Από τη Northrop Grumman το νέο βομβαρδιστικό της USAF

 

B-52 2

 

Η Northrop Grumman κέριδσε το διαγωνισμό για την κατασκευή του νέας γενιάς Βομβαρδιστικού Κρούσης Μεγάλης Εμβέλειας (LRS-B) της Αμερικανικής Αεροπορίας. Το νέο βομβαρδιστικό πρόκειται να αντικαταστήσει τον στόλο των Β-52 και Β-1. Η ανακοίνωση έγινε την Τρίτη, μετά το κλείσιμο των χρηματαγορών, από τον Υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, Άστον Κάρτερ, χωρίς να γίνει αναφορά στο ύψος του συμβολαίου.

Η δεύτερη συμμετοχή στο πρόγραμμα ήταν αυτής της ομάδας Boeing – Lockheed Martin. Ωστόσο, η Northrop Grumman, η έκτη μεγαλύτερη αμυντική βιομηχανία στον κόσμο και μία από τις κορυφαίες από πλευράς σχεδίασης αεροσκαφών κατά το παρελθόν, διαθέτει πρότερη εμπειρία από το Β-2.

Λόγω του μεγέθους του συμβολαίου και λόγω του ότι δεν αναμένεται να υπάρξει κάποιο αντίστοιχο για την επόμενη δεκαετία, είναι πάρα πολύ πιθανό να υπάρξει αντίδραση από τις Boeing – LM. Αν υπάρξει κινητοποίησή τους σε επίπεδο ομάδων υποστήριξης, δεν αποκλείεται να δούμε το πρόγραμμα να καθυστερεί ή να αυξάνεται το κόστος του. Στην ανακοίνωσή του ο υπουργός ανέφερε ότι η επιλογή του έγινε με βάση τα καλύτερα τεχνικά και οικονομικά δεδομένα, σε μια προσπάθεια να αποφύγει τυχόν ενστάσεις.

Το πρόγραμμα LRS-B είναι ένα από τα μεγαλύτερα της USAF και αναμένεται να κοστίσει 55 δισεκατομμύρια δολλάρια καθόλη τη διάρκειά του. Θα χωριστεί σε δύο μέρη. Το πρώτο θα είναι της ανάπτυξης και το δεύτερο συμβόλαιο θα δοθεί για την κατασκευή 21 βομβαρδιστικών χαμηλού ρυθμού παραγωγής, από τα 100 που θα είναι το σύνολό τους. Το κάθε αεροσκάφος θα κοστίσει 564 εκ. δολ. σε τιμές 2016. Η τιμή του είναι αρκετά χαμηλότερη αν αναλογιστεί κανείς εκείνη του Β-2 που φτάνει το 1,5 δισ. δολλάρια.

Η Αμερικανική Αεροπορία θέτει ως ορίζοντα της αρχικής επιχειρησιακής ικανότητας το 2025, αν και μελλοντικά μπορεί να αλλάξει. Ωστόσο, σημαντικό είναι το γεγονός ότι έχει αποφασιστεί ποιοι θα είναι οι κινητήρες του, χωρίς βέβαια να ανακοινωθούν, για λόγους ασφαλείας. Αντιστοίχως κρατήθηκαν απόρρητες οι προδιαγραφές, όπως το βάρος, το μέγεθος, το μεταφερόμενο φορτίο και το εύρος των ικανοτήτων απόκρυψης του ίχνους.

Advertisements

Ετικέτες: , , , , , , , ,

Κατηγορίες: Αμυντική Βιομηχανία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: