Τουρκία: Βάση στην Σομαλία…

 

Somalia Turkey 2

 

Ένα ακόμα βήμα κάνει η τουρκική εξωτερική πολιτική στην Αφρική, που εδώ και χρόνια κινείται σταθερά για την επέκταση της επιρροής της. Την στιγμή που κάποιοι στην Ελλάδα θεωρούν την μετάθεση στη γειτονική μας ήπειρο ως μετάθεση στρατιωτικού σε βραχονησίδα, η Τουρκία και αρκετές άλλες χώρες ανταγωνίζονται για τις τεράστιες ευκαιρίες που υπάρχουν εκεί.

Εκτός από τις επισκέψεις των Τούρκων πολιτικών σε αφρικανικές χώρες, την επέκταση του τουρκικού εμπορίου και τις ολοένα αυξανόμενες πτήσεις των Τουρκικών Αερογραμμών στην “μαύρη ήπειρο”, τώρα και ο Τουρκικός Στρατός κάνει τα πρώτα του βήματα.

Σύμφωνα με ΜΜΕ της Σομαλίας που επικαλούνται δήλωση της Εμέλ Τεκίν, επικεφαλής του τμήματος Σομαλίας στο ΥΠΕΞ στην Άγκυρα, η Τουρκία ξεκίνησε να κατασκευάζει την πρώτη στρατιωτική βάση στην πρωτεύουσα Μογκαντίσου, όπου θα εκπαιδεύσει Σομαλούς στρατιώτες. Η κίνηση είναι αποτέλεσμα διμερούς συμφωνίας των δύο κρατών και η βάση θα είναι χρήσιμη για αντίστοιχες δραστηριότητες σε όλη την αφρικανική ήπειρο. Στο πλαίσιο αυτής, ο Τουρκικός Στρατός κατασκευάζει και σχολή εκπαίδευσης αξιωματικών και υπαξιωματικών.

Η συμφωνία υπογράφηκε στις 25 Ιανουαρίου 2015 και εγκρίθηκε στις 9 Δεκεμβρίου 2015, οπότε και έγινε γνωστή κατά την σύγκλιση της Επιτροπής Άμυνας του Τουρκικού Κοινοβουλίου. Οι δύο χώρες, εκτός από την στρατιωτική συμφωνία έχουν υπογράψει αντίστοιχη για τον οικονομικό τομέα.

Τα ευρωπαϊκά σαλόνια έχουν μια αίγλη. Δεν αντιλέγει κανείς. Αλλά αν μιλήσουμε για εξωτερική πολιτική υπάρχουν τεράστιες ευκαιρίες για δουλειά στις αφρικανικές χώρες. Δε γίνεται τόσες πολλές χώρες να προσπαθούν να αναπτύξουν τις επιχειρηματικές ευκαιρίες και την πολιτική τους επιρροή στην Αφρική και η Ελλάδα να αγνοείται τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας.

 

Somalia Turkey 3

Ετικέτες: , , , , ,

Κατηγορίες: Διεθνείς Σχέσεις & Διεθνής Οικονομία, Εξωτερική Πολιτική & Ασφάλεια

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: