Ομπάμα: Πρόταση για νέο διοικητή CENTCOM

 

General J. Votel

 

Νέο αέρα φιλοδοξεί να δώσει ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στην US Central Command (CENTCOM), τη διοίκηση που έχει υπό την ευθύνη της τις επιχειρήσεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Κεντρικής Ασίας. Δηλαδή, των επιχειρήσεων σε μερικές από τις πιο ευαίσθητες περιοχές για την αμερικανική εξωτερική πολιτική.

Εν όψει της αντικατάστασης του Στρατηγού Λόυντ Ώστιν, ο Μπαράκ Ομπάμα θα προτείνει τον Στρατηγό Τζώζεφ Βότελ που είναι ο τωρινός διοικητής της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων. Ως είθισται, ο προτεινόμενος του προέδρου θα περάσει από ακροαματική διαδικασία από την αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας κι εφόσον κριθεί κατάλληλος τότε μόνο θα αναλάβει τα νέα του καθήκοντα.

Η απόφαση να αναλάβει την CENTCOM ένας στρατηγός που προέρχεται από τις ειδικές επιχειρήσεις σηματοδοτεί την στροφή της προεδρίας στην αξιοποίηση των συγκεκριμένων μονάδων για την εμπλοκή στις περιοχές ενδιαφέροντος.

Τα στοιχεία που προσφέρουν οι μονάδες ειδικών επιχειρήσεων είναι η διακριτική παρουσία χερσαίων στρατευμάτων (“boots on the ground” σύμφωνα με τον αγγλικό όρο), λόγω της ελαφράς και ταχυκίνητης φύσης τους. Έτσι, αποφεύγεται η εμπλοκή σε μεγάλης κλίμακας επιχειρήσεις με την παρουσία στρατευμάτων που θα προκαλούν αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες.

Ο Στρατηγός Τζώζεφ Βότελ αποφοίτησε από το West Point το 1980 ως ανθυπολοχαγός Πεζικού. Στην πρώτη του μετάθεση στην 3η Μεραρχία Πεζικού στην Γερμανία υπηρέτησε ως διμοιρίτης τυφεκιοφόρων, υποδιοικητής και διοικητής λόχου. Στη συνέχεια υπηρέτησε στο αρχηγείο του AFSOUTH στη Νάπολη, στην IFOR στο Σαράγεβο και στη συνέχεια ανέλαβε διοικητής του 1ου Τάγματος Ranger. Ακολούθως αποφοίτησε από την Σχολή Πολέμου κι έπειτα διετέλεσε διοικητής του 75ου Συντάγματος Ranger, λαμβάνοντας μέρος στην επιχείρηση Enduring Freedom στο Αφγανιστάν και στην Iraqi Freedom στο Ιράκ.

Επίσης ανέλαβε στο Πεντάγωνο καθήκοντα διευθυντή του γραφείου αντιμετώπισης αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών (IED) και υποδιευθυντή της διακλαδικής οργάνωσης αντιμετώπισης IED. Κατόπιν, διετέλεσε υποδιοικητής της 82ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας, συμμετέχοντας και πάλι στις επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν. Ακολούθως ανέλαβε καθήκοντα υποδιοικητή Δκσης Ειδικών Επιχειρήσεων και τώρα διοικητού.

Ετικέτες: , , , , ,

Κατηγορίες: Ασφάλεια

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: