US Army: Εκπαίδευση εν κινήσει και η εν Ελλάδι στασιμότητα

 

Smartphone 4

 

Τη σύγχρονη καθημερινή τεχνολογία εκμεταλλεύεται η Διοίκηση Εκπαίδευσης και Δόγματος (TRADOC) του Αμερικανικού Στρατού, προκειμένου να βελτιστοποιήσει την παρεχόμενη εκπαίδευση στο προσωπικό του. Δεδομένου ότι η εκπαίδευση δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο στο προκαθορισμένο “ωράριο εκπαίδευσης”, ο στρατός φέρνει τη δυνατότητα στο δίκτυο, προκειμένου να μπορεί να υπάρχει πρόσβαση των στελεχών καθόλη τη διάρκεια της ημέρας.

Όλοι σχεδόν οι στρατιώτες διαθέτουν έξυπνα κινητά τηλέφωνα ή κάποια φορητή ταμπλέτα, γεγονός που εκμεταλλεύεται η Διοίκηση Εκπαίδευση και Δόγματος, για να προσφέρει εκπαιδευτικό υλικό στο διαδίκτυο. Στη λογική αυτή το γραφείο TCM-M (TRADOC Capability Manager for Mobile learning) δημιούργησε τη διαδικτυακή πύλη TAG (TRADOC Application Gateway).

Μέσω αυτής, οι στρατιώτες μπορούν να έχουν πρόσβαση σε εφαρμογές που προμηθεύτηκε η TRADOC. Τους τελευταίους μήνες εκτελούνταν δοκιμές αυτών και από τον Ιανουάριο θα υπάρχουν διαθέσιμες 100 με 150 εφαρμογές για τα διάφορα λειτουργικά συστήματα των κινητών.

Ταυτόχρονα, η ίδια η Διοίκηση αναπτύσσει εφαρμογές με το δικό της προσωπικό, αν και θα υπάρχει πάντα η δυνατότητα μια καινούρια να προσφερθεί προς αξιοποίηση. Ωστόσο, οι εφαρμογές θα πρέπει να ακολουθούν συγκεκριμένες οδηγίες ώστε να είναι απαλλαγμένες από ιούς ή άλλα προβλήματα που θα μπορούσαν να βλάψουν το δίκτυο του στρατού ή τα τηλέφωνα των στρατιωτών. Για αυτόν το λόγο θα πρέπει να περάσουν από τουλάχιστον δύο πιστοποιήσεις.

Είναι άκρως ενδιαφέρουσα η προσέγγιση του Αμερικανικού Στρατού που δίνει την ευκαιρία στους στρατιώτες να εμπλουτίζουν τις γνώσεις τους με τόσο εύκολο τρόπο. Ο καθένας θα μπορεί να έχει πρόσβαση σε μη διαβαθμισμένα εγχειρίδα εκπαίδευσης και λογισμικό που θα κάνει τη μάθηση ευκολότερη.

Επίσης, η ύπαρξη διαδραστικών μέσων βοηθάει στην καλύτερη αφομοίωση των γνώσεων, πόσο μάλλον όταν θα υπάρχει αυτή η δυνατότητα στον ελεύθερο χρόνο κάποιου, όπου η πίεση της ημέρας είναι λιγότερη. Η οποιαδήποτε σύγκριση μεταξύ των διαδραστικών μέσων και των εγχειριδίων είναι ανούσια, χωρίς να απορρίπτονται πλήρως τα τελευταία, είτε είναι σε έντυπη ή σε ηλεκτρονική μορφή. Η δε ύπαρξη εφαμογών οι οποίες θα βοηθούν τον εκπαιδευόμενο να απαντάει σε ερωτήσεις, βοηθούν στην ανάπτυξη της ικανότητας λήψης αποφάσεων. Όσο για τη μείωση που θα επέλθει σε βάθος χρόνου από το κόστος των εκτυπώσεων, δε τίθεται θέμα.

Ακόμη, με αφορμή την πρόσφατη συζήτηση που τέθηκε σε κάποια ελληνικά ηλεκτρονικά Μέσα για την εφαρμογή περιήγησης σε μουσεία που προσφέρθηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο την απέρριψε, η παραπάνω περίπτωση μπορεί να διδάξει πολλά. Αν και η συζήτηση κατέληξε λίγο-πολύ στα περί πατριωτισμού, μας προκαλεί απορία το πως όσοι άσκησαν κριτική δεν ανέφεραν τίποτα για το τεχνικό μέρος. Δηλαδή, το κατά πόσο η εφαρμογή ή οποιαδήποτε άλλη εφαρμογή που προσφέρεται στο Δημόσιο πληροί τα κριτήρια ασφαλείας, από ποιο αρμόδιο φορέα έχει πιστοποιηθεί, κατά πόσο είναι συμβατή με τα υπόλοιπα πληροφοριακά συστήματα του κάθε οργανισμού και πολλά άλλα τεχνικής φύσης ζητήματα.

Όπως επίσης η οποιαδήποτε εταιρεία από ποιο φορέα είναι πιστοποιημένη τόσο για τις υπηρεσίες και τα προϊόντα της, όσο και για την ασφάλειά της, φυσική και ηλεκτρονική; Δεν είναι λογικό από τη μία να ελέγχεται το κράτος για ελλείψεις σε ζητήματα κυβερνοασφάλειας και σε τέτοιες περιπτώσεις να μη τίθεται καν ως προβληματισμός.

Επιπλέον, δεν αναφέρθηκε τίποτα για τα νομικά ζητήματα σε αυτές τις περιπτώσεις. Αν για παράδειγμα μια εφαρμογή δεν είναι επαρκώς πιστοποιημένη και προκληθεί πρόβλημα είτε στους χρήστες ή στη δημόσιο, ποιος φέρει την ευθύνη και πως μπορεί να αποζημιωθεί επαρκώς ο βλαβών;

Δεν γνωρίζουμε τις απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά, για την περίπτωση της συγκεκριμένης εταιρείας και του Υπ. Πολιτισμού. Αυτό που θέλουμε να τονίσουμε ότι σε ένα επιχειρηματικό περιβάλλον που λειτουργεί ομαλά, που διέπεται από κανόνες, νόμους και σαφή τεχνογνωσία, τέτοια ερωτήματα θα έπρεπε να απαντούνται από όλες τις πλευρές που εγείρουν τέτοια θέματα, πρωτού αποφανθεί ο οποιοσδήποτε στο ποια πλευρά φέρει ευθύνες. Περισσότερο δε, από δημοσιογράφους που έγραψαν πολλά περί ανικανότητας του κρατικού μηχανισμού (με υποφώσκουσα κομματική ευθύνη) και πατριωτισμού, αλλά για την ουσία του επιχειρείν τίποτα. Λογικό για πάρα πολλούς που έμαθαν να λειτουργούν τόσα χρόνια σε ένα κρατικοδίαιτο σύστημα επιχειρηματικότητας.

Ετικέτες: , , , , ,

Κατηγορίες: Πολιτική & Οικονομία, Τεχνολογία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: