Επέκταση χρόνου ζωής αποθηκευμώνν πυραύλων

 

TOW 1

 

Ένα ενδιαφέρον και χρήσιμο λογισμικό ανέπτυξαν οι μηχανικοί του Κέντρου Έρευνας Αεροπορικής και Πυραυλικής Τεχνολογίας του Αμερικανικού Στρατού, σε συνεργασία με τη Διοίκηση Αεροπορίας Στρατού και Διαχείρισης Κύκλου Ζωής Πυραύλων και το Γραφείο Προγραμμάτων Πυραυλικών και Διαστημικών Συστημάτων.

Το λογισμικό, που ονομάζεται Stockpile Reliability Program (SRP), πρόκειται να ελέγχει τους πυραύλους που βρίσκονται σε αποθήκευση και των οποίων το όριο ζωής φτάνει στη λήξη τους ή το έχουν ξεπεράσει, προκειμένου να καθορίσει το κατά πόσο οι πύραυλοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

Συγκεκριμένα, το ηλεκτρονικό πρόγραμμα εκτελεί δοκιμές στους πυραύλους και πιστοποιεί εάν είναι ασφαλείς και αξιόπιστοι όσο περνάνε τα χρόνια. Ο έλεγχος γίνεται με βάση τα όσα αναφέρονται στους στρατιωτικούς κανονισμούς 702-6 και 740-1 του Αμερικανικού Στρατού.

Στα επιμέρους τμήματά του, το λογισμικό ελέγχει τα επιμέρους εξαρτήματα, τα δεδομένα των πτητικών δοκιμών και παρατήρησης. Επίσης, οι χρήστες του μπορούν να εισάγουν δεδομένα όταν εκτελούν βολές πυραύλων κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων ή των ασκήσεων. Όλα αυτά μαζί παρέχουν λεπτομερή ανάλυση του οπλοστασίου.

Σε ό,τι αφορά των έλεγχο των επιμέρους τμημάτων, αυτός εκτελείται περιοδικά κάθε χρόνο, μέσω λήψης στατιστικού δείγματος των πυραύλων. Όλα τα τμήματα ελέγχονται για να διαπιστωθεί εάν και το κατά πόσο έχουν υποστεί φθορές από το πέρασμα του χρόνου. Μέσω αυτών, συγκεντρώνεται στατιστικό δείγμα, το οποίο δίνει τη δυνατότητα πρόβλεψης της απόδοσης.

Οι πτητικές δοκιμές από την πλευρά τους γίνονται με τη λήψη τυχαίου δείγματος από το απόθεμα. Τα δεδομένα συνδυάζονται με τις επικρατούσες κλιματολογικές συνθήκες, όπως για είναι παράδειγμα η θερμοκρασία και η υγρασία, και εξάγονται τα συμπεράσματα για την καταλληλότητα του δείγματος.

Η επιτυχία του λογισμικού είναι σημαντική. Σύμφωνα με τους ειδικούς του Αμερικανικού Στρατού, ο χρόνος αποθήκευσης των πυραύλων έχει αυξηθεί από τα 7,9 στα 22,6 έτη. Μάλιστα, το λογισμικό διατίθεται και σε συμμαχικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια των συμφωνιών πώλησης μέσω FMS.

Advertisements

Ετικέτες: , , , , ,

Κατηγορίες: Τεχνολογία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: