Δύο νέες σημαντικές πρωτοβουλίες ανέλαβε η Βρετανική Κυβέρνηση στο πλαίσιο της ενίσχυσης της αεροδιαστημικής της βιομηχανίας. Τα τελευταία τρία με τέσσερα χρόνια η κυβέρνηση έχει προωθήσει τη συνεργασία με ιδιωτικές εταιρείες, ώστε η χώρα να διατηρήσει την υψηλή της θέση στον κλάδο, σε παγκόσμιο επίπεδο. Υπολογίζεται ότι με βάση επίσημα στοιχεία του 2014, η αεροδιαστημική βιομηχανία συμβάλλει στην βρετανική οικονομία με 3,58 δισ. στερλίνες.
Εκτός από τις επενδύσεις δύο δισεκατομμυρίων στερλινών, το Υπουργείο Επιχειρηματικότητας είχε στηρίξει τη δημιουργία του Ινστιτούτου Αεροδιαστημικής Τεχνολογίας στην περιοχή του Κράνφιλντ, όπου βρίσκεται το ομώνυμο κι ένα από τα πλέον αξιόλογα πανεπιστήμια στον τομέα της τεχνολογίας. Τέλος, το 2014 είχε δημιουργηθεί το Farnborough Aerospace Growth Forum (FAGF) που παρέχει τεχνογνωσία, χρηματοοικονομική στήριξη και υπηρεσίες διευκολύνσεων στους επιχειρηματίες και στην εφοδιαστική αλυσίδα, ώστε να υπάρξει προσέλκυση επενδύσεων.
Έτσι, πριν από λίγες ημέρες το Υπουργείο Επιχειρηματικότητας, Καινοτομίας και Δεξιοτήτων της Βρετανίας χρηματοδότησε δύο νέα προγράμματα.
Το ένα αφορά τη συνεργασία μεταξύ της Airbus Helicopters, του Πανεπιστημίου Κράνφιλντ και των εταιρειών SME Helitune Ltd. και BHR Group. Η χρηματοδότηση ύψους δύο εκατομμυρίων στερλινών θα προέλθει από το Ινστιτούτου Αεροδιαστημικής Τεχνολογίας (ΑΤΙ). Μέσω αυτού θα στηρίξει το πρόγραμμα ανάπτυξης τεχνολογίας μέτρησης παραμόρφωσης ελίκων κατά την πτήση. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα εργαλείο για μελλοντική έρευνα στον τομέα των δυναμικών ελίκων, ώστε να δώσει στους μηχανικούς τη δυνατότητα να συλλέγουν δεδομένα καθ’ όλη τη διάρκεια μιας δοκιμαστικής πτήσης. Τέλος, θα στηρίξει τις δεξιότητες του εργατικού δυναμικού της χώρας στον τομέα της εξελιγμένης αεροδυναμικής.
Το δεύτερο πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί μέσω του Πρωτοβουλίας Εφοδιασμού Εξελιγμένων Κατασκευών, που ανήκει στο υπουργείο και πιο συγκεκριμένα στην ομάδα Εκμετάλλευσης Τεχνολογίας Διπλής Χρήσης (Dual Use Technology Exploitation cluster). Στην περίπτωση αυτή, η Airbus Helicopters θα συνεργαστεί με την NetComposites για την ανάπτυξη και παραγωγή θωρακίσεων ελικοπτέρων με χαμηλό βάρος και κόστος, με υψηλό ρυθμό παραγωγής και να συμβάλλουν στην ευελιξία σχεδίασης ελικοπτέρων.
Το πρόγραμμα αυτό θα βοηθήσει και στην ωρίμανση σημερινών τεχνολογιών, ώστε να μπορέσουν να μπουν στην αγορά στα τρία χρόνια αντί για τα 15 που απαιτούνται. Επίσης, θα υπάρξει και διάχυση των τεχνολογιών θωράκισης στους τομείς των προσωπικών θωρακίσεων και συστημάτων ατομικής προστασίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2013, το συγκεκριμένο τμήμα της αγοράς είχε αξία ύψους 2,4 δισεκατομμυρίων δολλαρίων.
Έρευνα και ανάλυση της αγοράς, κοστολόγηση των επιμέρους τμημάτων παραγωγής, δημιουργία στρατηγικής στήριξης τομέων στους οποίους η ανάλυση της αγοράς δείχνει ότι υπάρχει δυνατότητα για μεγάλο κέρδος, με την ανάπτυξη οικονομικών, φορολογικών, νομικών, πολιτικών και χωροταξικών δομών… είναι μερικά από αυτά που απαιτούνται να μιλάει το ελληνικό πολιτικό σύστημα όταν κόβει βόλτες στα κανάλια. Επίσης, σε μια νεκρή αγορά τη γενική ανάπτυξη και την ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας δεν θα τη φέρουν ιδέες του αέρα ή οι “παράλογα” πολλές διαταγές για σηματάκια, ζώνες και διακριτικά που έχουν βγει κατά τη διάρκεια της περιόδου της οικονομικής κρίσης… Όταν η Δύση προχωράει με στρατηγική, μην μας προκαλεί εντύπωση το γιατί μείναμε πίσω, ιδιαίτερα όταν βλέπουμε τα σημερινά γεγονότα στη ΝΔ.