Τουρκία – Ισραήλ: Επανέναρξη διπλωματικών σχέσεων

 

Israel Turkey flags

 

Το Ισραήλ και η Τουρκία πέτυχαν αρχική συμφωνία για την πλήρη αποκατάσταση των διπλωματικών τους επαφών, μετά το πολυετές πάγωμα, ως αποτέλεσμα της επέμβασης των Ισραηλινών στρατιωτών στο πλοίο Μαβί Μαρμαρά, που οδήγησε στο θάνατο δέκα ακτιβιστών.

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει επίσημη συμφωνία και πολλά σημεία βρίσκονται υπό εξέταση. Ωστόσο, σύμφωνα με ισραηλινές πηγές σε ξένα δημοσιεύματα, το Τελ Αβίβ φέρεται να αποφάσισε τη δημιουργία ταμείου αποζημίωσης των οικογενειών, με κεφάλαιο γύρω στα 20 εκ. Δολλάρια ΗΠΑ. Επισήμως, το Υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ δήλωσε πως δεν έχει καθοριστεί κάποιο χρηματικό ποσό ακόμα.

Ως αντάλλαγμα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Άγκυρα θα αποσύρει τις κατηγορίες κατά των Ισραηλινών στρατιωτικών και φέρεται να είναι σύμφωνη στην απαγόρευση εισόδου στο έδαφός της του ηγέτη της Χαμάς, Σάλεχ αλ Αρούρι. Το Ισραήλ έχει κατηγορήσει τον αρχηγό της οργάνωσης ότι οργάνωσε επιθέσεις κατά Ισραηλινών στην Δυτική Όχθη από το αρχηγείο του στην Τουρκία.

Ακόμη, οι δύο πλευρές θα αποστείλουν ξανά τους πρεσβείς τους στις θέσεις τους και πως θα προχωρήσουν σε κατασκευή αγωγού ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Ισραήλ στην τουρκική αγορά.

Η συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και του Ισραήλ φαίνεται ότι κλείστηκε κατά τη διάρκεια συνάντησης στην Ελβετία, μακρυά από τα φώτα της δημοσιότητας. Εκεί συναντήθηκε ο Αρχηγός της Μοσσάντ ως απεσταλμένος του Πρωθυπουργού Μπ. Νετανιάχου και ο Υφυπουργός Εξωτερικών Φεριντούν Σινιρλίογλου.

Ως η αιτία που έδωσε την ώθηση για να καμφθεί η σκληρή στάση της Τουρκίας είναι τα αποτελέσματα της κατάρριψης του ρωσικού αεροσκάφους, με την Άγκυρα να ψάχνει στηρίγματα στην περιοχή. Την ίδια στιγμή, η τουρκική ηγεσία επιθυμεί να διαφοροποιήσει τις ενεργειακές τις πηγές, καθώς είναι σχεδόν βέβαιο ότι η Μόσχα θα φέρει τη μάχη των αντιποίνων και σε αυτόν τον τομέα.

Ετικέτες: , , , , , , , ,

Κατηγορίες: Διεθνείς Σχέσεις & Διεθνής Οικονομία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: