Εκτίναξη του “ΑΕΠ” της νήσου Γκουάμ…

 

Στρατηγικό βομβαρδιστικό Β-52 σε υπόστεγο της βάσης Andersen. (Φωτ.: USAF)

 

Σχήμα λόγου ο τίτλος του άρθρου, αλλά η Γκουάμ αναμένεται να δεχθεί τεράστια ποσά επενδύσεων για την επέκταση της στρατιωτικής βάσης που λειτουργούν οι ΗΠΑ στο νησί, που αποτελεί τμήμα της επικράτειάς τους, αν και με ειδικό καθεστώς. Οι κάτοικοι κατέχουν την αμερικανική υπηκοότητα, αλλά το νησί δεν έχει ενταχθεί πλήρως στις ΗΠΑ, όντας αυτόνομο. Επίσης, αν και διαθέτουν εκπρόσωπο στην Αμερικανική Γερουσία, αυτός/ή δεν έχει δικαίωμα ψήφου.

Το Πεντάγωνο απελευθέρωσε 309 εκατομμύρια Δολλάρια για την πρώτη φάση της κατασκευής της βάσης των Πεζοναυτών, το συνολικό κόστος της οποίας θα είναι 8.7 εκ. Δολλάρια. Άλλο ένα δισεκατομμύριο Δολλάρια θα επενδύσει η Ιαπωνία, προκειμένου να επιτευχθεί η μετεγκατάσταση 5.000 Αμερικανών Πεζοναυτών από την Οκινάουα στη νήσο Γκουάμ.

Το κονδύλιο του Πενταγώνου θα χρησιμοποιηθεί για τη δημιουρία της βάσης, των απαραίτητων μηχανολογικών, ηλεκτρικών, υδραυλικών, οδικών και των έργων βιολογικού καθαρισμού. Επίσης, θα δημιουργηθούν τρεις νέες εγκαταστάσεις επεξεργασίας αποριμμάτων και λυμάτων, και ανακύκλωσης.

Εν τω μεταξύ, δύο ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη εκτέλεσαν κύκλους γύρω από τη νήσο Γκουάμ. Στοιχεία για τον τύπο των αεροσκαφών δεν δόθηκαν, αν και εικάζεται πως πρόκειται για Tupolev Tu-95 Bear. Αμερικανοί αξιωματούχοι τόνισαν πως τα αεροσκάφη εκτέλεσαν την πτήση τους σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς.

Η ενίσχυση της βάση Αεροπορικής Βάσης Άντερσεν στην Γκουάμ, όπου υπάρχει και ναυτική βάση, θεωρείται από τις κρισιμότερες για την ισχύ των ΗΠΑ στην Ασία, στο πλαίσιο της στροφής της εξωτερικής τους πολιτικής στην Ασία και στον Ειρηνικό. Αντίστοιχη στρατηγική ανακοίνωσε και η Ρωσία, η οποία θα κατασκευάσει 400… νέες εγκαταστάσεις σε δύο νησιά τα οποία διεκδικούνται από την Ιαπωνία.

Η αεροπορική βάση μπορεί να φιλοξενήσει 115 αεροσκάφη. Η USAF αναπτύσσει με κυλιόμενο σύστημα τα στρατηγικά της βομβαρδιστικά για διάστημα έξι μηνών και τα μαχητικά για τέσσερις. Εκτός από τα Β-2, Β-52, KC-135, E-3 AWACS και λοιπά μαχητικά, από τη βάση επιχειρούν πλέον και τα μη επανδρωμένα αεροχήματα Global Hawk. Επιπλέον, στη ναυτική βάση και στις σχετικές εγκαταστάσεις αποθήκευσης στη νήσο βρίσκονται προτοποθετημένα υλικά και πυρομαχικά τα οποία είναι απαραίτητα για τις επιχειρήσεις. Η βάση αποτελεί τμήμα των στρατηγικών εγκαταστάσεων όπου βρίσκονται προτοποθετημένα υλικά (π.χ. πυρομαχικά, καύσιμα, τρόφιμα, ρουχισμός, όπλα, υλικά διαβίωσης και κατασκευής υποδομών κτλ). Στους δύο πολέμους στον Περσικό Κόλπο, η βάση έπαιξε σημαντικό ρόλο για την άμεση μετακίνηση των υλικών πρώτης ανάγκης.

 

USAF Andersen AFB Guam 1

Ρίψη εφοδίων και δώρων σε νήσους του συμπλέγματος της Μικρονησίας κατά τη              διάρκεια των Χριστουγέννων. (Φωτ.: USAF)

 

Ετικέτες: , , , , , ,

Κατηγορίες: Ασφάλεια

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: