Προς ενοικίαση Gripen η Σλοβακία (;)

 

Gripen 4

 

Σε έναρξη διαπραγματεύσεων με τη Σουηδία θα προχωρήσει το Υπουργείο Άμυνας της Σλοβακίας, προκειμένου να ενοικιάσει μαχητικά Saab Gripen, προς αντικατάσταση των ρωσικών MiG-29. Σύμφωνα με ΜΜΕ της Σλοβενίας, η Σουηδία είναι η μόνη χώρα που προσφέρει τη λύση της ενοικίασης ωρών πτήσης, κάτι που συνεπάγεται μειωμένα λειτουργικά κόστη χωρίς πλήρη ανάγκη δημιουργίας νέων υποδομών.

Μέχρι στιγμής, ούτε ο αριθμός των αεροσκαφών, ούτε ο αριθμός των ωρών έχει διευκρινιστεί. Ως θετικό στοιχείο θεωρείται το ότι η γειτονική Τσεχία έχει κι αυτή ήδη προχωρήσει σε ενοικίαση μαχητικών Saab Gripen.

Η Σλοβακία δεν διαθέτει τα απαιτούμενα κονδύλια για την απόκτηση νέων αεροσκαφών. Ελλείψει αυτών προσανατολίζεται σε διάφορες επιλογές χαμηλού κόστους. Η μία είναι η προαναφερθείσα. Οι άλλες δύο είναι, είτε να διατηρήσει τα MiG-29 για λίγο καιρό ακόμα, αλλά με μειωμένη διαθεσιμότητα λόγω συμπλήρωσης των προβλεπόμενων ωρών πτήσης, ή να αφήσει το ΝΑΤΟ να αναλάβει τις περιπολίες στον εναέριο χώρο της.

Τόσο η Σλοβακία, όσο και άλλες γειτονικές χώρες, με εξαίρεση ίσως την Πολωνία, διαθέτουν περιορισμένους αμυντικούς προϋπολογισμούς. Όλες οι χώρες βρίσκονται σε φάση σταθεροποίησης της οικονομίας τους λόγω της οικονομικής κρίσης, τόσο της διεθνούς όσο και της Ευρωζώνης. Ωστόσο, στον αμυντικό τομέα, λόγω των περιορισμένων οικονομικών δυνατοτήτων, έχουν αφήσει σημαντικό τμήμα της άμυνά τους στο ΝΑΤΟ.

Ως αντάλλαγμα, οι χώρες αυτές προσφέρουν κάποιες υψηλού επιπέδου επιχειρησιακές δυνατότητες, μέσω της δημιουργίας και συντήρησης συγκεκριμένων υπομονάδων και μονάδων, ώστε να χρησιμοποιούνται από τη Συμμαχία στο πλαίσιο του pooling and sharing, όταν απαιτηθεί. Τέτοιου είδους δυνάμεις είναι λόχοι ή τάγματα ΡΒΧΠ πολέμου, ειδικών επιχειρήσεων, ελαφρού πεζικού, τηλεπικοινωνιών κτλ.

Ετικέτες: , , , , ,

Κατηγορίες: Αμυντική Βιομηχανία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: