Σουηδία – Δανία: Επιβολή συνοριακών ελέγχων στους μετανάστες

 

EU Refugees

                                                      Φωτ.: FRONTEX

 

Στην επιβολή ελέγχων στα σύνορα με την Δανία προχώρησε η Σουηδία, μετά τις μεγάλες εισροές μεταναστών. Λίγες ώρες αργότερα, αντίστοιχους ελέγχους επέβαλε και η Δανία στα σύνορα με την Γερμανία. Όσοι δε διαθέτουν νόμιμα έγγραφα ταυτοποίησης, τους απαγορεύεται η επιβίβαση σε τραίνα, οχήματα και πλοία που κατευθύνονται προς την Σουηδία

Κατά τη διάρκεια του 2015, 163.000 μετανάστες ζήτησαν άσυλο στην Σουηδία, ενώ οι αφίξεις έφτασαν τις 10.000 την εβδομάδα για το μήνα Νοέμβριο. Ο παραπάνω αριθμός μεταναστών θεωρείται από τους μεγαλύτερους αναλογικά με τον πληθυσμό της χώρας που είναι 9,59 εκατομμύρια περίπου (στοιχεία 2013).

Αν και οι Δανικές Αρχές δήλωσαν ότι οι έλεγχοι θα διαρκέσουν για διάστημα δέκα ημερών, είναι πολύ πιθανό να επεκταθούν χρονικά. Επίσης, είναι πολύ πιθανό να δούμε τα δίκτυα διακίνησης ανθρώπων να αναζητούν άλλες οδούς για την προώθησή τους στην ίδια όσο και στην Σουηδία.

Το ενδιαφέρον είναι ότι μετά τη σαθρώτητα της Ευρωζώνης, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακαλύπτει ότι οι συμφωνίες του Δουβλίνου, η συνθήκη Σένγκεν και η γενικότερη στάση της μέσης οδού στα πάντα δε φέρνει λύσεις. Από την άλλη, όμως, εκεί που εφαρμόστηκε μία συγκεκριμένη στρατηγική, όπως της Γερμανίας στην Ευρωζώνη, τα πράγματα δεν πάνε και τόσο καλά. Ελλείψη στρατηγικής, η ΕΕ εφαρμόζει ημίμετρα γιατί δε θέλει να λάβει αποφάσεις.

Η ΕΕ αποδεικνύεται αδύναμη και σαθρή, κι αυτό οφείλεται στις κακές ηγεσίες των χωρών της και στις ακόμα χειρότερες ηγεσίες των μεγάλων κρατών αυτής. Κολ και Μιτεράν ανήκουν στο παρελθόν, έχοντας αντικατασταθεί από άτομα όπως η Μέρκελ κι ο Ολλάντ, που συμπληρώνονται από πλειάδα νεοεισερχόμενων πολιτικών ετερόφωτων.

Ετικέτες: , , , , , ,

Κατηγορίες: Διεθνείς Σχέσεις & Διεθνής Οικονομία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: