Στο Μαρόκο τα «δίχτυα» της Σ. Αραβίας

 

M1 Morocco

 

Σε περαιτέρω ενίσχυση της θέσης της στον Αραβικό Κόσμο προχωράει η Σαουδική Αραβία. Την περασμένη εβδομάδα, ο Σαουδάραβας Υπουργός Άμυνας Μουχάμαντ μπιν Αμπντούλλαχ αλ Αγιές, συναντήθηκε στο Ραμπάτ με τον Μαροκινό ομόλογό του, Αμπντελλατίφ Λουντίγι. Οι δύο πολιτικοί υπέγραψαν Συμφωνία Στρατιωτικής και Τεχνικής Συνεργασίας.

Ο σκοπός της συμφωνίας είναι να ενισχύσει τη συνεργασία των ενόπλων δυνάμεων των δύο κρατών, μέσω κοινών ασκήσεων, συνεκπαίδευσης, ανταλλαγής στελεχών και ειδικών. Αυτά που έχουν ενδιαφέρον είναι ότι το Ριάντ δεσμεύτηκε για χρηματοδότηση των προγραμμάτων προμηθειών του Μαρόκου και υποστήριξη στην ανάπτυξη της αμυντικής του βιομηχανίας, επίσης με την εισροή σαουδαραβικών κεφαλαίων.

Στην προσπάθειά του να αναπτύξει την αμυντική του βιομηχανία, εκμεταλλευόμενο τις μεγάλες δαπάνες για επανεξοπλισμό του, έχει υπογράψει αντίστοιχες συμφωνίες με την Γαλλία, την Ισπανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες ή κοινοπραξίες.

Η Σαουδική Αραβία από την πλευρά της επεκτείνει την επιρροή και την ανάμειξή της σε όλες τις χώρες του Αραβικού Κόσμου, σε μια προσπάθεια να καταστεί το κέντρο πολιτικής ισχύος του και ουσιαστικής λήψης των αποφάσεων. Η αυξανόμενη επιρρή του Ριάντ θα καταστήσει τις υπόλοιπες χώρες δορυφόρους.

Το γεγονός θα καταστήσει ακόμα πιο σκληρή την στάση της σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. Αυτό διαπιστώθηκε και κατά την πρόσφατη κρίση με το Ιράν και τη συνεπακόλουθη στάση των άλλων αραβικών κρατών.

Αυτό σημαίνει ότι μελλοντικά η Ελλάδα θα έχει στην περιφέρειά της αραβικές χώρες που θα επηρεάζονται από την σαουδαραβική πολιτική και τις τουρκικές επιρροές που αυτή θα φέρει έμμεσα, καθώς και με ανταγωνιστικές αμυντικές βιομηχανίες, οι οποίες θα επιδιώκουν πωλήσεις σε χώρες που η Ελλάδα θα μπορούσε να σημειώσει επιτυχίες αν και θα έχουν έλλειψη ΝΑΤΟϊκών και λοιπών ευρωπαϊκών πιστοποιήσεων.

Ετικέτες: , , , , ,

Κατηγορίες: Διεθνείς Σχέσεις & Διεθνής Οικονομία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: