Λιβύη: “Πόδι” σε Αμερικανούς κομμάντο

 

Libya flag 1

 

Την εκδίωξη Αμερικανών στρατιωτών απαίτησε και πέτυχε παραστρατιωτική ομάδα της Λιβύης την Δευτέρα. Οι 20 τον αριθμό στρατιώτες έφτασαν στη βορειοαφρικανική χώρα, προκειμένου να αναπτύξουν τις σχέσεις και να υποστηρίξουν τον Εθνικό Λιβυκό Στρατό.

Όμως, αμέσως μετά την προσγείωσή τους σε αεροπορική βάση στη δυτική Λιβύη, κι ενώ έφεραν πλήρη οπλισμό, η τοπική πολιτοφυλακή τους ζήτησε να φύγουν αμέσως από τη χώρα, όπως και έπραξαν. Σύμφωνα με ανακοίνωση της US AFRICOM, οι κομμάντος έφυγαν προκειμιένου να μην υπάρξει η οποιαδήποτε σύγκρουση.

Μετά την πτώση του Μοάμαρ Καντάφι, η Λιβύη δεν επανήλθε ποτέ στην ομαλότητα. Το κενό εξουσίας είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξει χώρος για αντικαθεστωτικούς κατά των… πρώην αντικαθεστωτικών, με τον καθένα να έχει δημιουργήσει κι από ένα κοινοβούλιο, ενώ παρούσα είναι η Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο κατέλαβε προσφάτως την Σύρτη έχοντας επεκτείνει τις δραστηριότητές του και εκεί.

Η αποστολή των Αμερικανών κομμάντο αν και έληξε ήρεμα, εντούτοις προκάλεσε σοβαρές πολιτικές ανησυχίες ενόψει της συνάντησης των δύο αντιμαχομένων κοινοβουλίων και για την στάση των ΗΠΑ και των λοιπών Ευρωπαίων στο ζήτημα. Υπάρχουν επίσης υπόνοιες για πιθανή προσπάθεια των ξένων δυνάμεων να στείλουν δυνάμεις στη χώρα, υποστηρίζοντας μία εκ των δύο πλευρών.

Ετικέτες: , , , , ,

Κατηγορίες: Ασφάλεια

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: