στην έκδοση Ε, την προμήθεια 36 UH-60M και 22 CH-47F Chinook, την αύξηση των μισθών κατά 1,6% και αρκετά άλλα. Ταυτόχρονα, όμως, θα μειώσει το 2017 την ενεργή δύναμή του κατά 15.000 άτομα και κατά 10.000 μέχρι το 2018.

Το ότι ο Αμερικανικός Στρατός σχεδιάζει να δώσει έμφαση στην ετοιμότητα για διεξαγωγή μεγάλης κλίμακας επιχειρήσεων, κυρίως στην περιοχή της Ευρώπης (δηλαδή Ανατολικής Ευρώπης), σημαίνει πολλά για τις μελλοντικές εξελίξεις. Δε θεωρούμε ότι επίκειται πόλεμος με την Ρωσία. Κυρίως, τονίζεται από τις ΗΠΑ ότι η Ευρώπη παραμένει σημαντικός παράγοντας και σε καμία περίπτωση δεν θα επιτραπεί η αμφισβήτηση της δικής της ισχύος αλλά και της Συμμαχίας.

Θέτουμε ξανά ρητορικά το ερώτημα. Η Ελλάδα θα είναι παρούσα στη διαμόρφωση των καταστάσεων ή θα αναλώνεται στα κομματικά παιχνίδια;

 

Stryker 17 Arctic Circle

 

 

Ετικέτες: , , , , , , , , , , ,

Κατηγορίες: Ένοπλες Δυνάμεις, Εξωτερική Πολιτική & Ασφάλεια

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: