Βουλγαρία: Σύντομα η αγορά νέων μαχητικών. Θα υπάρξει ελληνικό ενδιαφέρον;

 

F-16 4

 

Προχωράει, αν και με αργούς ρυθμούς, το πρόγραμμα προμήθειας νέων μαχητικών από την Βουλγαρία, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων. Σημαντικότερο πρόβλημα είναι αυτό της χρηματοδότησης, λόγω των περιορισμένων οικονομικών δυνατοτήτων της χώρας.

Μικρή ώθηση στο πρόγραμμα αναμένεται να δώσει η διάθεση περισσότερων κονδυλίων στον προϋπολογισμό προμηθειών του 2016, ώστε να ξεκινήσει το πρόγραμμα προμήθειας. Τα νέα αεροσκάφη θα βοηθήσουν στην απόσυρση παλαιών ρωσικών/σοβιετικών αεροσκαφών και την ένταξη πιο σύγχρονων, Δυτικής προέλευσης.

Ο Υπουργός Άμυνας της γειτονικής χώρας, Βλάντισλαβ Γκοράνωφ, ανέφερε ότι η χρηματοδότηση θα διατεθεί από τη νέα χρονιά και πως ο προϋπολογισμός αναμένεται να ψηφιστεί από το κοινοβούλιο εντός της εβδομάδας.

Το θέμα της κατάστασης της Βουλγαρικής Αεροπορίας είχε οδηγήσει τον Αρχηγό της σε παραίτηση, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την κακή κατάσταση καθώς και για τη συμφωνία που ετοιμάζει να υπογράψει η κυβέρνηση με το ΝΑΤΟ, ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε συμμαχικές αεροπορίες να εκτελούν περιπολίες στον ενάεριο χώρο της. Φυσικά πρόκειται για συνηθισμένη τακτική του ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα σε χώρες που δε διαθέτουν επαρκή μέσα για την περιφρούρηση του εναέριου χώρου τους. Τελικά ο Βούλγαρος Α/ΓΕΑ απέσυρε την παραίτησή του όταν ο Πρωθυπουργός Μπόυκο Μπορίσωφ τον διαβεβαίωσε ότι θα δοθούν τα απαραίτητα κονδύλια.

Όπως και να έχει, δεν πρόκειται να επαρκέσουν για την αγορά μιας πλήρους Μοίρας μαχητικών, όπως δήλωσε και ο ΥΠΑΜ, ενώ θα επιτρέψουν την εκτέλεση της προμήθειας τμηματικά. Με άλλα λόγια, η Βουλγαρική Αεροπορία θα αποκτήσει μισή Μοίρα μαχητικών.

Γίνεται αντιληπτό πως λόγω των οικονομικών δεδομένων, η προμήθεια θα αφορά μεταχειρισμένα αεροσκάφη ή νέα με ιδιαίτερα χαμηλή τιμή. Στο πλαίσιο αυτό επανέρχεται και πάλι το θέμα του εάν η Ελλάδα ενδιαφέρεται να πουλήσει τα F-16 Block 30, όπως είχε δηλωθεί και παλαιότερα.

Τέλος, εκτός από τα αεροσκάφη, ο Βούλγαρος Υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι θα δοθούν επιπλέον κονδύλια για την προμήθεια και μίας φρεγάτας.

Ετικέτες: , , , , , , , ,

Κατηγορίες: Ένοπλες Δυνάμεις, Αμυντική Βιομηχανία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: