ΗΠΑ: Χαριστική βολή στην VW (:)

 

Volkswagen logo

 

Νέους κλυδωνισμούς επέφερε στην Volkswagen η ανακοίνωση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ να καταθέσει μήνυση κατά της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, λόγω του σκανδάλου με τις εκπομπές καυσαερίων.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε την περασμένη Δευτέρα ότι κατέθεσε εκ μέρους της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος αγωγή κατά της VW. Ο αρμόδιος διευθυντής περιβαλλοντικών και φυσικών πηγών του υπουργείου, Τζων Κρούντεν, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα ακολουθήσουν όλα τα ένδικα μέσα αποζημίωσης προκειμένου να επανορθώσουν τις ζημίες που προκλήθηκαν σύμφωνα με τη νομοθεσία “καθαρού αέρα”.

Σε πρακτικό επίπεδο αυτό σημαίνει πως η γερμανική εταιρεία είναι αντιμέτωπη με πρόστιμα ύψους 32.500 δολλαρίων για νομοθετικές παραβάσεις προ του Ιανουαρίου 2009 και 37.500 δολλαρίων για όλες τις μετέπειτα, για κάθε όχημα. Στην αγωγή των ΗΠΑ αναφέρεται ότι 600.000 οχήματα είχαν παραβιάσει την σχετική νομοθεσία. Η VW έχει ήδη βάλει στην άκρη 6,7 δισεκατομμύρια ευρώ για να αντιμετωπίσει τις αγωγές που κατατίθενται εναντίον της.

Ταυτόχρονα με τις ποινικές διώξεις, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ βρίσκεται σε συνομιλίες με την VW προκειμένου να βρεθεί λύση για τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν ήδη στους δρόμους. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάποια θετική εξέλιξη, με τις διμερείς επαφές να συνεχίζονται.

Υπενθυμίζεται ότι σε παγκόσμιο επίπεδο, 11 εκατομμύρια οχήματα της Volkswagen λειτουργούσαν με λογισμικό που “έκρυβε” τις πραγματικές εκπομπές καυσαερίων, προκειμένου να παρουσιάζουν ψευδώς καλύτερες επιδόσεις στους καταναλωτές. Το γερμανικό κόλπο αποκαλύφθηκε πρώτα στις ΗΠΑ, γεγονός που θέτει ερωτήματα για την ορθή λειτουργία των ευρωπαϊκών υπηρεσιών, αλλά και για τις συνθήκες ανταγωνισμού που επικρατούν στην ΕΕ, στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας και όχι μόνο.

Εκτός από τα οχήματα στα οποία ήδη αναφέρθηκαν προβλήματα, οι ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ ανακοίνωσαν τον περασμένο Νοέμβριο ότι τα ίδια συστήματα ανακαλύφθηκαν και σε 10.000 οχήματα τύπου SUV του ομίλου, συμπεριλαμβανομένων και των Porsche Cayenne.

Ετικέτες: , , , , ,

Κατηγορίες: Διεθνείς Σχέσεις & Διεθνής Οικονομία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: