Μείωση ρυθμού παραγωγής των Eurofighter κι ένα μάθημα…

 

Typhoon Q Scramble

 

Η BAE Systems ανακοίνωσε τη μείωση του ρυθμού παραγωγής των μαχητικών Eurofighter. Η απόφαση σχετίζεται με τις επιφυλάξεις που υπάρχουν όσον αφορά τις παραγγελίες των αεροσκαφών αυτών.

Αν και η εταιρεία θεωρεί ότι θα υπάρξουν νέα συμβόλαια, εντούτοις τα αναμένει σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου. Για το λόγο αυτό επιδίωξή της είναι να διατηρήσει την γραμμή παραγωγής ανοιχτή σε βάθος χρόνου. Ως αποτέλεσμα της ενέργειας αυτής, θα περικοπούν 371 θέσεις εργασίας στην Βρετανία.

Η πρόβλεψη για το επόμενο έτος είναι ότι, οι πωλήσεις των Eurofighter θα μειωθούν από τα 1,3 δισ. στερλίνες που είναι φέτος, στα 1,1 δισ. στερλίνες για το 2016. Ως κύριες αιτίες της κατάστασης αυτής είναι η έλλειψη ανταγωνιστικότητας του μαχητικού, η υψηλή ισοτιμία της στερλίνας και η ευρύτερη μείωση της ζήτησης.

Αντίστοιχη απόφαση έλαβε η BAE Systems και για για το ναυπηγείο της στην Αυστραλία. Άλλες 200 θέσεις θα περικοπούν ενώ θα συγχωνεύσει τους τρεις τομείς δραστηριοτήτων σε δύο, προκειμένου να μπορέσει η εταιρεία να παρουσιάσει να μειώσει τα λειτουργικά κόστη.

Και το “κερασάκι” της υπόθεσης. Σε μια αντίστοιχη περίπτωση οι Έλληνες συνδικαλιστές θα έκλειναν κάποιο δρόμο ή θα έκαναν κατάληψη στο εργοστάσιο προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερες ζημίες ή ζητώντας από την κυβέρνηση να ρίξει λεφτά σε παραγγελίες που ίσως και να μην χρειάζεται ή άλλες αντίστοιχες ενέργειες.

Αντιθέτως, η Unite the Union, η μεγαλύτερη ένωση εργαζομένων στην Βρετανία και στην Ιρλανδία, με 1,42 εκατομμύρια μέλη, με κοινό δίκτυο εργαζομένων στις ΗΠΑ και στον Καναδά (που φτάνει συνολικά τα 3 εκ. μέλη) έκανε κάτι πιο απλό. Ζήτησε από την εταιρεία να μη μειώσει τις θέσεις εργασίας γιατί θα χαθούν τεχνικές δεξιότητες που απέκτησαν οι εργαζόμενοι, άρα η απώλεια σε επιχειρηματικό επίπεδο θα είναι ακόμα μεγαλύτερη. Αντ’ αυτού ζητάει από την κυβέρνηση και πιέζει να αναλάβει ενεργό ρόλο ώστε να προωθήσει τις εξαγωγές των προϊόντων της εταιρείας.

Με τις όποιες εξαιρέσεις βλέπουμε κατά καιρούς, οι ελλιπείς ελληνικές ηγεσίες, η κρατικοδίαιτη αστική τάξη που δεν ανέλαβε και δεν αναλαμβάνει ρίσκα και οι εργαζόμενοι, συνήθως διαμαρτύρονται για τα χρήματα που κόπηκαν. Όχι για τα χρήματα που θα μπορούσαν να βγάλουν αν υπήρχε μια ανοιχτή και ανταγωνιστική οικονομία, στην οποία θα λειτουργούσε ο ανταγωνισμός – η Επιτροπή Ανταγωνισμού – και η Δικαιοσύνη. Όλοι μαζί επιδίδωνται σε ρεσιτάλ εσωστρέφειας και κακού συνδικαλισμού, με αποτέλεσμα να μη ζητάνε να υλοποιηθούν τα αυτονόητα…

Ο Ινδός Πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι βρίσκεται στο Λονδίνο για τριήμερη επίσημη επίσκεψη και συνάντηση με τον Βρετανό ομόλογό του Ντέιβιντ Κάμερον. Ο τελευταίος στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες προωθεί την πώληση 22 αεροσκαφών BAE Systems Hawk στην Ινδία. Όπως έκανε σε ανάλογες περιπτώσεις και ο εκάστοτες Γάλλος Πρόεδρος προωθώντας τα αεροσκάφη της Airbus ή της Dassault. Όπως πράττει κι ο κάθε Αμερικανός Πρόεδρος. Όπως πρέπει να λειτουργεί ο κάθε Έλληνας υπουργός και πρωθυπουργός, έστω κι αν αντί για αεροσκάφη πρέπει να προωθεί το ελαιόλαδο που αντί να τυποποιείται εξάγεται χονδρικά στην Ιταλία για να το εξάγει με μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία σε τρίτες χώρες.

Ετικέτες: , , , ,

Κατηγορίες: Αμυντική Βιομηχανία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: