Αν και η ισραηλινή οικονομία αναμένεται να αρχίσει να παρουσιάζει ανάπτυξη άνω του 3% από το 2016 κι έπειτα, συμπαρασυρόμενη από τις θετικές προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, εντούτοις ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού ζει πολύ κοντά ή κάτω από το όριο της φτώχειας, με βάση τις προδιαγραφές του ΟΑΣΑ.
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του ισραηλινού ινστούτου και χρηματοδοτικού ταμείου ERI, το 22% των Ισραηλινών ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας. Λόγω αυτής της κατάστασης η ισραηλινή οικονομία χάνει άμεσα ή έμμεσα περί τα 10,4 δισ. Ευρώ, αφού έχει απώλειες από φόρους, εισφορές κτλ., ενώ πρέπει να πληρώνει σημαντικά ποσά για την ελάφρυνση των αρνητικών συνεπειών της φτώχειας.
Ωστόσο, ο τομέας της άμυνας και ασφάλειας συνεχίζει να υποστηρίζεται έμμεσα και άμεσα από τις χρηματοδοτήσεις που λαμβάνει ως πολεμικές αποζημιώσεις και τις ΗΠΑ. Ειδικά οι τελευταίες επενδύουν σημαντικά κεφάλαια για την άμυνα του Ισραήλ, σε προγράμματα τα οποία, όμως, δίνουν δουλειά κυρίως στις αμερικανικές εταιρείες. Για παράδειγμα, ναι μεν το Ισραήλ αγοράζει κορβέτες, αλλά αυτές ναυπηγούνται στις ΗΠΑ ή ναι μεν αγοράζει τεθωρακισμένα άρματα ή οχήματα, αλλά το σκάφος κατασκευάζεται στις ΗΠΑ.
Το 2007, ο Τζ. Μπους είχε υπογράψει συμφωνία χρηματοδότησης της άμυνας του Ισραήλ με 30 δισ. Δολ. μέχρι το 2017.
Την περασμένη εβδομάδα εγκρίθηκε στις ΗΠΑ ο αμυντικός προϋπολογισμός, που φτάνει τα 1,8 τρισεκατομμύρια Δολλάρια. Από το ποσό αυτό θα δοθούν 3,1 δισ. Δολλάρια για προγράμματα στήριξης του Ισραήλ στο πλαίσιο της παλαιότερη συμφωνίας αν και το Τελ Αβίβ ζήτησε αύξηση του ποσού βοήθειας στα 5 δισ. ετησίως για τα επόμενα 10 χρόνια 2018-2028 και νέα αεροσκάφη F-15, το F-35 και V-22.
Προγράμματα όπως το Iron Dome, το David’s Sling και το Arrow 2/3 θα λάβουν 487 εκ. Δολ., ενώ άλλα 200 εκ. θα δοθούν για αναπλήρωση αποθεμάτων πυρομαχικών και όπλων των ΗΠΑ για χρήση σε έκτακτες ανάγκες από τις Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις. Αντίστοιχη τακτική εφαρμόζεται και με τη Νότια Κορέα.