Σερβία: Ενδιαφέρον για ρωσικά όπλα

Serbia Lazar IFV 1

 

Το ενδιαφέρον της Σερβίας για την προμήθεια ρωσικών οπλικών συστημάτων εξέφρασε ο Σέρβος Πρωθυπουργός, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, στο πλαίσιο της τριήμερης επίσκεψής του στην Μόσχα, η οποία ολοκληρώθηκε εχθές.

Αντικείμενο των διμερών επαφών ήταν ζητήματα που αφορούν την πολιτική και οικονομική συνεργασία. Στο πολιτικό σκέλος ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς επιβεβαίωσε τις πολύ καλές σχέσεις με την Ρωσία, οι οποίες φάνηκαν κι από το γεγονός ότι το Βελιγράδι αρνήθηκε να συμμετάσχει στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Μόσχα. Εντούτοις, τόνισε ότι, η συνεργασία με τη Ρωσία θα συνεχιστεί σε ορθολογικό πλαίσιο, επιβεβαιώνοντας την πορεία ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στον οικονομικό τομέα, η Σερβία στοχεύει στην προσέλκυση ρωσικών επενδύσεων στις υποδομές, στη βιομηχανία, στην αμυντική βιομηχανία και στην αύξηση των εξαγωγών σερβικών προϊόντων. Μεταξύ αυτών συζητήθηκε η μη επιβολή φόρων στις εξαγωγές οχημάτων Fiat στην Ρωσία.

Στο στρατιωτικό επίπεδο το Βελιγράδι ενδιαφέρεται να αποκτήσει βαρέα φορτηγά της Kamaz, τα οποία θα αποτελέσουν πλατφόρμα μεταφοράς των πυροβόλων Nora, ώστε να μετατραπούν σε αυτοκινούμενα πυροβόλα. Αντίστοιχο ενδιαφέρον υπάρχει για το πυροβόλο 242 το οποίο θα χρησιμοποιείται στα τεθωρακισμένα οχήματα Lazar και για την απόκτηση επιθετικών ελικοπτέρων, μιας και η γειτονικη Κροατία ήδη προχώρησε στην απόκτηση των OH-58D Kiowa.

Ετικέτες: , , , , , ,

Κατηγορίες: Διεθνείς Σχέσεις & Διεθνής Οικονομία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: