Γερμανία: Τι θα κάνει με τις εξαγωγές όπλων στην Σ. Αραβία;

 

Merkel - Gabriel

 

Στο στόχαστρο έχε τεθεί η Γερμανική Κυβέρνηση αναφορικά με τις εξαγωγές όπλων προς τις χώρες όπου υπάρχουν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μετά τον αποκεφαλισμό του σιίτη κληρικού στην Σαουδική Αραβία.

Κατά καιρούς, ο Αντικαγκελλάριος και Υπουργός Οικονομίας Σίγκμαρ Γκάμπριελ, αν και ιδιαίτερα αυστηρός με την Ελλάδα την περίοδο υπογραφής του τελευταίου μνημονίου και έχοντας πολλάκις προβεί σε δηλώσεις για αυστηρότατο έλεγχο των εξαγωγών γερμανικών όπλων, φαίνεται ότι ουσιαστικά δεν έχει προβεί στον πλήρη έλεγχο των εξαγωγών των εταιρειών αυτών.

Το μέγεθος της πολιτικής κυβίστησης του Σ. Γκάμπριελ και της Ά. Μέρκελ αποδεικνύεται από το μέγεθος της αύξησης των συνολικών εξαγωγών όπλων από τα 915 εκ. Ευρώ το 2014 στα 1.8 δισ. Ευρώ τον περασμένο χρόνο. Προς τι δε αραβικές χώρες του Περσικού Κόλπου, οι εξαγωγές για το πρώτο εξάμηνο του 2015 έφτασαν τα 178 εκ. Ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία του Γερμανικού Υπουργείου Οικονομίας.

Με τις διακηρύξεις να έχουν αποδειχθεί κενό γράμμα, πολλοί είναι εκείνοι που αναρωτιούνται στα γερμανικά ΜΜΕ και στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο για το εάν η κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ θα τολμήσει να υψώσει το ανάστημά της ή αν θα συνεχίσει να κρύβεται ή απλά να είναι αδιάφορη, παρά την επανάληψη των δηλώσεων.

Την Δευτέρα, ο Σ. Γκάμπριελ επανέλαβε ότι είχε δίκιο για τη μη χορήγηση άδειας εξαγωγής των H&K G36 και των KMW Leopard 2 στην Σ. Αραβία, χωρίς ωστόσο να δηλώνει ότι θα παγώσουν όλες οι σχετικές εξαγωγές, ενώ πριν μερικούς μήνες έδωσε την άδεια εξαγωγής Leopard 2 και PzH-2000 στο Κατάρ, το οποίο ωστόσο έχει στείλει στρατεύματα μέσα στο έδαφος της Υεμένης για να πολεμήσουν τους σιίτες αντάρτες Χούθι…

Είναι σίγουρο ότι η λήψη μέτρων κατά του Ριάντ και των γειτονικών μοναρχιών θα “τραυματίσει” τη γερμανική αμυντική βιομηχανία. Ένα τέτοιο παράδειγμα έφερε στη δημοσιότητα η Die Welt. Μόνο τα ναυπηγεία Lurssen Group έχουν υπογράψει συμφωνία πώλησης περιπολικών σκαφών, ύψους 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, αν και η εταιρεία προσπαθεί να πείσει για το αντίθετο λέγοντας ότι τα σκάφη είναι για σκοπούς αστυνόμευσης και όχι στρατιωτικούς.

Υπενθυμίζεται ότι τα ναυπηγεία Peene-Werft που αναλαμβάνουν τη ναυπήγηση των σκαφών εξαγοράστηκαν από την Lurssen Group έναντι 17 εκ. Ευρώ λόγω της πολύ κακής οικονομικής κατάστασης στην οποία βρέθηκαν το 2012. Το συμβόλαιο για τα νέα σκάφη είναι μάλλον “σωτήριο” για το μέλλον τους μέσα στον όμιλο, άρα αμφίβολο για το κατά πόσο ο κ. Σίγκμαρ Γκάμπριελ θα ήθελε να προβεί σε ουσιαστικούς και αυστηρούς ελέγχους εξαγωγών όπλων στην Σαουδική Αραβία.

Τέλος, να υπενθυμίσουμε και την αγωγή που κατέθεσε τον περασμένο Οκτώβριο η Heckler & Koch κατά του Γερμανικού κράτους, διότι δεν επέτρεψε την εξαγωγή απάρτιων τα οποία είναι αναγκαία για την κατασκευή των τυφεκίων G36 από τη σαουδαραβική γραμμή παραγωγής.

Ετικέτες: , , , ,

Κατηγορίες: Διεθνείς Σχέσεις & Διεθνής Οικονομία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: