Το όπλο λέιζερ του “Ηρακλή”

 

AC-130J 4

 

Ο “Ηρακλής” των ειδικών επιχειρήσεων της Αμερικανικής Αεροπορίας πιθανόν να αφήσει τα παραδοσιακά του όπλα για να περάσει στην εποχή του… Σταρ Τρεκ.

Το τρέχων διάστημα η General Atomics εκτελεί δοκιμές “πυροβόλου” λέιζερ ισχύος 150 KW επί μη επανδρωμένου αεροχήματος MQ-1 Predator, το οποίο δεν αποκλείεται να ολοκληρωθεί και στα εξοπλισμένα αεροσκάφη Lokcheed Martin AC-130.

Την ίδια στιγμή παρόμοιες εργασίες γίνονται και με το αεριωθούμενο Predator C Avenger το οποίο δοκιμάζεται με όπλο λέιζερ που προκύπτει από το πρόγραμμα High Energy Liquid Laser Area Defense System (HELLADS).

Το HELLADS είναι ένα πρόγραμμα στο οποίο συνεργάζονται το Εργαστήριο Ερευνών της Αεροπορίας και η DARPA. Η τεχνολογία του βασίζεται στο πέρασμα ηλεκτρικής ενέργειας μέσα από σπάνια πετρώματα, τα οποία εντείνουν τις κινήσεις των ηλεκτρονίων για να παράξουν μεγάλης ισχύς δέσμη, η οποία δε φαίνεται δια γυμνού οφθαλμού.

Οι δοκιμές του διεξάγονται στο πεδίο δοκιμών White Sands και μέσα στον επόμενο ενάμιση χρόνο θα γίνουν δοκιμαστικές βολές κατά πλειάδας στόχων. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται ρουκέτες, πύραυλοι, όλμοι, βλήματα πυροβολικού, πύραυλοι πλεύσης, αεροσκάφη και αεροχήματα.

Λόγω των μεγάλων διαστάσεων που έχει το HELLADS, η General Atomics ανέπτυξε μια μικρότερη έκδοση, την οποία εξελίσσει, ώστε να μπορέσει να συμμετάσχει στην προσπάθεια της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων της USAF για την τοποθέτηση όπλων λέιζερ στα AC-130 μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Γίνεται κατανοητό ότι μια δέσμη λέιζερ που είναι αόρατη και δεν ακούγεται, προσφέρει μέγιστη κάλυψη σε ένα AC-130 που θα δρα σε εχθρική περιοχή.

Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, τέτοια τεχνολογία θέλει να αναπτύξει το Εργαστήριο Ερευνών της USAF, για τα μαχητικά F-15 και F-16. Ένα ελαφρύ όπλο λέιζερ, μέσα σε ατρακτίδιο, το οποίο θα μπορεί να εξουδετερώνει εχθρικούς πυραύλους. Το πρόγραμμα λέγεται SHiELD (Self-protect High Energy Laser Demonstrator) και ενδιαφέρει κυρίως τη “Διοίκηση Εναέριας Μάχης”.

Το μέλλον στον τομέα των όπλων λέιζερ έχει να παρουσιάσει πολλά επιτεύγματα, που σίγουρα θα αλλάξουν την όψη του πολέμου. Η εποχή του Σταρ Τρεκ είναι παρούσα.

Ετικέτες: , , , , , ,

Κατηγορίες: Τεχνολογία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: