Γερμανία: Αύξηση των αμυντικών δαπανών ενόψει φούσκας…(;)

 

Germany Air Force Tornado 1

 

Τη βούλησή της για αύξηση των αμυντικών δαπανών εξέφρασε σε ομιλία της στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο η Γερμανίδα Υπουργός Άμυνας, Ούρσουλα φον ντερ Λέγιεν. Η κάκιστη επιχειρησιακή κατάσταση των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας απαιτεί σοβαρά κονδύλια, για μεγάλο χρονικό διάστημα. Για το λόγο αυτό ζήτησε να δοθούν 130 δισ. Ευρώ για τα επόμενα 15 χρόνια. Αυτό μεταφράζεται σε δαπάνες 8,6 δισ. Ευρώ κατά μέσο όρο για κάθε χρόνο. Δηλαδή, πρόκειται για διπλασιασμό των αμυντικών δαπανών από τα 4,7 δισ. Ευρώ που κυμαίνονται σήμερα.

Στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκε και η παρουσίαση του Στρατιωτικού Διαμεσολαβητή Χανς-Πέτερ Μπάρτελς, ο οποίος παρουσίασε εχθές την ετήσια αναφορά στο Κοινοβούλιο. Σύμφωνα με αυτή, απαιτείται άμεση στροφή της υπάρχουσας κατάστασης, καθότι από τη μία πλευρά υπάρχουν σοβαρά προβλήματα ασφαλείας και γενικότερες προκλήσεις (βλ. Ισλαμικό Κράτος, Μάλι, επιχειρήσεις ΝΑΤΟ, διαχείριση μεταναστών κτλ), την στιγμή που καταγράφονται ιστορικά χαμηλά στις επιδόσεις των Ενόπλων Δυνάμεων.

Από τα 600.000 άτομα προσωπικό στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου, η οροφή των ΕΔ έχει πέσει στα 177.000 άτομα και προκειμένου να μειωθεί περαιτέρω το κόστος η κυβέρνηση αποφάσισε να εξοπλίσει βασικές μονάδες, όπως οι τεθωρακισμένες μεραρχίες, με το 70% του απαιτούμενου αριθμού υλικών και μέσων!

Όσο για τα νέα ή αναβαθμισμένα συστήματα που παραλήφθηκαν, ο Γερμανός αξιωματούχος ανέφερε ότι ήρθαν καθυστερημένα, με πολλά προβλήματα, σε πολύ μικρές ποσότητες και με κόστος πολύ μεγαλύτερο. Μάλιστα, εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για το κατά πόσο τα κονδύλια που θα δοθούν θα είναι επαρκή, αφού όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, νέα πλοία θα ξεκινήσουν να ναυπηγούνται όταν θα έχουν αποσυρθεί τα παλιά, ενώ το ηθικό του στρατεύματος είναι πολύ χαμηλό.

Δεν είναι καθόλου περίεργο που τα γερμανικά Tornado δεν μπόρεσαν να πετάξουν νυχτερινές αποστολές στην Συρία, αφού ο ειδικός φωτισμός στα πιλοτήριά τους είχε χαλάσει, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας.

Όπως δεν παραξενεύουν τα επίσημα στοιχεία για τις διαθεσιμότητες, όπως παρουσιάστηκαν στην ετήσια έκθεση προς το Κοινοβούλιο.

  • Από τα 114 Eurofighter επιχειρησιακά είναι μόνο τα 38, κι αυτά με καννιβαλισμό των άλλων.
  • Από τα 93 Tornado μπορούν να πετάξουν μόνο τα 29.
  • Από τα 50 C-160 πετούν τα 21.
  • Από τα 40 NH90 πετούν τα 5.
  • Από τα 43 Tiger πετούν τα 7.
  • Από τα 21 Sea King πετούν τα 3-5.
  • Από τα 22 Sea Lynx μόνο τα 4.

Η Υπουργός Άμυνας επιθυμεί να σταματήσει την εξαθλίωση των Ενόπλων Δυνάμεων μέσω της προμήθειας νέων ή του εκσυγχρονισμού παλαιών συστημάτων και της αύξησης της οροφής του προσωπικού. Υπό αυτήν την προϋπόθεση, η αύξηση των δαπανών δεν πρόκειται να είναι περιοδική, αλλά μόνιμη, δεδομένου ότι τα επιπλέον μέσα θα πρέπει να συντηρηθούν. Επιπλέον, σημαντικό κόστος θα καταβληθεί για την αύξηση της δύναμης στο Μάλι, με 650 επιπλέον άτομα, και της αύξησης της δύναμης στο Ιράκ στα 150 άτομα.

Ανάμεσα στα 1.500 επιμέρους προγράμματα και ενέργειες του Υπουργείου Άμυνας, περιλαμβάνεται πρωτίστως η ενίσχυση των χερσαίων δυνάμεων. Στόχος είναι να αυξηθούν τα άρματα μάχης Leopard 2 από 225 σε 320, τα τροχοφόρα ΤΟΜΠ Boxer σε 402 αό 272, τα Α/Κ πυροβόλα PzH-2000 σε 101 από 89 και τα οχήματα αναγνώρισης Fennek από 217 σε 248. Σχετικά με τα ΤΟΜΑ Marder σχεδιάζεται η διατήρηση  192 εξ αυτών, παράλληλα με τα ΤΟΜΑ Puma, τα οποία θα αποκτηθούν σε 342 μονάδες.

Ωστόσο, διατηρούμε σοβαρότατες επιφυλάξεις για το κατά πόσο η Γερμανία θα μπορέσει να δώσει τα προαναφερθέντα ποσά. Έχουμε κατά καιρούς αναφέρει ότι οι γερμανικές τράπεζες αρνούνται να συνεργαστούν και δώσουν στοιχεία τους για τη διενέργεια των γνωστών stress tests. Κι όπου υπάρχει καπνός, φαίνεται να υπάρχει και κάποια φωτιά. Ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι τα γερμανικά κρατίδια δεν είναι και στην καλύτερη οικονομική κατάσταση, ενώ το σκάνδαλο της Volkswagen πλανάται ως λαιμητόμος όχι για την γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, αλλά για την γερμανική οικονομία γενικότερα.

Το τελευταίο διάστημα φαίνεται ολοένα και πιο καθαρά το γιατί οι γερμανικές τράπεζες αρνούνται να δώσουν τα οικονομικά τους στοιχεία. Η κατατρακύλα της Deutsche Bank είναι πολύ μεγάλη για να κρυφτεί. Οι δε δηλώσεις των διευθύνοντων συμβούλων, ότι η τράπεζα είναι σταθερή σαν βράχος, ακούγονται σαν λόγια του αέρα από τις αγορές. Δεν είναι λίγοι όσοι υπενθυμίζουν ότι η κατάσταση θυμίζει το 2008, τότε που τα ίδια λεγόντουσαν από στελέχη της αγοράς για την Lehman Brothers…

Η τιμή της μετοχής της Deutsche Bank, καθώς τα ομόλογά της και τα ασφάλιστρα κινδύνου τους (CDS), δείχνουν ότι οι καθησυχαστικές δηλώσεις των Γερμανών κάθε άλλο παρά πιστευτές γίνονται. Η τιμή της μετοχής βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα των 30 τελευταίων ετών καθώς από τις αρχές του έτους έπεσε κατά 40%.

 

Deutsche Bank 2

 

Η κακή θέση της τράπεζας και οι απαραίτητες διαρθρωτικές κινήσεις που είχαν ανακοινωθεί από τον περασμένο Οκτώβριο, οφείλονται όχι μόνο στην κακή διεθνή οικονομική κατάσταση, αλλά και στα δομικά προβλήματά της, στο πλαίσιο των κανόνων στον έλεγχο της τραπεζικής και επενδυτικής αγοράς. Μόνο για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών της προβλημάτων, αναγκάστηκε να αντλήσει το 2010 και 2014 κεφάλαια από την αγορά, ύψους 20 δισ. Ευρώ.

Σε αυτά τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα, η Deutsche Bank μπορεί να αποτελέσει στόχο εξαγοράς ανταγωνιστών της, γεγονός που ίσως αναγκάσει την Γερμανική Κυβέρνηση να επέμβει προς όφελός της. Κι ενώ όλοι ζητούν από τους διευθύνοντες συμβούλους της να παρουσιάσουν το πλάνο εξόδου από την κρίση, μέσω της πώλησης τμημάτων και αξιών της, αυτοί δεν έχουν πράξει τα δέοντα μέχρι στιγμής.

Αντ’ αυτού, ο ένας εκ των διευθύνοντων συμβούλων, ο John Cryan, εξέδωσε εσωτερική ανακοίνωση με την οποία καλούσε τους εργαζομένους να καθησυχάσουν τους πελάτες. Αλλά μόνο το γεγονός ότι εκδόθηκε τέτοιο υπόμνημα, σημαίνει ότι η κατάσταση είναι κάθε άλλο παρά καθησυχαστική.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η τράπεζα δεν διαθέτει επάρκεια κεφαλαίων που να στηρίζουν τη θέση, ότι είναι σταθερή σαν βράχος. Η Deutsche Bank αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα από το 2008, αλλά η Γερμανική Κυβέρνηση, εις βάρος των υπολοίπων κρατών της ΕΕ, δηλώνει ξεδιάντροπα ότι δεν θα δίνει τα στοιχεία που απαιτούνται για τα stress-tests! Το ίδιο συμβαίνει και με τις υπόλοιπες γερμανικές τράπεζες.

Δύο από τους τέσσερις τομείς της τράπεζας, είναι ζημιογόνοι. Οι υπόλοιποι δύο απαιτούν επενδύσεις υψηλού ρίσκου για να θεωρηθούν επικερδείς, αλλά οι επενδύσεις αυτές συνεπάγονται μεγάλη διαθεσιμότητα κεφαλαίων. Στο σημείο αυτό, ας μην ξεχνάμε και τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί στην Deutsche Bank για παράνομες ενέργειες, αν και κάποια άλλα διαγράφηκαν. Συνολικά τα τελευταία χρόνια της επιβλήθηκαν στις ΗΠΑ και στην ΕΕ πρόστιμα ύψους 5,2 δισ. Ευρώ… (Είναι και μια υπενθύμιση για τη μονόπλευρη κριτική, εγχώρια και μη, περί διεφθαρμένης Ελλάδας και καθαρής Γερμανίας).

Και το κερασάκι στην τούρτα… Το προηγούμενο καλοκαίρι κάποιοι εντός κι εκτος συνόρων άφηναν να διαρεύσει ότι θα κουρευθούν οι τραπεζικοί λογαριασμοί των Ελλήνων πολιτών. Λίγο πιο πριν, η ΕΕ (βλ. Γερμανία) ανάγκασε την Κύπρο να κουρέψει (bail-in) τους λογαριασμούς των δικών της πολιτών.

Τώρα η Deutsche Bank πέφτει θύμα των αντίστοιχων διαρροών. Αυτό είναι και η απάντηση στο γιατί η τιμή της μετοχής και τα ομόλογά της πέφτουν, ενώ τα CDS εκτοξεύτηκαν. Σε αντίθετη περίπτωση, θα απαιτούνταν πρόγραμμα διάσωσής της, αλλά αυτό υπό κανονικές συνθήκες… απαγορεύεται από τις Ευρωπαϊκές Αρχές και κανονισμούς.

Τέλος, ένα ακόμα στοιχείο που υποκρύπτεται στην όλη κατάσταση είναι ότι εφόσον η Deutsche Bank (και κατά πάρα πολύ πιθανό και οι υπόλοιπες γερμανικές τράπεζες) έχει τόσο σοβαρό πρόβλημα, τι γίνεται άραγε με τις γαλλικές τράπεζες; Τί γίνεται με τις τράπεζες κρατών όπως η Αυστρία (και κατ’ επέκταση των περισσότερων εκ των Βαλκανικών) που είναι σε υψηλό βαθμο διασυνδεδεμένες με τις γερμανικές; Επίσης, τί γίνεται σε περίπτωση κουρέματος με τους πελάτες των γερμανικών τραπεζών; Δηλαδή, τη βιομηχανική και λοιπή εταιρική υποδομή της χώρας (π.χ. ναυτιλιακές εταιρείες…), για να μη μιλήσουμε για Έλληνες καταθέτες; Μπορεί η Γερμανία να αποσβέση τις “σεισμικές δονήσεις” από το σκάνδαλο της VW και τα δεδομένα με την Deutsche Bank εντός του υφεσιακού περιβάλλοντος που επιβάλει στην Ευρωζώνη κι αυτού που προέρχεται από την Κίνα; Ρητορικά τα ερωτήματα. Ωστόσο, τα ερωτήματα που μένει να δούμε σύντομα αν θα πραγματοποιηθούν, είναι εάν η τράπεζα θα  διασπαστεί για να αναδιαρθρωθεί ομαλά και με τι κόστος, κι εάν η συμφωνία TTIP θα γίνει τελικά αποδεκτή.

Ετικέτες: , , , , , , , , , , , , , , ,

Κατηγορίες: Διεθνείς Σχέσεις & Διεθνής Οικονομία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: