Τουρκία: Ακύρωση της προμήθειας κινεζικών Α/Α

 

HQ-9 1

 

Τελικά η Τουρκία δια στόματος Αχμέτ Νταβούτογλου ανακοίνωσε ότι ακυρώνει την προμήθεια των κινεζικών αντιαεροπορικών συστημάτων. Αιτία της απόφασης, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, είναι η επιθυμία να κατασκευαστεί κάποιο εγχώριο σύστημα.

Ωστόσο, κυβερνητικά στελέχη παρουσίασαν και άλλες αιτίες ακύρωσης της συμφωνίας, όπως η μη δυνατότητα μεταφοράς ικανοποιητικού ποσοστού τεχνολογίας από την Κίνα και η “αδυναμία” διασύνδεσης των κινεζικών συστημάτων με τα υπόλοιπα ΝΑΤΟϊκά. Κρίνεται ότι οι πιέσεις που δέχτηκε η Τουρκία από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ γενικότερα, ήταν η αιτία της ακύρωσης.

Στη δήλωση του Α. Νταβούτογλου δεν υπήρξε κάποια αναφορά στο πότε θα ξεκινήσει το επόμενο πρόγραμμα προμήθειας ή ανάπτυξης νέου αντιαεροπορικού συστήματος μεγάλης εμβέλειας. Η ανάπτυξη νέου σχεδίου θα απαιτήσει υπέρογκα κονδύλια και σημαντικό χρόνο, που δε θεωρούμε ότι η χώρα έχει στη διάθεσή της. Πιθανότερο κρίνεται να αποκτηθεί κάποιο υπάρχον δυτικό σύστημα. Το σίγουρο είναι ότι με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η γειτονική χώρα θα μείνει χωρίς επαρκή αντιαεροπορική κάλυψη.

Ετικέτες: , , , , ,

Κατηγορίες: Αμυντική Βιομηχανία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: