
Πηγή – Φωτ.: Ολλανδική Προεδρία της ΕΕ
Νέους τομείς συνεργασίας άνοιξαν οι Υπουργοί Άμυνας της Ολλανδίας και της Γερμανίας, σε μια προσπάθεια να εμβαθύνουν τη μεταξύ τους στρατιωτική και προφανώς πολιτική συνεργασία, με ταυτόχρονη δημιουργία οικονομίας κλίμακας.
Από τη μία πλευρά η Ολλανδία έχει αποκόψει σημαντικά τμήματα των επιχειρησιακών της δυνατοτήτων (βλ. απόσυρση αρματικού δυναμικού) βασιζόμενη πλήρως στη βοήθεια της Γερμανίας. Από την άλλη, η Γερμανία ευρισκόμενη για χρόνια σε μια περίοδο “ελαχιστοποίησης” των αμυντικών δαπανών, θα μπορέσει να καλύψει τα δικά της κενά κάνοντας χρήση των ολλανδικών υποδομών και μέσων.
Μετά την περυσινή απόφαση για συγχώνευση της ολλανδικής 43ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας στην 1η Τεθωρακισμένη Μεραρχία του Γερμανικού Στρατού και της συνεργασίας αντιαεροπορικών δυνάμεων, αποφασίστηκε και η ολοκλήρωση του “θαλασσίου τάγματος” του Γερμανικού Ναυτικού στο Βασιλικό Ολλανδικό Ναυτικό, μέχρι το 2018.
Ειδικότερα, η Ολλανδή Υπουργός Άμυνας, Τζανίν Χέννις-Πλάσερτ, και η Γερμανίδα ομόλογός της, Ούρσουλα φον ντερ Λέγιεν, υπέγραψαν την σχετική συμφωνία πριν από τη συνάντηση των Υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Άμστερνταμ και πιο συγκεκριμένα εντός του αποβατικού πλοίου Karel Doorman.
Η γερμανική μονάδα που αριθμεί προσωπικό 800 ατόμων, διαθέτει τμήματα προστασίας πλοίων, δυτών εκκαθάρισης ναρκών θαλάσσης, ειδικές επιχειρήσεις-αναγνώριση και κατάληψης πλοίων. Οι δύο πλευρές θα εκτελέσουν σειρά ασκήσεων και συνεργασιών. Στο ίδιο πλαίσιο πάντοτε, το Ολλανδικό Ναυτικό θα αποτελέσει τον μακρύ βραχίονα των Γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων. Η Ολλανδία, λόγω περικοπών στην άμυνα, χρησιμοποιεί το αποβατικό Karel Doorman με μειωμένο προσωπικό, ψάχνοντας ταυτόχρονα για “συνέταιρο”… ώστε να επιμερίσει το λειτουργικό κόστος. Αντίστοιχες επαφές της ολλανδικής ηγεσίας για χρήση των αποβατικών πλοίων έχουν γίνει και με άλλες χώρες.
Υπό αυτήν την έννοια, οι Γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις θα χρησιμοποιούν όχι μόνο το συγκεκριμένο σκάφος, αλλά και άλλα αποβατικά πλοία, για τις δικές τους ανάγκες. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το Γερμανικό Ναυτικό δεν θα χρειαστεί να προχωρήσει στην προμήθεια δύο αποβατικών, όπως σχεδιαζόταν. Έτσι, η Γερμανία θα πετύχει εξοικονόμηση κονδυλίων στην άμυνα, την οποία έχει παραμελήσει ιδιαίτερα.
Την ίδια στιγμή το Βερολίνο ενώ ασκεί αρκετές φορές κριτική εις βάρος των ελληνικών αμυντικών δαπανών, εντούτοις ως ηγετική δύναμη δεν λαμβάνει καμία πρωτοβουλία για την ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για τη δε διαφύλαξη των ελληνικών συνόρων, από την τουρκική παρακρατική (όπως φαίνεται) διακίνηση λαθρο/μεταναστών και προσφύγων, συμφώνησε με την Τουρκία… να καλέσει το ΝΑΤΟ! Εις υγείαν των κορόιδων λοιπόν.