Πολλά υποσχόμενες αερομαχίες F-22, Rafale, Eurofighter στις ΗΠΑ

 

Στην αεροπορική βάση Langley των ΗΠΑ κατέφτασαν μαχητικά αεροσκάφη Dassault Rafale και Eurofighter Typhoon, προκειμένου να συμμετάσχουν στην “Τριμερή Άσκηση” με τα F-22 Raptor της 1ης Πτέρυγας Μάχης των ΗΠΑ. Είναι η πρώτη φορά που διοργανώνεται η συγκεκριμένη άσκηση, αφήνοντας αρκετά νοήματα για τα ζητήματα διεθνούς ασφάλειας.

Η Γαλλική Αεροπορία έστειλε έξι Rafale και δύο KC-135FR, ενώ η Βρετανική έξι Typhoon και δύο KC-30 Voyager, για να συμμετάσχουν στις εκπαιδευτικές αποστολές που θα διαρκέσουν από 2 έως 18 Δεκεμβρίου.

Στόχος της άσκησης είναι η συνεκπαίδευση και η τυποποίηση των διαδικασιών σε περιβάλλον υψηλής έντασης στο πλαίσιο επιχειρήσεων “άρνησης πρόσβασης και άρνησης περιοχής”.

Από αμερικανικής πλευράς θα συμμετάσχουν Boeing F-15E Strike Eagles, από την αεροπορική βάση Seymour Johnson, Ε-3 AWACS, καθώς και τα Τ-38 της Langley AFB σε ρόλο παρεμβολών – ηλεκτρονικού πολέμου. Αν και δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα, στην άσκηση θα συμμετάσχει και το Αμερικανικό Ναυτικό, σε ρόλο αντιπάλου.

 

F-22 pilot

 

Η άσκηση δείχνει το γνωστό ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τέτοιου είδους επιχειρήσεις που θεωρούνται κρίσιμες ένταντι αντιπάλων όπως η Κίνα ή ακόμα και τα εξελιγμένα αντιαεροπορικά συστήματα άλλων κρατών.

Το σημαντικό, ωστόσο, είναι ότι η Αμερικανική Αεροπορία θα συνεκπαιδευτεί με την Βρετανική και την Γαλλική, θεωρώντας αμφότερες ως ζωτικής σημασίας συνεταίρους στα μελλοντικά σχέδια, κάτι που τόνισε και ο διοικητής της 1ης Πτέρυγας Μάχης. Να τονιστεί ότι, η συγκεκριμένη άσκηση είναι εξειδικευμένη και δεν έχει σχέση με την Red Flag στην οποία προσκαλούνται διάφορες άλλες συμμαχικές αεροπορίες.

Πρόκειται δηλαδή για μια άσκηση που αντικατοπτρίζει τις στοχεύσεις της εξωτερικής πολιτικής των τριών κρατών και δείχνει ότι οι δύο ευρωπαϊκές χώρες θα διαδραματίσουν κρισιμότατο ρόλο για την ασφάλεια της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και πιθανόν σε μακρυνότερες περιοχές. Για την Ευρώπη, που αφορά και την Ελλάδα, βλέπουμε ότι η Γερμανία μένει προς το παρόν εκτός αρκετών τμημάτων στρατηγικού σχεδιασμού στα περί Ασφάλειας και Άμυνας. Σίγουρα αυτό είναι κάτι που πρέπει η Αθήνα να λάβει στον σχεδιασμό της εξωτερικής της πολιτικής.

 

Rafale 17 Paris

 

Ετικέτες: , , , , , , ,

Κατηγορίες: Ασφάλεια

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: