Ναυτικό ΗΠΑ: Αισθητήρες παρατήρησης κι εγκλωβισμού στόχων μέσα από την ομίχλη

 

 

Νέο πρόγραμμα ξεκινάει το Αμερικανικό Ναυτικό, με στόχο να βελτιώσει τις δυνατότητες των πλοίων επιφανείας και των υποβρυχίων να “βλέπουν” καλύτερα σε άσχημες καιρικές συνθήκες. Μέσω Αίτησης Πληροφοριών (RFI) προς τις αμυντικές βιομηχανίες, θα αναζητηθούν λύσεις για το πρόγραμμα Imaging Through Obscurants (ITO).

Το πρόβλημα που καλείται να “λύσει” το Γραφείο Ναυτικό Ερευνών (ONR), που είναι και αρμόδιο για την υλοποίηση του σχεδιασμού, είναι οι μειωμένες δυνατότητες που έχουν τα σημερινά ηλεκτροπτικά συστήματα σε συνθήκες ομίχλης, χιονόπτωσης, βροχής και υψηλής υγρασίας (καταχνιάς) στο θαλάσσιο περιβάλλον.

Πολύ συχνά, τα πολεμικά πλοία βρίσκονται σε τέτοιες συνθήκες ορατότητας και παρουσίας πολλών άλλων σκαφών, όπου πρέπει να χρησιμοποιήσουν τους υπέρυθρους και ηλεκτροπτικούς αισθητήρες για επίγνωση τακτικής κατάστασης, εντοπισμό, εγκλωβισμό και ταυτοποίηση στόχων. Τα μικρού μήκους κύματα των ηλεκτροπτικών αισθητήρων επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από τα σταγονίδια νερού στην ατμόσφαιρα, με αποτέλεσμα να μειώνονται κατά πολύ οι επιδόσεις τους.

Οι ερευνητές του ONR ενδιαφέρονται για ενεργού τύπου τεχνολογίες. Δηλαδή, για τεχνικές μετα-επεξεργασίας των πληροφοριών που θα λαμβάνονται από τους αισθητήρες. Ειδικότερο ενδιαφέρον υπάρχει για τις τεχνικές αναγνώρισης (temporal gating) μέσω της καταύγασης με δέσμες λέιζερ.

Επιπλέον, υπάρχει ενδιαφέρον για παθητικές μεθόδους λήψης εικόνας και επεξεργασίας της, και εκμετάλλευση του πλήρες εύρους του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος, με εξαίρεση τις λύσεις που βασίζονται στα χιλιοστομετρικά κύματα.

Ετικέτες: , , , , , , , ,

Κατηγορίες: Τεχνολογία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: