Η Northrop Grumman έκανε επίδειξη του Venom

 

Το σύστημα σκόπευσης Venom παρουσίασε η Northrop Grumman σε επίδειξη στη βάση Fort Sill του Αμερικανικού. Το Venom είναι σύστημα σκόπευσης το οποίο διαθέτει τον καταδείκτη λέιζερ LLDR (Lightweigh Laser Designator Rangefinder), επί σταθεροποιούμενου και περιστρεφόμενου ιστού.

Το σύστημα έχει δοκιμαστεί σε συνθήκες μάχης με επιτυχία. Αποστολή του είναι να καταευθύνει πυραύλους με καθοδήγηση λείζερ, με ακρίβεια επί των στόχων. Στην επίδειξη, το Venom πέτυχε να υποστηρίξει την κατάδειξη των όπλων δύο οχημάτων, αποδεικνύοντας τις δικτυοκεντρικές δυνατότητές του.

Το Venom ανήκει στην κατηγορία των “αγνωστικιστικών” συστημάτων. Δηλαδή, στην κατηγορία συστημάτων τα οποία μπορούν να λειτουργήσουν επί οποιασδήποτε πλατφόρμας-οχήματος κι αν τοποθετηθούν, ανεξαρτήτως τύπου.

Η ανάπτυξη τέτοιων συστημάτων ενισχύει τις δυνατότητες ISTAR των σχηματισμών του Αμερικανικού Στρατού. Τα τελευταία χρόνια έχει ξεκινήσει προσπάθεια αύξησης των μέσων αυτής της κατηγορίας και η δημουργία ταγμάτων ελιγμού-αναγνώρισης στις Ταξιαρχίες Ομάδων Μάχης.

Σε τέτοιες περιπτώσεις καταδεικνύεται και η λανθασμένη αντίληψη που επικράτησε στον Ελληνικό Στρατό με την αγορά πλατφορμών υψηλού κόστους, με τους αισθητήρες να περνούν σε δεύτερο μοίρα όταν το κόστος έφτανε σε απαγορευτικά επίπεδα. Επίσης, γίνεται αντιληπτό το κενό των μονάδων του ΕΣ, αφού θεωρείται ότι ένα VBL με ένα βαρύ όπλο κι ένα ζευγάρι κυάλια είναι αρκετά για να μιλάνε κάποιοι για αναγνώριση ή ότι η κατάδειξη στόχων με συστήματα λέιζερ είναι απλά μια υπόθεση του ελαφρού πεζικού – ειδικών δυνάμεων.

Με λιγότερα χρήματα, σε σχέση με τις προμήθειες των πανάκριβων πλατφορμών, θα μπορούσαν να είχαν γίνει μικρά θαύματα στον τομέα του C4ISTAR, με ελληνικές εταιρείες να είναι σε θέση να παράσχουν τα κατάλληλα συστήματα. Γιατί στην πραγματικότητα η “ομίχλη” του πεδίου της μάχης είναι πυκνότερη των ασκήσεων.

 

Northrop Grumman LLDR

 

Ετικέτες: , , , , , ,

Κατηγορίες: Αμυντική Βιομηχανία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: