Πολωνία: Αναβάθμιση των αρμάτων Leopard 2PL

 

Poland Leopard 2 1

 

Η Πολωνία έλαβε τον Δεκέμβριο την απόφαση για την αναβάθμιση των 128 αρμάτων KMW Leopard 2A4 τα οποία είχε προμηθευτεί μεταχειρισμένα από την Γερμανία. Το κόστος του συμβολαίου ανέρχεται στα 550 εκ. Ευρώ περίπου και περιλαμβάνει την προαίρεση για την αναβάθμιση άλλων 14 και τη δημιουργία αποθέματος ανταλλακτικών για ένα έτος. Την ίδια ημέρα αποφασίστηκε και η προμήθεια αντιαρματικών πυραύλων Spike και αντιαεροπορικών συστημάτων Poprad.

Η συμφωνία που υπογράφηκε στα γραφεία της Γενικής Επιθεώρησης Προμηθειών του Υπουργείου Άμυνας, προβλέπει την καταβολή του 25% του κόστους από τα κονδύλια του προϋπολογισμού του 2015 και τα υπόλοιπα μέχρι το 2020, όταν και θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα. Εφόσον ασκηθεί η προαίρεση, που κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει, τα υπόλοιπα 14 άρματα θα αναβαθμιστούν εντός του 2021.

Η κοινοπραξία που ανέλαβε την αναβάθμιση είναι η PGZ, σε συνεργασία με την ZM Bumar-Labedy και την Wojskowymi Zakładami Motoryzacyjnymi SA. Ωστόσο, θα υπάρξουν αρκετές άλλες εταιρείες που θα είναι προμηθευτές τμημάτων και υλικών. Μέχρι το 2017 θα πρέπει να παραδοθούν τα δύο πρώτα άρματα και εντός του 2018 θα γίνουν σχετικές τροποποιήσεις σε έξι συνολικά οχήματα, από την Rheinmetall με την χρήση πολωνικών εξαρτημάτων.

Η εμπλοκή της γερμανικής εταιρείας θα είναι αυτή του κύριου ξένου αναδόχου και προμηθευτή θωρακίσεων της IBD Deisenroth Engineering, δεδομένου ότι το πρόγραμμα περιλαμβάνει την αναβάθμιση της θωράκισης των πύργων τουλάχιστον μέχρι το επίπεδο Leopard 2A5, χωρίς το άρμα να υπερβαίνει σε βάρος τους 60 τόννους.

Επιπλέον, θα γίνει αναβάθμιση με θερμικά σκοπευτικά για τον αρχηγό και τον πυροβολητή, και κάμερες για τον οδηγό. Τα σκοπευτικά θα ολοκληρωθούν στο σύστημα μάχης της Rheinmetall Defence Electronics. Ο πύργος θα κινείται όχι με υδραυλικά συστήματα, αλλά με ηλεκτρικά, κατασκευής της πολωνικής ZM Tarnow.

Τέλος, η επίσης πολωνική Gliwicki OBRUM θα συμμετάσχει στην ανάπτυξη του πακέτου εκσυγχρονισμού των εξομοιωτών εκπαίδευσης των αρμάτων, που σήμερα είναι με βάση τις προδιαγραφές του Leopard 2A4.

Ετικέτες: , , , , ,

Κατηγορίες: Αμυντική Βιομηχανία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: